Az A-vitamin egy zsírban oldódó fontos vitamin, amely elsősorban a bőrünk és a látásunk egészségéért…
Frissítve: 2018. január 10., 16:43
B6-vitamin (piridoxin): az egészséges idegrendszerért
A B6-vitamin vagy más néven piridoxin vízben oldódó vitamin, amely a B-komplex-vitaminok egyik tagja, és számos formában fordul elő ételeinkben és az emberi szervezetben.
A Wikipédia szerint a B6-vitamin olyan vitamin, amelyet az 1930-as években a patkányok táplálkozásának tanulmányozásakor fedeztek fel. Hogy a nevében is jelezzék a piridinhez hasonló felépítését, piridoxinnak nevezték el. Később kimutatták, hogy a B6-vitamin még két másik, teljesen eltérő kémiai alakban is létezik (ez a piridoxál és a piridoxamin).
A vitamint gyakran a bőr egészségével hozzák összefüggésbe, mivel a bőrgyulladás kockázata megnő, ha B6-vitaminban hiányos állapot áll fenn a szervezetben. A B6-vitamin fontossága azonban jóval túlmutat a bőr egészségével kapcsolatos tényezőkön, mivel ez a vitamin számos fiziológiai és élettani folyamatban vesz részt, és kiemelt szerepet tölt be a szervezet optimális működésében.
A B6-vitamin kedvező hatásai
Vörösvérsejtek termelése
A hemoglobin a vörösvérsejtekben jelenlévő egyik fehérje, amelynek elsődleges szerepe az oxigénszállítás biztosítása a szervezetben. A hem a hemoglobin molekula egyik része, és ennek előállításához B6-vitaminra van szükség.
A szénhidrátok metabolizmusa
A B6-vitamin a szénhidrátok anyagcseréjének számos lépésében vesz részt. Mivel a szénhidrátok lebontása a szervezetben folyamatosan történik a megfelelő energiaszint biztosításához, ezért ha szükséged van a mindennapi energiára, az egészséges étrended részeként fogyassz rendszeresen B6-vitaminban gazdag, teljes értékű ételeket.
Létfontosságú molekulák létrehozása
A sejten belüli genetikai információ hordozásáért felelős nukleinsavak és a fehérjék építőkockáiként ismert aminosavak szintén B6-vitamint igényelnek. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a B6-vitamin a szervezet szinte összes molekulájának létrehozásában szerepet játszik.
Optimális agyműködés és az idegrendszer egészsége
Az ingerületátvivő anyagok vagy neurotranszmitterek olyan kémiai hírvivő molekulák, amelyeknek feladata az, hogy üzenetet szállítsanak egyik idegsejttől a másikig. A három legfontosabb neurotranszmitter – a GABA, a dopamin és a szerotonin – mind B6-vitamint igényelnek az előállításukhoz.
Itt jegyeznénk meg, hogy a B6-vitamin-hiány számos idegrendszeri problémát okozhat. Jó példa erre a depresszió és a boldogság hiánya. Japán kutatók kimutatták, hogy az alacsony B6-vitaminszinttel rendelkező személyek között jelentősen magasabb a depresszió aránya az átlagpopulációhoz viszonyítva.
Egy másik kutatócsoport arra jutott, hogy folsavhiány esetén jelentős kapcsolat áll fenn a depresszió kockázata és a B6-hiány között. A folsav egyébként szintén B-vitamin, és szorosan együttműködik a B6-vitaminnal az idegrendszer optimális működésében.
Egyéb egészségtámogató hatások
A kutatók úgy találták, hogy összefüggés van a gyulladásos megbetegedések kockázata és a B6-vitamin hiánya között. Állatokon végzett kísérletek bizonyítják, hogy a B6-vitamin fontos szerepet tölt be az egészséges immunrendszer működésében.
A B6-vitamin természetes forrásai
B6-vitamint sokféle növényi és állati eredetű ételben találunk. Leggyakrabban a leveles- és gyökérzöldségekben, valamint a gyümölcsökben, a halakban és a szárnyasokban fordul elő.
Szinte minden zöldség tartalmaz B6-vitamint, ezért is javasoljuk, hogy mindennap fogyassz változatosan friss és kíméletesen főzött zöldségeket (főleg a friss spenótot javasoljuk).
Optimális B6-vitaminforrást képviselő állati eredetű ételek:
- tonhal
- marha
- csirke
- lazac
- garnéla
- tőkehal
Természetesen a gyümölcsökben is találunk B6-vitaminokat. Ilyen például a banán, az ananász és az avokádó.
A lényeg
Mint láthatod, a B6-vitamin sokféle ételben előfordul, ezért nem nehéz tartani a megfelelő B6-vitamin-szintet a szervezetben.
