Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Ital Zöld tea

Frissítve: 2017. július 06., 16:15

Zöld tea

A tavasz lenyűgöző illatára és élénk színvilágára emlékeztető zöld tea a világ egyik legnépszerűbb frissítő itala. Történészek és botanikusok szerint az ősi Kínából származik, és innen terjedt el egész Ázsiában, majd szerte a világon. Miért? A válasz egyszerű: élénkítő hatású, alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom.

× Várható olvasási idő: 31 perc

A legenda szerint réges-régen, valamikor a VI. század elején egy indiai bölcs – név szerint Bódhidharma – Indiából Kínába utazott, ahol a buddhizmus igéjét hirdette. Miután 519-ben eljutott Kantonba, komoly fogadalmat tett: fejébe vette, hogy egy barlang fala előtt, 9 éven át, alvás nélkül fog meditálni.

A maratoni kísérlet azonban váratlanul megszakadt, amikor a szent ember egy pillanatra elbóbiskolt. Bódhidharma dühében kitépkedte az összes szemhéját, amely lassan a földre hullt, majd később gyökeret eresztett és kivirágzott.

Bódhidharma isteni sugallat hatására ennek a növénynek a leveleit kezdte el rágcsálni, miután meglepődve tapasztalta, hogy a fura ízű leveleknek köszönhetően éber maradt a meditációk során, és a koncentrációs készsége is javult.

A legenda szerint a különös növény, amelynek levelei mindezt lehetővé tették, a Camellia sinesis, vagy más néven a teacserje volt.

Bódhidharma ennek a növénynek a leveleit és magvait vitte magával Japánba, ahol a buddhista szerzetesek gyorsan megkedvelték a tealevelekből fakasztott italt, és stimuláló szerként használták saját meditációikhoz.

Így született meg az egyszerű teafogyasztás rituáléja, amelyből több száz évvel később Sen no Rikyū (1522-1591) teamester jóvoltából kialakul a chanoyu, a japán teaszertartás magas művészete.

1. Mi az a zöld tea?

A zöld teát – a többi teaféléhez hasonlóan – egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik. Bár e növényfajta akár több méteresre is képes megnőni, a teaültetvényeken bokorméretű cserjék formájában termesztik: a példányokat kb. 1 méteresre metszik vissza a gyorsabb növekedés és a hatékonyabb szüret érdekében.

Zöld tea

A zöld tea élénkítő hatású, alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom

A teacserjék csak meleg éghajlaton képesek növekedni, bár a virágzás elméletileg a tengerszinttől egészen 2000 méterig lehetséges. A legjobb minőségű teák hegyvidéki teamezőkön termesztett cserjék leveleiből készülnek, ahol a tealevelek lassabban érnek, és ízviláguk is gazdagabb.

A tengerszint feletti magasságtól függően egy új teacserjének kb. 2,5-5 év szükséges ahhoz, hogy szüretelni lehessen, bár ha a növény túléli ezt az időtartamot, akkor közel egy évszázadon át képes szüretelhető leveleket növeszteni.

A teamezőkön csak a legkisebb és legfiatalabb leveleket szüretelik le. Az új hajtások általában 1 hét alatt jelennek meg, viszont nagyobb magasságokban ez az időtartam hosszabb lehet (bár a tea minősége is jobb lesz).

A legjobb minőségű teáknál a leveleket kézzel szüretelik: az ügyesebb szüretelők akár napi 18 kg-nyi levelet képesek leszedni – ez kb. 4,5 kg-nyi tea elkészítéséhez elegendő mennyiség.

Zöld tea

A legjobb minőségű teák hegyvidéki teamezőkön termesztett cserjék leveleiből készülnek, ahol a tealevelek lassabban érnek, és ízviláguk is gazdagabb

Ugyan minden teacserje a Camellia sinensis nemzetségébe tartozik, de mivel a világ különböző pontjain a környezeti adottságok eltérnek (gondoljunk csak a tengerszint feletti magasságra, az éghajlatra vagy a termőtalajra), a tealevelek minősége is különböző.

2. Teatípusok

Feldolgozási mód alapján három alapvető teafajtát különböztetünk meg – ezek ízvilága és minősége más és más:

  1. zöld tea
  2. fekete tea
  3. oolong tea

2.1. A zöld tea

A zöld tea a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt, azok közül is az ún. epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevezetű katekint, amely a zöld tea összes hasznos élettani hatásáért felelős.

A klasszikus zöld tea az éppen betakarított, friss levelek rövid gőzölésével készül, amelynek során a levelek puhává és rugalmassá válnak, miközben a gözölés folyamata megakadályozza a tealevelek fermentálódását és elszineződését.

Zöld tea

Az összes teafajta közül a zöld tea a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidánst

Gőzölés után a tealeveleket sodorják, majd hőhatásnak teszik ki (forró levegővel kezelik, vagy kézzel szárítják/aszalják, például egy forró wok oldalához préselve).

