Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Étrend Lazac

Frissítve: 2018. március 27., 15:34

Az egészséges zsírsavak

Írásunk előző részében a zsírsavak típusait és azok egészséges táplálkozásban betöltött szerepét mutattuk be. Az alábbi írásban az omega-3 és az omega-6 zsírsavak természetes forrásaival, kedvező egészségügyi hatásaival, valamint a transzzsírokkal foglalkozunk.

1. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavakat illetően két lényeges kérdés van: a típusuk és az arányuk. A típust tekintve szervezetünkbe a hosszú láncú verziókat (EPA-t és DHA-t) szeretnénk bejuttatni, amelyek elsősorban a vadvízi halakban és a fűvel táplált állatok húsában találhatók meg. Az omega-3 és omega-6 aránya ideális esetben 1:1 és 1:2 között mozog.

Alapesetben napi 2-4 gramm EPA/DHA bevitele ajánlott halolaj vagy kapszula formájában.

Az Omega-3 zsírsavak az alábbi rendellenességek megelőzésében játszanak fontos szerepet:

 • rák
 • autoimmun betegségek
 • inzulinrezisztencia, illetve az inzulinra való érzékenység
 • idegi leépülés
 • testmozgás utáni fizikai helyreállás
 • terméketlenség

Figyelj oda arra, hogy a szennyezett vizekben lévő higany, amely egy erősen mérgező fém, többféle tengeri állatban halmozódhat fel. A szervetlen higany metil-higannyá alakul, amely bekerülhet az ételekbe. A nagy testű, hosszú életű vízi élőlények általában több higanyt halmoznak fel, mint kisebb, rövid életű társaik. A higany mérgező hatása abból adódik, hogy hatással van az idegekre és bizonyos létfontosságú enzimekre.

A higany káros, és túlzott fogyasztása egyes helyzetekben komoly problémákat okozhat, ám a halolaj szedése nem vezet higanybevitelhez: a higany ugyanis szorosan hozzátapad a fehérjékhez, és mivel a halolaj gyakorlatilag nem tartalmaz fehérjét – a finomítatlan halolaj sem -, így higany sincs benne.

Egy másik szennyeződés, a PCB pedig a gyártási folyamatok vagy a földművelés során, illetve különböző műanyagokból kerülhet az ételbe. A PCB-k a halak zsíros részein halmozódnak fel, így ebben az esetben is igaz, hogy a kisebb testű fajok kevesebb PCB-t tartalmaznak (ezért a szardínia és a makréla kiváló halolajforrás).

Egyébként a PCB is egy érv a tisztított halolaj mellett, ugyanis a mikrodesztillációs eljárás során gyakorlatilag minden szennyeződést eltávolítanak a halolajból.

A lényeg

Ha genetikailag egészségesek és sportos felépítésű vagy, odafigyelsz a táplálkozásodra (sok vadvízi halat, fűvel táplált állatok húsát és egyéb omega-3 zsírsavakban gazdag tápanyagokat fogyasztasz), valamint kerülöd a túlzott mértékű omega-6 forrásokat (például napraforgóolaj, olajos magvak), akkor elképzelhető, hogy nincs is szükséged halolajat tartalmazó táplálékkiegészítőre. Ha mégis a táplálékkiegészítő mellett döntesz, jól nézd meg, hogy mit választasz, mert az egyes halolajak minőségében nagy eltérések lehetnek.

1.1. ALA (alfa-linolénsav)

Az ALA egy rövid (18 szénatom) hosszúságú omega-3 zsírsav, amely a lenben, a kenderben és más növényi forrásokban található meg. Az ALA átalakítható EPA-vá és DHA-vá, bár ez a mechanizmus nem túl hatékony.

1.2. EPA (eikozapentaénsav)

Az EPA egy 20 szénatom hosszúságú többszörösen telítetlen zsírsav, amely elengedhetetlen az élethez. Az EPA előállítható a rövid láncú ALA-ból, de ez a folyamat lassú. Az EPA hatékony gyulladáscsökkentő, hígítja a vért, és gátolja a véredényképzést (új vérerek kialakulását, ami a rák elterjedésének egyik szükséges mechanizmusa).

1.3. DHA (dokozahexaénsav)

A DHA egy 22 szénatom hosszúságú többszörösen telítetlen zsírsav, amely a magzati agyfejlődéshez és a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához szükséges. Az EPA-hoz hasonlóan a DHA is rendelkezik hathatós rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. A szervezet képes DHA-t előállítani az EPA-ból, és fordítva, de testünk akkor működik a legjobban, ha mindkét létfontosságú zsírból elegendő található a szervezetben.

