Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Zöldség Spenót

Frissítve: 2019. május 30., 09:54

Spenót: a zöldségek királya

A spenót a mediterrán régió egyik jellegzetes leveles zöldsége, amelyet már a XVI. századi reneszánsz korszakban is ismertek és szerettek.

Korai kulináris népszerűsítése Medici Katalinnak köszönhető: miután elhagyta szülővárosát, Firenzét, és házasságot kötött a francia királlyal, Katalin olyan szakácsokat hozatott magával a királyi udvarba, aki tudták, hogyan kell jól elkészíteni kedvenc ételeit spenóttal.

Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, a spenót minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény. A globális kereskedelemnek és az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően gyakorlatilag egész évben elérhető az üzletekben, bár a szezonja márciustól májusig tart, ekkor a legolcsóbb, a legfrissebb és a legfinomabb.

Spenót

A spenót volt a kedvenc zöldsége Medici Katalinnak, a XVI. századi történelem egyik ellentmondásos alakjának.

Magas oxalát- és nitráttartalma miatt az erre érzékenyeknek érdemes vigyázni a spenóttal, bár az első világháborúban ez nem akadályozta meg a francia hadsereget abban, hogy tömegével adjanak préselt spenótlével kevert bort a katonáknak.

A spenót elsősorban Popeye révén vált ismertté.

Popeye népszerűségének hatására az 1930-as években 33%-kal emelkedett a spenótfogyasztás az Egyesült Államokban. Popeye, a tengerész, egy fiktív hős, aki imádja a spenótot, és fogyasztásakor emberfeletti erőre tesz szert. Bár Popeye csak konzervként fogyasztotta, mi ezt nem javasoljuk, mivel a levelek az élelmiszeripari feldolgozás következtében elveszítik színüket és állagukat, és úgy már nem az igaziak.

Gyorsfagyasztott termékekhez és konzervekhez is feldolgozzák (a belőle készült konzervkészítmények nagyobb része bébiétel). Sajnos Magyarországon kevésbé népszerű zöldség, legalábbis az egy főre jutó fogyasztása alig több néhány dekánál, ami a korai tavaszi és őszi hónapokra korlátozódik.

Spenót

Popeye, a tengerész, aki imádja a spenótot, és fogyasztásakor emberfeletti erőre tesz szert.

1. A spenót eredete

A spenót a Közel-Keletről, valószínűleg az ősi Perzsiából származik (a mai Irán területéről, ahol még ma is vadon nő).

Egy régi perzsa szóról (aspanakh) kapta a nevét.

Több mint 2000 éve termesztik. Már a VII. században eljutott Kínába, amikor is Nepál királya ezt a zöldséget küldte ajándékba Kína császárának. Európában csak a IX. században ismerték meg, amikor a szaracénok megtámadták Szicíliát, innen vitték a mórok tovább Spanyolországba (tény, hogy emiatt egy darabig spanyol zöldségként volt ismert), és innen került Angliába az 1500-as évek közepére.

Hozzánk korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs (1530-1576) Nomenclatura című művében már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

Spenót

A globális kereskedelemnek és a modern infrastruktúrának köszönhetően a spenót egész évben elérhető az üzletekben, de az íze akkor a legjobb, amikor éppen szezonja van.

A spenót volt a kedvenc zöldsége Medici Katalinnak, a XVI. századi történelem egyik ellentmondásos alakjának. Miután Katalin elhagyta szülővárosát, Firenzét, és házasságot kötött II. Henrik francia királlyal, olyan szakácsokat hozatott magával a királyi udvarba, akik tudták, hogyan kell ezt a zöldséget mesteri módon elkészíteni, úgy ahogyan ő szerette. Azóta illetik a spenótágyon felszolgált ételeket „firenzei” jelzővel.