A végeredmény a jól ismert zöld tea, amelyet ha leforrázunk – vagy ahogy a tearajongók fogalmaznak: felöntünk –, egy élénk zöldessárga színű, kellemesen fanyar, füves-vajas ízű frissítő italt kapunk.

2.2. A fekete tea

A fekete tea esetében a leveleket először szárítóállványokra helyezik, majd forró levegővel szárítják. Ez a művelet eltávolítja a levelek nedvességtartalmának mintegy egyharmadát, így a levelek puhává és rugalmassá válnak.

Ezután a leveleket kézzel vagy géppel sodorják, amelynek célja a levelek sejtfalának roncsolása, annak érdekében, hogy a későbbi erjesztés során a levegő könnyebben érintkezzék a sejtek nedvével, ezzel is gyorsítva a fermentációt.

Sodrás után a leveleket magas páratartalmú helyen szétteregetik, és addig erjesztik, amíg a levelek zöldes színe vörösesbarnára változik.

Zöld tea

Fekete tea, amely ízében erősebb a zöld teánál és az oolong teánál

Az erjesztés során – a kémiai reakciók hatására – csökken a tea természetes csersavainak hatása, és ekkor szabadul fel a csersavhoz kötött koffein is.

Később a tealeveleket szárítják vagy aszalják, ekkor hő hatására az erjedési folyamat leáll, és az erjedt tea vörösesbarnás színe szürkés-feketévé alakul.

A végeredmény a jól ismert fekete tea, amelyet ha leforrázunk, egy vörösesbarna italt kapunk, amely ízében erősebb a zöld teánál és az oolong teánál.

2.3. Az oolong tea

Az oolong vagy sárga tea részlegesen fermentált levelekből készül, vagyis a tealevelek erjedését félúton megszakítják, majd a leveleket a fentebb leírt módon magas hővel kezelik.

Zöld tea

Az oolong tea színe és aromája a zöld teához képest erőteljesebb, a fekete teáéhoz képest viszont gyengébb

A végeredmény a jól ismert oolong tea, amelyet ha leforrázunk, egy sárgás színű teát kapunk, amelynek íze, színe és aromája a zöld teához képest erőteljesebb, a fekete teáéhoz képest viszont gyengébb.

3. A zöld tea eredete

A teacserje a szakértők szerint Nyugat-Kína, Japán és Észak-India területéről származik.

3.1. Kína

Egy ősi kínai legenda szerint a teát a kínai császár, Shen-Nung fedezte fel i.e. 2737-ben, amikor egy vadon élő teacserjéről pár levél pottyant a kondérjába, amelyben éppen vizet forralt.

A tea neve a kínai amoy nyelvjárás „t’e” szavából származik.

Az első írásos feljegyzés a teáról i.e. 59-ben jelent meg egy Tan Yuch nevezetű rabszolga-szerződésben (szerzője Wang Pao, Husan császár udvari költője).

Zöld tea

A teacserje a szakértők szerint Nyugat-Kína, Japán és Észak-India területéről származik

Kínában a tea termesztése és fogyasztása időszámításunk szerint 780-ra komoly művészetté vált, ekkor jelent meg Lu Yu mester Teáskönyv c. klasszikus műve.

Mivel a tea Japánhoz hasonlóan Kínában is nemzeti italnak számít, hatalmas ültetvényeken termelik az egész országban. Kína a világ legnagyobb teatermelője:

  • 2009-ben 1,3 millió tonnányi teát állított elő, amely a világ teljes termelésének 31 %-át teszi ki.
  • A kínai teaültetvények összesen 1,86 millió hektáron terülnek el, amely mintegy fele a világ teljes teatermelő területének.

Az eltérő földrajzi elhelyezkedés és éghajlat miatt négy fontos teatermelő régiót különböztetünk meg Kínában.

  • Jiangbei: A Jangce-folyó északi részén található óriási terület. Ez Kína legészakibb teatermelő régiója, viszonylag alacsony éves átlaghőmérséklettel (15-16 Celsius fok). Elsősorban zöld tea készítésével foglalkoznak itt.
  • Jiangnan: A Jangce-folyó középső és alsó szakaszától délre fekszik. Ez a legtermékenyebb teatermelő terület egész Kínában, az ország éves teljes termelésének mintegy kétharmadát adja. A teamezők itt gyakran találhatók hegyvidéki területeken, néha egészen komoly magasságokban. A fő teafajták a zöld, fekete és oolong tea, illetve itt készül a Longjing („Sárkány-kút”) nevezetű zöld tea is, amely népszerű ital Kínában.
  • Dél-Kína: Ez a régió leginkább a fekete, oolong és fehér teáiról híres. Ásványokkal teli talajának, 19-22 Celsius fokos átlagos éves hőmérsékletének, illetve jelentős éves csapadékmennyiségének köszönhetően különösen alkalmas teatermesztésre.
  • Délnyugat-Kína: A szakértők ezt a régiót tekintik a tea eredeti szülőhelyének, és egész Kínában itt a legmagasabb a talaj szervesanyag-tartalma. Elsősorban zöld és fekete tea készítésével foglalkoznak a régióban, illetve az itteni Yunnan tartományból származik a pu’erh tea, amely népszerű teafajta Kínában.