Az EPA és a DHA átalakítható hormonszerű anyagokká, amelyeket prosztaglandinnak, thromboxánoknak és leukotrienesnek nevezünk. Ezek számos kulcsfolyamatot ellenőriznek, mint például a véralvadást (megelőzik a vér rögösödését), a gyulladást (segítik azt a képességet, amellyel sérülésre vagy baktériumok támadására válaszolunk), az erek falának tónusát és az immunrendszert.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat vesznek fel, alacsonyabb a szívinfarktus kockázata. Ez azért van, mert a prosztaglandin lecsökkenti a vörösvérsejtek rögösödését, és csökkenti a vérnyomást.

2. Omega-6 zsírsavak

Az omega-6 zsírsavak közé a linolénsav, a GLA (gamma-linolénsav) és a DPA (docosapentanoicsav) tartozik. Fontosak a sejtmembrán egészséges működésében és a bőr egészségének megőrzésében.

Azon személyek, akik alacsony zsírtartalmú étrendet tartanak, illetve akiknél a linolénsav-tartalom elégtelen, gyakran nagyon kiszáradnak. Az omega-6 zsírsavak csökkentik a rossz LDL-koleszterin szintjét, de a nagyon magas felvétel sajnos csökkentheti a HDL-szintet is.

Mivel az omega-6 zsírsavak magas bevitele fokozza a szabad gyökök károsító hatásait, ezért nőhet a rákos megbetegedés kockázata. Az omega-6 zsírsavakból emiatt célszerű törekedni a korlátozott bevitelre, vagy legalábbis tartsuk egyensúlyban azt a máshonnan bevitt omega-3 zsírsavak mennyiségével.

3. A létfontosságú (esszenciális) zsírsavak természetes forrásai

Az omega-3 és omega-6 zsíroknak egyaránt fontos szerepük van a szervezetben lévő gyulladások elleni védelemben. Továbbá segítenek csökkenteni a rák, a Parkinson- és az Alzheimer-kór, illetve a meddőség kockázatát.

Omega-3 zsírsavakban gazdag tápanyagforrások:

 • lazac
 • tonhal
 • szardínia
 • makréla
 • hering
 • pisztráng
 • kagyló
 • osztriga
 • kardhal
 • naphal
 • tőkehal
 • rák
 • fűvel táplált állatok húsa
 • omega-3 tojás

A lényeg

Összpontosíts a fűvel táplált állatok húsára és a vadvízi halakra (például a lazacra), kerüld az omega-6 zsírokat (főleg a kukoricából, szójából, napraforgóból és sáfrányból készült olajokat), és kiegészítő megoldásként a tengeri halak mellett fogyassz néha halolajat.

4. Az omega-3 zsírsavak kedvező hatásai

Az omega-3 zsírsavak az aerob anyagcsere fokozásával az állóképesség és az erő fejlődéséhez vezetnek. Az omega-3 zsírsavak előnyei a következők:

 • gyulladás, illetve ízületi és szalagsérülések megelőzése
 • fokozott oxigén- és tápanyagszállítás a sejtekhez
 • fokozott aerob anyagcsere
 • nagyobb energiaszint és jobb állóképesség
 • fokozott edzésidőtartam és -intenzitás
 • a növekedési hormon felszabadulásának fokozása a helyreállás fokozásával
 • sérülések gyógyulásának elősegítése

5. Kerüld a transz-zsírsavakat

Transzzsírok akkor keletkeznek, amikor a kukoricából, a napraforgóból, a szójababból és más hasonló olajokból származó, többszörösen telített zsírsavak hőnek, hidrogéngáznak vagy valamilyen katalizátornak vannak kitéve. Az így keletkező zsírok kinézetben és viselkedésben hasonlóak a telített zsírsavakhoz (nem avasodnak gyorsan, így szobahőmérsékleten szilárd vagy félszilárd halmazállapotúak), de károsítják a májfunkciót, nagy pusztítást végeznek a vérben levő lipidek körében és csökkentik az inzulinérzékenységet.

Olvasd el ezt is a transzzsírokról!

A fűvel táplált állatok húsának lebontásakor is feltűnik kis mennyiségű transzzsír. Ezek természetes módon keletkeznek, így valójában egészségesnek tekinthetők. Ilyen például a konjugált linolénsav (CLA), mely bizonyítottan rákmegelőző és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá javítja az izomnövekedést, és elősegíti a karcsúságot.

6. Néhány szó a koleszterinről

Sokan támadják manapság a koleszterint a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán (sokszor joggal), mégis fontos, hogy különbséget tegyünk az utóbbi betegségek kialakulásáért felelős rossz LDL-koleszterin és a szervezet számára hasznos jó HDL-koleszterin között.

A lipoproteinek azok a fehérjék, amelyek a vérünkben a koleszterint szállítják. A kis sűrűségű lipoproteinek (LDL) a vér koleszterintartalmának 65%-át szállítják, és feltehetően ezek függenek össze a szívbetegségekkel és a keringésrendszeri problémákkal.