A kegyetlen és kőkemény politikusként ismert francia királyné saját szakácsokat és termesztenivaló spenótmagvakat hozatott Firenzéből (ez idő tájt a kifinomult konyhaművészet otthonának Firenze számított). Sőt, állítólag Katalin volt az, aki az asztali etikett bizonyos formáit is bevezette Franciaországban (például a villa használatát, mivel addig jellemzően csak a kanál, a kés és az ujjak számítottak evőeszköznek).

2. A spenót jellemzői

A spenót vagy más néven paraj egynyári növény, amely akár 30 cm magasra is megnő. Ugyanabba a családba tartozik, mint a mángold és a cékla, tudományos neve spinacia oleracea. Az íze is hasonló e két utóbbi zöldséghez: enyhén kesernyés, mint céklalevél, és kissé sós, mint a mángold.

Spenót

Olyan spenótot válassz, amelynek élénk mélyzöld levelei vannak.

Levelei változatosak (hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak), különböző méretűek (körülbelül 2-30 cm hosszú és 1-15 cm széles), a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók.

A spenót mérsékelt éghajlaton érzi jól magát.

A levelek széle ép vagy öblös, végük hegyes. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak.

Manapság az Egyesült Államok és Hollandia számít a legnagyobb spenóttermelő országnak.

3. A spenót fajtái és típusai

A spenót főzve és nyersen egyaránt fogyasztható. A nyers spenót íze enyhe, kissé savanykás, kiválóan illik salátákba. Az egyes fajtákat nem különböztetik meg a piacokon és az üzletekben, mindegyik fajta spenót néven kapható.

Spenót

A spenót vagy más néven paraj egynyári növény, amely akár 30 cm magasra is megnő.

Az alábbi fajtái és típusai ismertek:

3.1 Popeye

Tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta. Szára felálló, hosszú, levele közép zöld színű, sima és kemény. Levélnyele vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt.

3.2 Matador

Őszi-tavaszi vetésre ajánlott nagylevelű, gyors növekedésű fajta. Levele halványzöld, közepesen hólyagos. Levélnyele középhosszú. A hideget jól tűri, későn hoz magszárat.

3.3. Bébispenót

A leggyakoribb spenótfajta, ideális választás salátákba, főzéshez túl zsenge. A bébispenót levele sima, íze enyhén édeskés, a többi spenótfajtához képest kevesebb oxálsavat tartalmaz.

A bébispenótot általában előre mosott és csomagolt formában tudjuk megvásárolni az üzletekben szinte egész évben.

Érdekesség, hogy a statisztikák szerint a spenót forgalma 300%-kal nőtt, miután mosott és előrecsomagolt termékként is kapható a hipermarketekben.

3.4. Új-zélandi spenót

Ez az Új-Zélandon, Ausztráliában és Japánban őshonos növény nem igazi spenót, csak hasonlít ahhoz. Valójában a kristályvirágfélék családjába tartozik, kb. 80-120 cm magasra növő, vastag, húsos levelű, bokros növény.

A szárazságot jól viseli, leggyorsabban 25 °C-os hőmérsékleten növekszik, a hideget azonban az igazi spenóthoz képest kevésbé bírja.

Az új-zélandi spenótot az igazi spenóthoz hasonlóan jól lehet főzni, C-vitaminból és oxalátból is körülbelül ugyanannyit tartalmaz, béta-karotinból viszont valamivel kevesebb van benne.

3.5. Fagyasztott spenót

A fagyasztott spenót kényelmes megoldás, de a friss spenóthoz képest az íze és az állaga nem olyan jó. Előnyére szól viszont, hogy az üzletekben kapható csomagolt bébispenóthoz hasonlóan már előre jól megtisztították, így csak bele kell tenned forró vízbe pár percre, és már fogyaszthatod is.

A fagyasztott spenót tápanyagtartalma nagyjából megegyezik a friss spenótéval.

Spenót

A spenót megfelelő előkészítése segít kihozni a friss levelek legjobb ízét, és egyúttal segít megőrizni a legtöbb tápanyagot.