3.2. Japán

A teát Japánban a IX. századra már széles körben termesztették és fogyasztották, és a teafogyasztás kifinomult kultúrája innen terjedt tovább Java szigetére, Holland Kelet-Indiába, valamint más trópusi és szubtrópusi területekre.

Bár napjainkban a zöld teát sok helyen termesztik Japánban, a tearajongók három kiemelt termőterületet különböztetnek meg.

  • Shizuoka: a legnagyobb mennyiség (az ország termelésének kb. 45%-a) származik ebből a régióból, amely a nagysebességú vonathálózattal, a Shinkanszennel körülbelül egy óra alatt érhető el Tokióból dél felé haladva. A legelső teacserjéket 1241-ben ültette el itt egy Shoichi Kokushi nevezetű szerzetes, és azóta Shizuoka az ország első számú zöldtea-termelőjévé lépett elő (nem utolsósorban éghajlatának, vízminőségének és termőföldjeinek köszönhetően).
  • Uji: ebben a Kiotó mellett fekvő régióban található Obuku, az Uji-féle zöld tea szülőhelye, ahol 1271-ben egy buddhista szerzetes ültette el az első teacserjéket. Obuku vadregényes hegyvidéke, a csordogáló patakok, az ásványi anyagokkal teli talaj, a ködös éghajlat, a dombok, a meleg nappalok és a hideg éjszakák váltakozása mind-mind ideális helyszínt teremt kiemelkedő minőségű teák termesztéséhez. Olyannnyira, hogy a japán császároknak évszázadokon keresztül innen származó senchákat szolgáltak fel.
  • Kagoshima: Kyushu szigetének déli részén fekszik, és a japán zöld teák mintegy 25%-a származik ebből a régióból, A mennyiséget nézve Shizuoka után Kagoshima az ország második legnagyobb teatermelője. A fenti két régióhoz hasonlóan kiváló minőségű zöld teáiról ismert.
Zöld tea

Uji teamezői kivételesen jó minőségű zöld teáiról híresek

3.3. A bostoni teadélután – avagy a tea útja Európába és Amerikába

A XVI. században a Távol-Keletről hazatérő kereskedők mutatták be az európaiaknak a finom ázsiai italt, amely a XVIII. századra Anglia nemzeti italává vált.

A tea szépen lassan átkelt az Atlanti-óceánon az amerikai telepesekkel együtt, akik szintén megkedvelték a zöld levelekből fakasztott italt.

Amikor azonban a britek 1767-ben számos élvezeti cikk mellett a teára is súlyos adót vetettek, az amerikai telepesek annyira felbőszültek, hogy 1773-ban a bostoni kikötőben több tonnányi teát szórtak a tengerbe. Ez volt az az esemény, amely később  „bostoni teadélután” néven vonult be a történelemkönyvekbe.

A tisztességtelen brit adóztatás – amelyet a teára kivetett adó szimbolizált – a bostoni eseményekkel együtt közvetlenül járult hozzá az amerikai függetlenségi háború 1775. évi kitöréséhez.

Zöld tea

Amikor a britek 1767-ben számos élvezeti cikk mellett a teára is súlyos adót vetettek ki, az amerikai telepesek annyira felbőszültek, hogy 1773-ban a bostoni kikötőben több tonnányi teát szórtak a tengerbe. Ez volt a híres  „bostoni teadélután”.

A függetlenségi háború a gyarmatoknak Angliától való elszakadásához, végül pedig az Amerikai Egyesült Államok megalakulásához vezetett.

Egyébként számos teafogyasztási innováció származik a tengerentúlról. Például 1904-ben a New York-i kereskedő, Thomas Sullivan jött rá arra, hogy az apró selyemtasakok mennyire jól használhatók egy csésze tea kényelmes elkészítéséhez, ezért tasakokban kezdte postázni a teakóstolót a vásárlóinak – így született meg a mindenki által jól ismert teafilter.

De elég legyen a történelmi előzményekből, nézzük a zöld tea élettani hatásait.

4. A zöld tea kedvező élettani hatásai

A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban, többek között ún. katekinekben és azok származékaiban. Ezek a vegyületek a C-vitaminhoz és az E-vitaminhoz hasonló antioxidánsok.

A zöld teában található legfontosabb katekin az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a zöld tea rákellenes, antioxidáns szerepében.

A legtöbb kutató a zöld tea egészségre gyakorolt jótékony hatását az ázsiai országokban fogyasztottt tipikus napi mennyiség alapján határozza meg. Ez kb. 3 dl zöld tea, amely összesen 240-320 mg polifenolt, abból is 60-105 mg EGCG-t tartalmaz (az EGCG a legerősebb antioxidáns a zöld teában található összes vegyület közül).