A főzés hatása a B6-vitaminra
A C-vitaminhoz hasonlóan hevítés hatására a B6-vitamin egy része megsemmisül, bár kíméletes hőkezelés esetén viszonylag kis mennyiségű B6-vitamin távozik az ételből. Például kelbimbó esetében a B6-vitamintartalom kb. 10-20%-a veszik el a kíméletes párolás vagy gőzölés hatására.
Az alacsony pH-szint stabilizálja a B6-vitamint hevítés alatt, ezért a készítendő recepthez ízlés szerint adj kis mennyiségű ecetet vagy paradicsomot, így több B6-vitamin marad meg az ételben.
A B6-vitamin hiánya és kapcsolata más tápanyagokkal
Akár megfelelő étrend esetén is a 65 évnél idősebb személyek jellemzően alacsonyabb B6-vitaminszinttel rendelkeznek. Ennek több oka lehet, például a szervezetükben a B6-vitamin kisebb hatékonysággal szívódik fel, vagy kevésbé tudják hasznosítani ezt a vitamint. Akárhogyan is legyen, az idősebbeknek különösen oda kell figyelniük a B6-vitamin megfelelő bevitelére.
Érdekességként jegyezzük meg, hogy az étrenden kívül a B6-vitamin hiányát a dohányzás és bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátló tabletták) is fokozhatják.
A B-komplex-vitaminok együttesen fejtik ki hatásukat a szervezetben, ezért fontos, hogy ez az egyensúly ne boruljon fel. Mivel a folsav és a B12-vitamin együttműködik a B6-vitaminnal, érdemes odafigyelned arra, hogy ilyen vitaminokat is tartalmazó ételeket fogyassz. B12-vitamint elsősorban állati eredetű és fermentált (erjesztett) ételekben találsz. Folsavat pedig főleg zöldségekben és hüvelyesekben.
A B6-vitamin megfelelő hasznosulásához magnéziumra is szükség van. B6-vitaminban és magnéziumban gazdag ételek például a tonhal, a spenót és a tökmag.
A B6-vitamin túladagolása
A B6-vitamin felső beviteli korlátja napi 100 mg. Ha figyelembe vesszük azt, hogy az emberek többsége 10 mg-nál is kevesebb B6-vitamint visz be naponta, a mérgezést kiváltó 100 mg elérése szinte lehetetlen.
A B6-vitaminból származó túladagolás jellemzően a megadózisú táplálékkiegészítők fogyasztásából következik be. Ha természetes ételeket fogyasztasz, nem kell aggódnod a túladagolás miatt – még akkor sem, ha az ajánlott napi bevitel akár négyszeresét vagy ötszörösét viszed be.
A B6-vitamin napi szükséglete
Az alábbiakban találod a B6-vitamin ajánlott beviteli értékeit az egyes korosztályokban.
- 0-6 hónap: 0,1 mg
- 6-12 hónap: 0,3 mg
- 1-3 év: 0,5 mg
- 4-8 év: 0,6 mg
- 9-13 év: 1 mg
- 14-18 év, nők: 1,2 mg
- 14-18 év, férfiak: 1,3 mg
- 19-50 év, nők: 1,3 mg
- 19-50 év, férfiak: 1,3 mg
- 50+ év, nők: 1,5 mg
- 50+ év, férfiak: 1,7 mg
- Terhes nők: 1,9 mg
Forrásjegyzék
George Mateljan: The World’s Healthiest Foods – Essential Guide for the Healthiest Way of Eating, World’s Healthiest Foods, 2006
Combs GF. Vitamin B6. In: The Vitamins. Academic Press, Waltham, MA, 2007.
Hochberg M, Melnick D, Oser BL. On the stability of pyridoxine. J Biol Chem 1944;155:129-36.
Nanri A, Pham NM, Kurotani K, et al. Serum pyridoxal concentrations and depressive symptoms among Japanese adults: results from a prospective study. Eur J Clin Nutr 2013;67
https://hu.wikipedia.org/wiki/B6-vitamin
The Natural Medicines Comprehensive Database, http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/home.aspx?cs=&s=ND
Ha tetszett az írás, szavazz!
Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept
Ötleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?
Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!
Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettem figyelembe:
- Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)
- Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett
- Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya
- Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs
A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?
Megtalálod a 33 kedvenc recept új és átdolgozott kiadásában:
- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 178 oldalon
- 29 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába
- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan
- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)
- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez
INGYENES BÓNUSZOK:
- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá
- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet
Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen
Fedezd fel a Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:
- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez
- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért
- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért
- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)
- Azonnal alkalmazható, valódi tudás
Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.