4. A spenót vásárlása

A globális kereskedelemnek és a modern infrastruktúrának köszönhetően egész évben elérhető az üzletekben, de az íze akkor a legjobb, amikor éppen szezonja van (mint a többi zöldség és gyümölcs esetében).

A spenót szezonja a tavaszi hónapokra esik (április-május), és az ára is ilyenkor a legalacsonyabb.

Olyan spenótot válassz, amelynek élénk mélyzöld levelei vannak, és a szárak nem sárgásak. A levelek legyenek frissek és zsengék, nem pedig fonnyadtak vagy sérültek. Kerüld a nyálkás leveleket, ez a romlás jele.

A friss, zöld levelű spenótnak van a legjobb íze, és ennek a legmagasabb a tápértéke is. Mint minden más zöldségnél, itt is azt javasoljuk, hogy ha teheted, biogazdaságból származó fajtát válassz.

Spenót

A spenót kényes zöldség, így fontos, hogy ne főzd túl.

Ne mosd meg a spenótot tárolás előtt, mivel a vízzel történő érintkezés csökkenti a spenót élettartamát. Halmozd a leveleket egy műanyag zacskóba jó szorosan, nyomkodd ki a zacskóból a levegőt, majd tedd a hűtőszekrénybe, így a spenót pár napig megőrzi frissességét (kb. 4-6 nap).

A főtt spenótot főzés után lehetőleg egyből fogyaszd el, és ne tedd hűtőbe, nincs értelme, sem az állagát, sem az ízét nem őrzi már meg.

5. A spenót tárolása

A spenót kényes zöldség, és nagyon hamar romlásnak indul. Ügyelj arra, hogy a fentieknek megfelelően tárold, különben a spenót a vitaminjainak akár 30%-át is elveszítheti, az ízéről nem is beszélve.

Jó tudni, hogy a spenót a többi gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan a betakarítás után „tovább lélegzik”, vagyis oxigént vesz fel és szén-dioxidot ad le a környezetében (a spenót 20 °C-os szobahőmérsékleten óránként és kilogrammonként 230 mg szén-dioxidot bocsát ki). Ez a folyamat a levelek romlásával (fonnyadásával) jár együtt, és minél gyakoribb a légcsere (minél több a felvett oxigén és a leadott szén-dioxid), annál gyorsabb a romlási folyamat.

Spenót

A spenótot nyersen is eheted, de a legegészségesebb elkészítési mód az 1 perces hőkezelés forró vízben.

A lényeg: a spenót eltarthatóságának időtartamát úgy tudod növelni, ha lassítod a „légzési” folyamatot, vagyis hűtőszekrénybe helyezed a leveleket.

A hűtőben tárolva kb. 4-6 napig maradnak frissek a levelek.

6. A spenót előkészítése használat előtt

A spenót megfelelő előkészítése segít kihozni a friss levelek legjobb ízét, és egyúttal segít megőrizni a spenót minél több tápanyagát.

A frissen szedett spenóton gyakran marad kis mennyiségű földmaradvány, ezt távolítsd el. Az előkészítés során a levelek szárát kb. 3-4 cm hosszan hagyd meg, ne vágd le, ezekben is sok vitamin található.

Válogasd ki és dobd ki azokat a leveleket, amelyek már nem frissek, esetleg megsárgultak-megbarnultak vagy nyálkássá váltak.

Spenót

A spenót koncentrált formában tartalmaz a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat.

Tedd a spenótot egy nagy tál langyos vízbe, és a kezeddel forgasd át a leveleket a vízben, távolíts el minden talajmaradványt, koszt és szennyeződést. A tápanyagok megőrzése érdekében ne áztasd a spenótot hosszan, különben a vízben oldódó tápanyagok (például C-vitamin) kioldódnak a levelekből. Vedd ki szépen a leveleket, töltsd fel a tálat ismét friss vízzel, majd ismételd meg a fenti műveletet, amíg a levelekről minden szennyeződés és földmaradvány el nem tűnik.