Zöld tea

A zöld teában található legfontosabb katekin az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a zöld tea rákellenes, antioxidáns szerepében

A zöld tea rendszeres fogyasztásának kedvező hatása széles körben bizonyított tény. Az elmúlt években egyre több kutató vizsgálta a zöld tea élettani hatásait, így mára több ezernyi tanulmány áll rendelkezésre a témában.

Elég csak rápillantani a PubMed – egy széles körben használt ingyenes bibliográfiai adatbázis, amely az orvostudomány és határterületeinek nemzetközi irodalmát indexeli – folyamatosan bővülő találati listájára, amely 2014 júliusában több mint 5700 tanulmányt tartalmaz a zöld tea jótékony hatásaival kapcsolatban.

Szakértők szerint a zöld teát fogyasztók esetében jelentősen kisebb a különböző betegségek kialakulási kockázata, legyen az egyszerű bakteriális fertőzés, szív- és érrendszeri betegség vagy rák.

4.1. A zöld tea és a kardiovaszkuláris betegségek

2006 júliusában egy a European Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban megjelent tanulmány szerzői teát javasolnak a mindennapi folyadékbevitelhez – akár az egyszerű ivóvíz helyett is –, mivel a tea nem csak rehidratál (az ivóvízhez hasonlóan), hanem élettanilag fontos polifenolok sokaságát juttatja be az emberi szervezetbe, és hosszú távon hatékonyan veszi fel a harcot a szívbetegségek ellen.

A JAMA folyóirat 2006. szeptemberi számában megjelent egyik japán tanulmány még ennél is tovább megy: azt állítja, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása meghosszabbítja a várható élettartamot, amellett, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségektől.

Zöld tea

A zöld tea rendszeres fogyasztása meghosszabbítja a várható élettartamot, amellett, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségektől

A japán Tohoku University School of Public Policy kutatója, Shinichi Kuriyama professzor és kollégái a zöld tea fogyasztása és a halálozási arány közötti összefüggéseket elemezték. A kutatómunka 1994-ben kezdődött, és 11 éven át tartott Északkelet-Japánban. A követéses vizsgálatban 40 530 – 40 és 79 év közötti – felnőtt személy vett részt. Japán ezen régiójában a populáció 80%-a napi rendszerességgel fogyaszt zöld teát, több mint felük legalább 3 dl-t naponta.

Eredmények:

  • A napi 1 dl zöld teánál kevesebbet fogyasztókhoz képest a napi 5 decilitert fogyasztók körében jelentősen alacsonyabb volt a különböző betegségek miatti halálozási arány (beleértve a kardiovaszkuláris betegségeket is).
  • A nők esetében a védelem még erősebbnek bizonyult, mint a férfiak esetében.
  • A kutatók a zöld teához képest minimális összefüggést tudtak kimutatni a fekete/oolong tea fogyasztása és a halálozási arány csökkenése között. Vagyis a zöld tea rendszeres fogyasztásával nő a várható élettartam, míg a fekete/oolong tea fogyasztásánál a kutatók nem tapasztaltak ilyen hatást.

4.2. A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást, illetve segít annak megelőzésében

Az Archives of Internal Medicine folyóirat 2004. júliusi számában megjelent egyik tanulmány a következőket állapította meg:

  • Azon személyek körében, akik legalább egy évig fogyaszottak napi 1-2 dl zöld teát, a magas vérnyomás kialakulási kockázata 46%-kal csökkent,
  • Míg azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztottak zöld teát (napi kb. fél litert), ugyanez a kockázati érték 65%-os csökkenést mutatott.

4.3. A zöld tea és a rák

Az elmúlt tíz évben a tudósok epidemiológiai vizsgálatokkal, sejtkultúrán végzett kísérletekkel és klinikai kutatásokkal széles körben vízsgálták (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) a zöld tea rákmegelőző hatását. Bár a hatásmechanizmus továbbra is vita alapját képezi a szakértők körében, az eredmények biztatóak.

A zöld tea aktív hatóanyaga, az EGCG egyedülálló módon száll szembe a rákos sejtekkel: laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy az EGCG – és a zöld teában lévő többi katekin – programozott sejthalált képes előidézni a rákos sejtekben, miközben akadályozza ezen sejtek osztódását és szaporodását.

Zöld tea

A zöld tea rendszeres fogyasztásának kedvező hatása széles körben bizonyított tény. Az elmúlt években egyre több kutató vizsgálta a zöld tea élettani hatásait, így mára több ezernyi tanulmány áll rendelkezésre a témában.

Jó példa az EGCG hatékonyságára, hogy a C-vitaminnál is erősebb antioxidáns hatást fejt ki a rákkeltő anyagokkal szemben.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az EGCG (és a többi katekin) ösztönzi a méregtelenítő enzimek előállítását és aktivitását az emberi szervezetben, így segítve a rákkeltő anyagokkal szembeni méregtelenítést.

4.4. A zöld tea és petefészekrák

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a zöld tea védelmet nyújt a különböző rákos megbetegedésekkel, többek között a petefészekrákkal szemben.