Ezzel szemben a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) ellentétes hatásúak. A HDL főleg lecitint tartalmaz, amelynek detergens hatása feltöri a koleszterint, és így könnyen szállíthatja azt a vérrel anélkül, hogy eltömítené az artériákat. Elvileg minél magasabb valakinek a HDL-szintje, annál kisebb az esélye arra, hogy szívbaj tünetei alakulnak ki.

Ha kíváncsi vagy a jó és a rossz koleszterin közötti különbségre, illetve, hogy a koleszterin miért fontos a szervezet számára, akkor olvasd el írásunkat a HDL és az LDL koleszterinről.

7. Összefoglalás

Ügy tűnik, hogy az elfogyasztott zsírok mennyiségének csekély hatása van az egészségre, illetve a betegségekre.

Van olyan ország, ahol a zsírfogyasztás 10 százalék, más helyen pedig 50 százalék, de a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának aránya mégis hasonló (vagy gondoljunk az eszkimókra, akik rengeteg fókazsírt fogyasztanak, mégsem jellemző rájuk az infarktusos halál).

A lényeg

A telítetlen zsírok valójában nem ellenségeink, ezért mindig törekedjünk a megfelelő omega-3 és omega-6 bevitelre, és a táplálkozás finomhangolásával tapasztaljuk ki, hogy mi a legjobb számunkra.

Forrásjegyzék

Anita Bean: Modern sporttáplálkozás, Gold Book, 2007.
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition (February 1, 2011)
Robb Wolf: Paleolit megoldás – Az ősi, emberi étrend, Scolar Kiadó, 2012
Wikipedia: Omega-3 fatty acid, http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid
WebMD Heart Disease Health Center, http://www.webmd.com/heart-disease/omega-3-fatty-acids-directory

 • Hasznos ez az írás?
 • Igen   Nem

A szerzőről

Kiss Gábor

Kiss Gábor A mediterrán életmód elkötelezett híve, 2008 óta törekszik az egészségtudatos életre. Azóta, ha csak teheti, mindent elolvas a témában, és két saját könyve is megjelent az életmódváltásról. Ki nem állhatja a szenzációhajhász, tudománytalan zagyvaságokat és a hazug marketinggel profitot elérő cégeket. Szeret a konyhában improvizálni, egészséges finomságokat alkotni. Bár nem mindig sikerül, de igyekszik időt találni a sportra, meditálásra, aktív életre. Mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány és a pozitív pszichológia legújabb eredményeit. És ha úgy van kedve, előszeretettel osztja meg tapasztalatait és gondolatait a Dietless olvasóival. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.

Ha tetszett az írás, szavazz!

4.5 (90%) 22 szavazat


 • Peti szerint:

  Jo lett volna, ha irtok novenyi omega 3,6,9 forrasokat, mint:
  Lenmag
  Chia mag
  Makolaj
  Kendermag
  Dio
  Spenot
  stb, raadasul azok mentesek a nagyiparban es a taplaleklancban felhamozodott mereganyagoktol.
  Helo!

 • Péter szerint:

  Hibás a leírás.
  Az omega-6 az linolsav nem pedig “linolénsav”

  • Péter szerint:

   Pontosítva írásom:
   Hibás az “omega 6 egy linolénsav” megnevezés, de a gamma-linolénsav tényleg omega-6 zsirsav de ezt linolsavnak hívják.
   A linolnénsav megnevezés az omega-3 zsirsavakra használandó (alfa-linoénsav)

 • GEM szerint:

  Elég gyenge cikk, de jó hosszú

 • Agnes szerint:

  Kedves Gábor! Szerinted a cellulite, amely tulajdonképpen nemcsak alsó testrészen de valójában az arra hajlamos embernél az egész testen megjelenik, ennek megszüntetésére milyen táplálkozással lehet hatékonyan fellépni?

 • Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept

  Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű receptÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

  Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!

  Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettem figyelembe:

  - Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)

  - Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett

  - Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya

  - Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs

  Ingyenes mintamenü letöltése »


  A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

  33 kedvenc recept: helyes táplálkozás egyszerűenMegtalálod a 33 kedvenc recept új és átdolgozott kiadásában:

  - 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 178 oldalon

  - 29 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

  - Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

  - Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

  - Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

  INGYENES BÓNUSZOK:

  - Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

  - Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


  Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen

  Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

  Fedezd fel a Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

  - Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

  - Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

  - Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

  - Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

  - Azonnal alkalmazható, valódi tudás

  Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.


  • Mintamenü ínyenceknek

   Mintamenü ínyenceknekÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

   Töltsd le és teszteld az ingyenes mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz. Tovább »

  • Dietless Akadémia

   Dietless Akadémia tanfolyamok
  • Vélemények

   Vélemények

  >