Jó tudni, hogy a csomagolt, zacskós spenótot általában előre megmossák, így az fogyasztásra kész állapotban van. Ezt mindig feltüntetik a csomagoláson, ezért ellenőrizd ezt. Ha a spenót a csomagoláson lévő tájékoztató szerint nem mosott, akkor a fenti lépéseket kövesd.

7. A spenót elkészítése

A spenótot nyersen is eheted, de a legegészségesebb elkészítési mód az 1 perces hőkezelés forró vízben. Bár az 1 perc rendkívül rövid időnek tűnik, mégis bőven elegendő, mivel a spenót igen hőérzékeny zöldség, és ha túlfőzöd, könnyen elveszíti tápanyagtartalmát, az ízéről és az állagáról nem is beszélve.

Spenót

Spenótot enni mindig jó

Az 1 perces hőkezelés további előnye, hogy csökkenti a spenótban lévő oxalátok (oxálsavak) mennyiségét (a hőkezelés hatására egy részük kioldódik a vízbe), és segít kihozni a zöldség kellemesen enyhe, édeskés, jellegzetes ízét, miközben a levelek megtartják élénkzöld színüket, és tápanyagaikból sem veszítenek sokat.

Az 1 perces hőkezelés módszere a következő:

 1. Forralj fel vizet egy lábasban, majd a forráspont elérése után állítsd minimálisra a hőforrást.
 2. Tedd a vízbe a megtisztított spenótleveleket, és fedő nélkül főzd maximum 1 percig.
 3. 1 perc elteltével kapcsold le a hőforrást, egy szűrővel azonnal vedd ki a leveleket a forró vízből, majd tedd pár másodpercig jeges vízbe. Így megakadályozod, hogy tovább főjön az zöldség, és minimalizálod a tápanyagok elvesztését.
 4. Az eredmény: kellemesen aromájú, ízletes, zsenge és élénkzöld spenót kisebb savtartalommal.

A spenót kényes zöldség, így nagyon fontos, hogy ne főzd túl azt. Ha egy percnél tovább párolod, a levelek elvesztik klorofill-tartalmukat, és ezáltal élénkzöld színüket is, majd barnás árnyalatot vesznek fel, ami annak a jele, hogy a magnézium egy része is távozik a zöldségből.

A spenót a túlfűzés következtében puha és pépes lesz, és tápértéke jelentősen csökken (a tápanyagai akár 50%-át is elveszítheti).

Spenót

A spenót a túlfűzés következtében a tápanyagai akár 50%-át is elveszítheti.

7.1. Hogyan kerüld el a spenót túlfőzését?

A spenót a túlfőzés miatt elveszíti az ízét és az állagát. Ezért javasoljuk az 1 perces hőkezelési módot, amely során al dente állagúra pároljuk a leveleket. Az ilyen spenótlevelek állaga még éppen megfelelő: puha, de nem szétfőzött. Hő hatására a cellulóz és hemicellulóz rostok fellazulnak, és ez megkönnyíti az emésztést, illetve lehetővé teszi az élettanilag fontos tápanyagok könnyebb felszívódását.

A spenót gőzölését nem javasoljuk. Az így készített spenót íze enyhén kesernyés-savas ízű marad, mivel a gőzölés nem tud felszabadítani annyi oxálsavat a levelekben, mint a rövid ideig tartó főzés.

A dinsztelés sem jó megoldás, mivel a levelek nem tartalmaznak elegendő nedvességet, és így nem távozik elegendő oxálsav a levelekből, ráadásul a kevésbé stabil növényi olajokban történő hevítés hatására transzzsírok és káros szabadgyökök keletkezhetnek.

Spenót

Hő hatására a cellulóz és hemicellulóz rostok fellazulnak, és ez megkönnyíti az emésztést, illetve lehetővé teszi az élettanilag fontos tápanyagok könnyebb felszívódását.