Ilyen nagyszabású vizsgálat volt például az, amelyet a stockholmi Országos Környezetegészségügyi Intézet munkatársai, Susanna Larsson és Alicja Wolk végeztek 1990 és 2005 között. Vizsgálatuk célja a teafogyasztás és a petefészekrák közötti összefüggések feltárása volt.

Zöld tea

A zöld tea védelmet nyújt a különböző rákos megbetegedésekkel, többek között a petefészekrákkal szemben

A vizsgálatban 61 057 svéd nő vett részt (40-76 év közöttiek), akik egy 67 tételből álló táplálkozási kérdőívet töltöttek ki a vizsgálat elején, majd ezután a kutatók 15 éven át követték a résztvevők egészségi állapotát.

Larsson és Wolk a következő eredményeket kapták:

  • Azoknál a nőknél, akik minimális mennyiségű (napi 1 dl) teát fogyaszottak, 18%-kal alacsonyabb volt a petefészekrák kialakulási kockázata, legalábbis azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak teát.
  • Azok körében, akik napi 1-2 dl teát fogyasztottak, 24%-kal volt alacsonyabb ugyanez a kockázat.
  • Azok körében, akik legalább 3 dl teát fogyaszottak naponta, a kockázati érték 46%-kal volt alacsonyabb a teát egyáltalán nem fogyasztókhoz képest.

4.5. A rendszeres zöldtea-fogyasztás felére csökkenti a vastagbélrák kockázatát

A zöld tea fogyasztása és a vastagbélrák kockázata közötti kapcsolat feltárása érdekében kínai kutatók 69 710 nő egészségi állapotát követték 6 éven át (a vizsgált személyek 40 és 70 év közöttiek voltak). A kutatók a következő eredményeket kapták:

  • Azon nők körében, akik rendszeresen fogyasztottak zöld teát a vizsgálat kezdetén, 37%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki vastagbélrák a zöld teát ritkán fógyasztó csoporthoz képest.
  • Azok a személyek, akik a követéses vizsgálat teljes időtartama alatt, azaz 6 éven át rendszeresen fogyaszottak zöld teát, még jobb eredményt értek el: náluk a vastagbélrák kialakulási kockázata 57%-kal csökkent.

4.6. A zöld tea és a tüdőrák

Különböző vizsgálatok igazolják, hogy a zöld tea fogyasztása véd a tüdőrákkal szemben.

Az egyik ilyen kísérletben a kutatók napi 5 dl zöld tea hatását vizsgálták 3 láncdohányos (napi legalább 10 cigaretta) és 3 egyáltalán nem dohányzó személy esetében.

Zöld tea

A zöld tea a rákos sejtek programozott sejthalálát képes előidézni

A kapott eredmények szerint a nagy mennyiségű zöldtea-fogyasztás hatására a résztvevők szervezetében:

  • csökkent a dohányzás okozta DNS-károsodás
  • lelassult a rákos sejtek növekedése
  • megnőtt a kóros sejtek programozott sejthalálának száma

4.7. A zöld tea segít a csontok épségének megőrzésében

A Tokiói Egyetem egyik vizsgálata szerint a zöld tea fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét.

A japán kutatók 632 nőt kértek fel a vizsgálatban való részvételre (a vizsgált személyek minimális életkora 60 év volt). Egy kérdőív segítségével rögzítették a résztvevők étkezési és életmódbeli jellemzőit, például rákérdeztek a zöld tea, kávé, tej, sajt, joghurt, hal, zöldség, tofu fogyasztására, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikra, illetve a fizikai aktivitásuk mértékére.

Zöld tea

A zöld tea fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét

A résztvevőket két csoportra osztották:

  1. azokra, akik a hét legalább 5 napján fogyasztottak zöld teát, és
  2. azokra, akik heti 5 napnál kevesebb alkalommal fogyasztottak zöld teát.

A kutatók ezután megmérték a résztvevők ágyéki gerinccsontjának ásványianyag-sűrűségét, illetve a vér kalcium-, foszfor- és D-vitamin szintjét (ezekből lehet következtetni a csontritkulás kialakulási kockázatára).

A kapott eredmények:

  • Az 1. csoport résztvevőinél a csontok ásványianyag-sűrűsége átlagosan magasabb volt a 2. csoporthoz képest.
  • A nagy mennyiségű zöld teát fogyasztóknál mért kedvező csontsűrűségi érték azután is megmaradt, hogy az eredményeket életkor, testtömegindex, dohányzás, alkoholfogyasztási szokások és fizikai aktivitás alapján korrigálták.

4.8. A zöld tea segít a fogyásban

A zöld tea segít a hasüreget, beleket és belső szerveket körülvevő, ún. viszcerális zsírszövet lebontásában.

A csípőn és a combon lerakódó zsírral szemben (amely az ún. „körte” testalkatot okozza), a belső szervek körül felhalmozódó zsír („alma” testalkat) felel a különböző anyagcserezavarokért, a 2-es típusú cukorbetegségért és egyéb szövődmények kialakulásért, ezért nem csak esztétikai szempontból fontos, hogy hasból fogyjunk.