8. A spenót fogyasztása

A Földközi-tenger térségében a spenótot sokféleképpen fogyasztják:

 • Olaszországban fenyőmaggal, mazsolával vagy szardellával
 • Görögországban főtt rizzsel, feta sajttal és mentával
 • Spanyolországban fokhagymával, vöröshagymával, paprikával, olívaolajjal, fahéjjal
 • Észak-Afrikában csípősen-fűszeresen: chilipaprikával, borssal, római köménnyel és fokhagymával, esetleg adnak hozzá kis tojást, olívaolajat, paradicsompürét és a citromlevet
 • Franciaországban fenyőmaggal, fokhagymával és szerecsendióval
 • Törökországban burek készül belőle (a burek egy töltött tésztaféleség)

8.1. Mi a helyzet, ha nyersen szereted a spenótot?

Válaszd a bébispenótot. Ezt a fajtát nem kell főzni, az íze nyersen is kiváló, és kevesebb oxalátot tartalmaz az összes többi fajtához képest.

Spenót

Hőkezelés után a főzővizet mindig öntsd ki: ne használd fel újra, és ne idd meg, mivel a nem kívánatos oxálsav a vízbe oldódik ki.

A mediterrán országokban – ahol különösen népszerű ez a zöldség – a leveleket általában fedő nélkül párolják egy fazék forró vízben (hasonlóan az általunk javasolt módszerhez).

Bár a legtöbb zöldséget nem szükséges főzni, a spenót azon zöldségek közé tartozik, amelyeknél a nagy mennyiségű oxalátok (oxálsavak) miatt mindenképpen javasoljuk a hőkezelést (hasonló magas savtartalmú zöldség a mángold és a cékla is).

Hőkezelés után a főzővizet mindig öntsd ki: ne használd fel újra, és ne idd meg, mivel a nem kívánatos oxálsav a vízbe oldódik ki.

8.2. Spenótot tartalmazó receptek a Dietlessen

Buggyantott tojás spenóttal

Buggyantott tojás spenóttal

Buggyantott tojás spenóttal

Egyszerűen elkészíthető, egészséges reggeli, amely rengeteg minőségi fehérjét, illetve sok-sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-vitamint, B-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot és cinket. Recept képekkel »

9. A spenótban lévő vitaminok és ásványi anyagok

A spenót tápértékét fehérje-, ásványisó- és vitamintartalma adja.

A levél szárazanyag-tartalmának 30%-a fehérje.

A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma jelentős, bár az utóbbi nagy része főzéskor kioldódik.

Koncentrált formában tartalmaz a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat. Ilyen tápanyagok többek között az antioxidánsként viselkedő mangán, a réz, a cink, az E-vitamin és a szelén; az energiát biztosító B1-vitamin, a B2-vitamin és a niacin; a csontok épségéért felelős kalcium és foszfor; az emésztést segítő élelmi rostok; az izomépítő fehérjék; a gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavak; és a pihentető alvást elősegítő triptofán.

Spenót

A kutatók legalább 13 különböző olyan flavonoid vegyületet azonosítottak a spenótban, amelyek antioxidáns funkciót töltenek be a szervezetben.

Gazdag forrása különböző fitonutrienseknek (flavonoid, karotinoid, klorofill formájában).

A fitonutriensek a növényeknek olyan szerves alkotóelemei, amelyek kedvező hatással vannak egészségünkre. Olyan vegyületek, amelyek egyrészt a zöldségek és gyümölcsök élénk színeiért felelősek, másrészt segítenek megvédeni őket a környezet káros hatásaitól.

Fitonutriensek például a flavonoidok, amelyek a vörös és a lila zöldségekben találhatók (cékla és vöröskáposzta), a karotinoidok, amelyek a sárga, a narancssárga és a piros zöldségekben találhatók (sárgarépa, paradicsom és sütőtök) vagy a klorofillok, amelyek az élénkzöld zöldségekben fordulnak elő (például spenót, kelkáposzta és mángold).