Zöld tea

A zöld tea lebontja a hasüreget, a beleket és a belső szerveket körülvevő zsírszövetet, így segítve elő a fogyást

A zöld tea három olyan vegyületcsoportot tartalmaz, amely elősegíti a fogyást:

  • katekin
  • koffein
  • teanin

Szakértők szerint a zöld tea nem csak a testzsír csökkenését idézi elő. Például japán kutatók olyan kísérletet végeztek, amelyben 38 enyhén túlsúlyos tokiói férfi egészségügyi állapotát követték.

A résztvevők 12 héten át napi 5 dl zöld teát fogyasztottak. Az eredmények egészen lenyűgözőek lettek: a 12 hét eltelte után a résztvevőknek nem csak a testsúlyuk csökkent, hanem az alábbi vizsgálati értékeik is:

  • BMI érték
  • derékkörfogat
  • testzsírtömeg
  • testzsírszázalék

Legalábbis a kontrollcsoporthoz képest, amely zöld tea helyett oolong teát fogyasztott.

4.9. A zöld tea és a szellemi frissesség

Úgy tűnik, a zöld tea lassítja a korral együtt járó memóriazavarokat, illetve csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulási kockázatát.

A japán Tohoku Egyetem kutatói 1003 főn (70 év feletti japán férfiakon és nőkön) vizsgálták a zöld tea szellemi tevékenységre gyakorolt hatását.

A kapott eredmények:

  • Azon résztvevők körében, akik napi 2 dl-nél több zöld teát fogyasztottak, a zöld tea a szellemi teljesítőképesség csökkenésének előfordulási valószínűségét 64%-kal csökkentette. Legalábbis azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak zöld teát.
  • Ugyanennél a csoportnál 54%-kal volt kisebb a korhoz köthető memóriazavarok és kognitív problémák kialakulásának veszélye, legalábbis azokhoz képest, akik heti 3 dl-nél kevesebb zöld teát fogyasztottak.
  • A legtöbb zöld teát fogyasztó személynél a kutatók lényegesen kisebb mértékű mentális hanyatlást észleltek.
  • Azon személyeknél, akik legalább napi 1 dl zöld teát fogyasztottak, a csökkenő szellemi teljesítményhez köthető problémák kialakulási kockázata 38%-kal volt kisebb.

A vizsgálatot végző kutatók szerint mindezen kedvező hatások a zöld tea aktív hatóanyagának, az EGCG-nek köszönhetőek.

4.10. A zöld tea és az influenza

Az Antiviral Research folyóirat 2005. novemberi számában megjelent egyik tanulmány szerint már napi egy csésze (1 dl) zöld tea segít megelőzni az influenza kialakulását, illetve ha már megtörtént a baj, segít lerövidíteni a betegség lefolyási időtartamát.

Zöld tea

Már napi egy 1 csésze zöld tea segít megelőzni az influenza kialakulását, illetve ha már megtörtént a baj, segít lerövidíteni a betegség lefolyási időtartamát

A kutatók sejttenyészeten végzett laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, hogy az EGCG gátolja az influenzavírus összes vizsgált altípusának szaporodását, és lassítja a vírus RNS-szintézisét azáltal, hogy módosítja a vírusmembrán tulajdonságait.

5. A zöld tea jellemzői

Miután áttekintettük a kedvező élettani hatásokat, foglalkozzunk egy picit a japán és kínai zöld teák egyes típusaival és azok jellemzőivel.

5.1. A japán zöld teák

A legjobb minőségű zöld teák Shizuoka, Uji és Kagoshima prefektúrákból származnak.

Zöld tea

A legjobb minőségű zöld teák Japánból származnak

Népszerű és ismert japán zöld teák:

  • Bancha: Fanyar ízű, mindennapi fogyasztásra szánt tea, amely a televelek második szüretjéből származik (az első szüretből a sencha készül). Koffeintartalma alacsony, élénkítő hatása kicsi, így ideális választás akár az esti órákra is.
  • Houjica: Serpenyőben pirított bancha tea, dióra emlékeztető ízvilággal. A japánok jellemzően a houjicát is vacsora mellé vagy lefekvés előtt fogyasztják, mivel rendkívül könnyű italról van szó, alacsony koffeintartalommal.
  • Genmaicha: Egyszerű zöld tea, amely sencha és pörkölt barna rizs felhasználásával készül. Származhat alacsonyabb minőségű – második szüretelésű – tealevelekből, de létezik prémium minőségű senchából készült változata is. A pörkölt rizsnek köszönhetően enyhén diós-mandulás ízvilága van.
  • Shincha: A „shin” japánul azt jelenti „új”, míg a „cha” jelentése „tea”. A shincha szó szerint tehát „új tea”, vagyis közvetlenül a szüret utáni legelső levelekből készült tea. Mivel minimálisan feldolgozott tea, a shincha nyújtja a legtöbbet a tavaszi tealevelek frissességéből. Illatos, bár gyorsan romlandó, ezért a szüretelt teák csak nagyon kis százalékát használják fel shincha készítéséhez.
  • Sencha: A Japánban szüretelt összes zöld tea mintegy 75%-a sencha, így ez a teafajta a leggyakrabban fogyasztott zöld tea az országban. A sencha különösen gazdag C-vitaminban, és élénk sárgászöld főzete van, amely füves, édes-vajas, enyhén fanyar ízvilággal rendelkezik. A banchánál és a houjicánál jobb minőségű tealevelekből készül, gyakran nevezik „a vendégek teájának” is.
  • Gyokuro: Prémium minőségű japán zöld tea, gyakran hivatkoznak rá úgy, hogy a gyokuro „történelem, filozófia és művészet egyetlen csészében”. Három héttel a tavaszi szüret előtt a tealeveleket árnyékolják (általában a teacserjékre fektetett hálóval), így a leveleket nem éri közvetlen napfény, viszont ennek hatására a levelekben több katekin (pl. EGCG), aminosav, cukor, klorofil és egyéb olyan vegyület képződik, amely a gyokuro kellemes aromájáért, édesebb és lágyabb ízéért, élénkzöld színéért és egészségre gyakorolt jótékony hatásaiért felel. A felöntött tea színe zöld, íze a sencháénál édesebb.
  • Matcha: Zöldessárga színű, porrá őrölt tea, amely évszázadok óta a japán teaszertartás teája. Abban különbözik a gyokurotól, hogy szüret után a leveleket enyhén gőzölik, szárítják, majd hónapokra ládákba helyezik, hőtől, fénytől és nedvességtől elzárva. Később a leveleket gránitból készült kőmalomban finom porrá őrölik, ez a matcha. Készítésekor a teaport 80 Celsius fokos forró vízzel felöntik, majd egy erre szolgáló bambusz teakeverővel elkeverik.

5.2. A kínai zöld teák

A legjobb minőségű kínai zöld teák a kora tavaszi szüretből származnak, amely hagyományosan megelőzi a szimbolikus jellegű Qingming Fesztivált (ezt minden áprilisban, a tavaszi napfordulótól számított 15. napon tartják).

Ez az időszak azért különleges a kínai teakultúrában, mert a fesztivál előtt közvetlenül szüretelt tealevelek rendkívül jó minőségűek, és az ezekből készült tea könnyedebb és aromásabb, mint a fesztivál utáni levelekből készült ital.

Zöld tea

A japán zöld teák mellett érdemes kipróbálnunk a kínai zöld teákat is

A legismertebb kínai teák az alábbiak (figyeljük meg, hogy a kínaiak mennyire kreatív neveket adnak a teáiknak):

  • Zhu Cha („Puskapor”): A friss tearügyekből és fiatal tealevelekből apró golyókat sodornak, amelyek megjelenésükben puskaporra emlékeztetnek („gunpowder tea” néven is ismert). Neve onnan ered, hogy a leveleket annak idején puskaporhoz hasonló apró golyókká gyúrták össze, így őrizvén meg frissességüket a hosszú hajóutak során.
  • Chun Mee („Nemes Szemöldök”): Neve utal az elkészítés módjára, amely során a friss tavaszi leveleket kisméretű, íves, szemöldökhöz hasonló formára sodorják. Ez a Yunnan tartományból származó tea kevés áztatási időt igényel, és a felöntés után borostyánszínű, frissítő italt ad enyhén szilvás utóízzel.
  • Longjing („Sárkány-kút”): Longjing egy kisváros neve Zhengjiang tartományban. Egy olyan ősrégi kút található itt, amelyről a helyiek sokáig azt hitték, hogy egy sárkány otthona: ugyanis eső után a kút ásványokban gazdag, sűrű vízének felszínén mindig friss esőcseppek lebegtek, és ha beledobtak egy követ, a felkavart víz mozgása a hagyományos kínai sárkány mozgására emlékeztetett. A Longjing tea kimagasló minőségének köszönhetően az egyik legnépszerűbb zöld tea Kínában, bár ez az árában is megmutatkozik.
  • Moli Long Zhu Lu Cha („Jázmingyöngy”): Tavaszi szüretelésű, zsenge tealevelekből készül, amelyeket gyöngyformára sodornak, majd a jázminvirág édes illatával itatják át. Aranyszínű, aromás főzetet ad.
  • Gu Zhang Mao Jian („Zöld Tű”): Ősidők óta jól ismert, annak idején a császári családot köszöntötték vele. Egyedülálló minőségű tea, amelyet Guzhang megyében, Hunan esős hegyvidéki régiójában termesztenek.
  • Pan Long Yin Hao („Hullámos Sárkány”): Zhejiang tartományból származik, és a kínai Mezőgazdasági Minisztérium által rendezett teakóstoló versenyek sokszoros győztese – „különböző ízjegyek komplex tárháza”, ahogyan rajongói fogalmaznak. Nevét onnan kapta, hogy a tealeveleket kézzel sodorják hullámos, kerek formára.
  • Pi Lo Chun (Zöld Tavaszi Csiga): Híres kínai zöld tea, amelyet eredetileg a Dongting-hegy területén, a Tai-tó mellett termesztettek. Gyümölcsös ízű, virágos aromájú főzetet ad, és kora tavaszi tealevelekből készül.
  • Xue Long (Hósárkány): Igazi ritkaság, Fujian és Zhejiang tartományokban termesztik. Érdekesség, hogy a feldolgozás során nagyméretű wokban szárítják/aszalják a tealeveleket, így azok jellegzetes, dióra és mandulára emlékeztető, édes ízvilágúak.