A flavonoidok rákellenes tulajdonságai meggyőzőek, a kutatások szerint képesek lassítani a rákos sejtek osztódását.

A karotinoid fitonutriensek (mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin) antioxidáns védelmet biztosítanak a sejteknek.

A kutatók legalább 13 különböző olyan flavonoid vegyületet azonosítottak a spenótban, amelyek antioxidáns funkciót töltenek be a szervezetben.

A spenót jelentős vastartalma egyébként mítosz. A növény vastartalmát kutató egyik kémikus szarvashibájának köszönhető, amikor is emberünk a számításai során rossz helyre helyezett egy tizedesvesszőt. 1870-ben a német Erich von Wolf ugyanis a spenót és egyéb zöldségek vastartalmát kutatta, de amikor végső téziseit papírra vetette, eltévesztett egy tizedesvesszőt, így a spenót mellé tízszer nagyobb vastartalom került. Így terjedt el a köztudatban, hogy 100 gramm spenót 35 milligramm vasat tartalmaz, ez a szám valójában azonban tizedakkora, mindössze 3-4 milligramm.

Spenót

Popeye bizony tévedett…

Bár Wolf hibáját 1937-ben korrigálták, Popeye nyomán sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a spenót az egyik legnagyobb vastartalmú ételünk.

A vas fontos ásvány, része a hemoglobinnak, amely oxigént szállít a tüdőből a test minden sejtjébe, és kulcsfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben és az anyagcserében.

A fentiektől függetlenül a főtt spenót azért még így is több vasat tartalmaz, mint a többi zöldségféle.

Persze a vörös húsokkal nem tudja felvenni a versenyt ilyen szempontból (ha kifejezetten vaspótlás a cél, és nem vagy vegetáriánus, szerintünk a marhamájjal érdemes próbálkozni).

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a spenót gyakorlatilag zsírmentes, és jóval kevesebb kalória mellett biztosít vasat a szervezetednek.

A spenót ideális választás nemcsak azért, mert gazdag tápanyagokban, hanem azért is, mert alacsony a kalóriatartalma: kb. 180 g főtt spenót mindössze 41 kalóriát tartalmaz!

Spenót

A spenót ideális választás nemcsak azért, mert gazdag tápanyagokban, hanem azért is, mert alacsony a kalóriatartalma: kb. 180 g főtt spenót mindössze 41 kalóriát tartalmaz!

10. A spenót hatásai

A spenót számos kedvező élettani hatással rendelkezik, többek között véd a gyulladások, az oxidatív stressz, a szív- és érrendszeri problémák és a rák ellen.

10.1. Egészséges szív

Kiváló forrása a vízben oldódó C-vitaminnak és a zsírban oldódó A-vitaminnak (elsősorban béta-karotin formájában). Ez a két fontos antioxidáns együtt segíti csökkenteni a szabadgyököket a szervezetben.

Tartalmaz B-vitamint (folsav és B6-vitamin formájában), ami azért jó dolog, mert a folsav és a B6-vitamin segít a homocisztein szintjének stabilan tartásában. A homocisztein olyan aminosav, amely közvetlenül károsítja az érfalat, és emelkedett szintje ismert kockázati tényezője a szív-és érrendszeri betegségeknek (szívinfarktus, agyvérzés).

Van benne magnézium és kálium is, ez a két ásványi anyag az egészséges vérnyomás egyensúlyban tartásában játszik szerepet.

Spenót

A spenót kiváló forrása a vízben oldódó C-vitaminnak és a zsírban oldódó A-vitaminnak.

10.2. Egészséges szem

Az A-vitamin mellett a spenót koncentrált formában tartalmaz luteint és zeaxantint. Ezek az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében.

A kutatók szerint a karotinoid fitonutriensek védik a szemet az oxidatív károsodástól. Mivel ezek a karotinoidok zsírban oldódóak, ha a spenótot kevés olajjal vagy zsírtartalmú étellel fogyasztjuk (például olívaolaj, tojás, diófélék), segíthetjük jobb felszívódásukat.

11. A spenót és az oxalátok

A spenót azon zöldségek közé tartozik, amelyek nagy mennyiségű oxalátokat (oxálsavat) tartalmaznak. Ezek a természetben (növényekben, állatokban, emberekben) megtalálható olyan vegyületek, amelyek ha koncentráltan fordulnak elő, kristályosodást és egészségügyi problémákat okozhatnak (jó példa erre a vesekő). Ezért ha vese- vagy epehólyag problémákat tapasztalsz, inkább kerüld a spenót fogyasztását.

Spenót

Ha nagy mennyiségű kalciumra van szükséged, figyelj oda arra, hogy a spenót magas oxaláttartalma korlátozza a kalcium felszívódását.

Zárójelben jegyeznénk meg: laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy az oxalátok nem jelentős mértékben ugyan, de csökkentik a kalcium szervezetben való felszívódását.

Ez általában nem okoz gondot, de ha nagy mennyiségű kalciumra van szükséged (például sport, vagy a csontok épségének megőrzése miatt idős korban), és azt főleg zöldségekből viszed be, akkor figyelj oda arra, hogy a spenót magas oxaláttartalma jelentősen korlátozza eme zöldségben lévő kalcium felszívódását.

Azt azért tegyük hozzá, hogy az itt tárgyalt sok-sok kedvező hatás bőven ellensúlyozza a kalciumfelszívódás csökkenéséből fakadó esetleges hátrányokat, és emiatt aztán tényleg senkit nem beszélnénk le a spenót rendszeres fogyasztásáról.

12. A spenót és a növényvédő szerek

Kis hazánkban a csapvíz nagy valószínűséggel tartalmaz valamilyen formában szennyezőanyagokat (növényvédő szereket, hormon- és gyógyszermaradékokat, arzént, bórt, higanyt, és akkor még nem is említettük a túlklórozást és a vezetékből, szerelvényekből esetlegesen kioldódó nehézfémeket).

A táptalaj szennyezettsége miatt sajnos ugyanez a helyzet a legtöbb gyümölccsel és zöldséggel is. Annak ellenére, hogy ezen szennyeződések csak nagyon kis mértékben vannak jelen az egyes élelmiszerekben, azok negatív hatása az egészségre jól dokumentált. Csak hogy mást ne mondjunk, rontják a máj toxinfeldolgozó hatékonyságát, korlátozzák a sejtek energiatermelő képességét, illetve károsan befolyásolják az idegek információtovábbító jellemzőit.

Spenót

Javaslom, hogy gazdag tápanyagtartalma miatt fogyaszd a spenótot rendszeresen, ha teheted, hetente akár 2-4 alkalommal is.

Ezért ha el szeretnéd kerülni a növényvédő szerekhez köthető egészségügyi kockázatokat, lehetőleg biospenótot vásárolj, vagy legalábbis olyat, amelyről tudod, hogy nem permetezett.

Így nemcsak jelentősen csökkented a növényvédő szerek bejutásának esélyét a szervezetedbe, de maximalizálod a zöldség tápértékét is.

13. A Dietless tippje

Kevés különbség van tápérték szempontjából a nyers és főtt spenót között, mivel csak egyetlen percig hőkezeljük a spenótot, így a vitamintartalmából minimálisan veszít. A nyers spenótnál egyedül az oxálsav jelenthet gondot, de ha nem vagy rá érzékeny, fogyaszthatod nyugodtan.

Ha a nyers zöldségek híve vagy, a bébispenótot javaslom, mivel hasonló tápértéke van a normál spenóthoz képest, miközben kevesebb benne az oxálsav. Így emiatt nem csak ideális megoldás az oxálsavra érzékenyeknek, de a kevesebb savtartalom miatt édesebb íze is van. Kiváló választás salátákba, mivel kellemesen zsenge, és méretre is kisebb, mint a normál spenót.

Javaslom, hogy gazdag tápanyagtartalma miatt fogyaszd a spenótot rendszeresen, ha teheted, hetente akár 2-4 alkalommal.

Te szereted a spenótot? Vagy rá se bírsz nézni? Várom a véleményeket kommentben!

Forrásjegyzék

George Mateljan: The World’s Healthiest Foods – Essential Guide for the Healthiest Way of Eating, GMF Publishing, 2007
Wikipedia: Spinach, https://en.wikipedia.org/wiki/Spinach
Why are Dishes That Feature Spinach called Florentine?, http://www.culinarylore.com/food-history:why-are-spinach-dishes-called-florentine
A spenót a legkorábbi friss zöldség, http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/marcius/spenot.html
Tévedett Popeye a spenót-ügyben, http://mult-kor.hu/20130705_tevedett_popeye_a_spenotugyben
Zöldségtermesztők kézikönyve, http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch17.html

 • Hasznos ez az írás?
 • Igen   Nem

A szerzőről

Kiss Gábor

Kiss Gábor A mediterrán életmód elkötelezett híve, 2008 óta törekszik az egészségtudatos életre. Azóta, ha csak teheti, mindent elolvas a témában, és két saját könyve is megjelent az életmódváltásról. Ki nem állhatja a szenzációhajhász, tudománytalan zagyvaságokat és a hazug marketinggel profitot elérő cégeket. Szeret a konyhában improvizálni, egészséges finomságokat alkotni. Bár nem mindig sikerül, de igyekszik időt találni a sportra, meditálásra, aktív életre. Mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány és a pozitív pszichológia legújabb eredményeit. És ha úgy van kedve, előszeretettel osztja meg tapasztalatait és gondolatait a Dietless olvasóival. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.

Ha tetszett az írás, szavazz!

4.6 (92.21%) 77 szavazat


 • Janos Sofi szerint:

  Mennyikáliumottartalmaz

  • Kiss Gábor szerint:

   Szia! 100 g spenót kb. 500 mg káliumot tartalmaz.

 • Horváth Györgyi szerint:

  Reggel egy smoothie-ba keverve, isteni finom! Mindenhogy szeretem a spenótot, csak nem szeretek vele pepecselni, pedig gondolkodtak rajta, hogy ültettek a kertbe…. Ez még nem történt meg 5 év alatt! 🤭😉

 • Pajzs Ágnes szerint:

  Rendszeresen főzök spenótot, mert nagyon szeretjük. Az utóbbi időben a fagyasztott “porciós” változatot veszem, mert sokkal jobb az íze, ezért inkább turmixolom, vagyis kicsit pepecselek vele, s semmi gondot nem okoz az elfogyasztása után sem. Az elmúlt héten nem kaptam, csak a passzírozott dobozosat. Bizony komoly következménye volt az emésztése során. Gondolom valami oknál fogva több lehetett benne a kellemetlenséget okozó oxalát. Javaslom a porciós készítését, s aminek megörültem, hogy most már sóskát is árulnak ilyen kiszerelésben.

 • Kálnoky Annamária szerint:

  Imádom a spenótot

 • Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept

  Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű receptÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

  Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!

  Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettem figyelembe:

  - Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)

  - Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett

  - Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya

  - Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs

  Ingyenes mintamenü letöltése »


  A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

  33 kedvenc recept: helyes táplálkozás egyszerűenMegtalálod a 33 kedvenc recept új és átdolgozott kiadásában:

  - 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 178 oldalon

  - 29 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

  - Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

  - Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

  - Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

  INGYENES BÓNUSZOK:

  - Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

  - Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


  Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen

  Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

  Fedezd fel a Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

  - Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

  - Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

  - Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

  - Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

  - Azonnal alkalmazható, valódi tudás

  Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.


  • Mintamenü ínyenceknek

   Mintamenü ínyenceknekÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

   Töltsd le és teszteld az ingyenes mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz. Tovább »

  • Dietless Akadémia

   Dietless Akadémia tanfolyamok
  • Vélemények

   Vélemények

  >