6. A zöld tea vásárlása, tárolása és fogyasztása

Az alábbiakban a következő kérdésekre keressük a választ:

  • Hol és hogyan vásároljunk zöld teát?
  • Hogyan teszteljük a zöld tea frissességét?
  • Hogyan tároljuk a zöld teát?
  • Hogyan készítsük és fogyasszuk a zöld teát?

Minőségi, friss és jó ár/érték arányú zöld teát vásárolni Magyarországon nem éppen egyszerű feladat. A hipermarketekben és a drogériákban kapható olcsó filteres teautánzatokat és zöldtea-kapszulákat gyorsan felejtsük el, ezeknek semmi közük az igazi zöld teához, sem kulináris, sem növénytani szempontból.

Zöld tea

A hipermarketekben és a drogériákban kapható olcsó filteres teautánzatokat és zöldtea-kapszulákat gyorsan felejtsük el, ezeknek semmi közük az igazi zöld teához, sem kulináris, sem növénytani szempontból

A tisztesség kedvéért azért említsük meg, hogy a Távol-Keleten jó minőségű, igazi zöld teák filterben is kaphatók a helyi termelőktől, csak az ottani piaci szokások miatt ezek nem igazán jellemzőek.

Ha működik a közelünkben japán vagy kínai teaház, ott érdemes vásárlással próbálkozni, mivel a teaházakban eredeti, szálas zöld teát kapunk, és a frissességgel sem lesz gond.

6.1. A zöld tea frissessége

A frissesség azért fontos, mert a tealevelek rendkívül érzékenyek a fényre, hőre és levegőre, és nem tárolhatók a polcokon hónapokig vagy évekig.

Az igazi, minimális feldolgozással készülő szálas teát még a termelő teafarmján oxigénmentes, nitrogénnel töltött, vákuumcsomagolásba helyzik, így védve a leveleket az oxidációtól és a fénytől. Ha ezt a csomagolást otthon felbontjuk, a tea a megfelelő tárolás mellett is maximum egy-másfél hónapig őrzi meg frissességét.

A szálas tea frissességének tesztelése:

  1. Szorosan nyomjunk össze az ujjaink között egy kisebb adagot, majd szagoljuk meg.
  2. A friss zöld tea illata kellemesen friss és füves.
Zöld tea

A frissesség azért fontos, mert a tealevelek rendkívül érzékenyek a fényre, hőre és levegőre, és nem tárolhatók a polcokon hónapokig vagy évekig

A filteres tea frissességének tesztelése:

  1. Távolítsuk el a tealeveleket az egyik filterből, tegyük az üres filtert egy teáscsészébe, öntsünk rá forró vizet, majd hagyjuk állni 2-3 percig.
  2. Ha az így kapott folyadék egyszerű forró víz, akkor a filterekben lévő tea friss. Ha a folyadék íze olyan, mint a tea, akkor a filterekben lévő tea valószínűleg már nem friss, mivel a filter anyaga magába szívta a tealevelek aromáját.

6.2. A zöld tea tárolása

Ha azt szeretnénk, hogy a tea megőrizze frissességét és zamatát (legyen szó akár szálas vagy filteres teáról), akkor egyszerre csak kis mennyiségben – max. 50-100 grammos kiszerelésben – vásároljunk belőle. A teát tároljuk eredeti csomagolásában és/vagy szorosan lezárt, fénytől és nedvességtől védett teatartó dobozban.

A legjobb, ha a teát sötét, hűvös és száraz helyen tartjuk, és felbontás után semmiképpen ne tegyük hűtőgépbe, mert átveheti más élelmiszerek aromáját, illetve a megdermedt tea kiolvadásakor a nedvesség tönkreteheti a leveleket.

6.3. Hogyan készítsünk zöld teát?

A sérülékeny zöld teával óvatosan kell bánni, csakúgy, mint a friss és zsenge zöldségekkel.

Ha lehetséges, a teakészítéshez alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvízet használjunk (700 mg/l alatt), mivel az abban lévő ásványi anyagok kiemelik a zöld tea füves-vajas ízét. Kísérletezhetünk csapvízzel is, de az eredmény nem lesz ugyanaz: próbáljuk ki, érezni fogjuk a különbséget.

Zöld tea

Elkészítéskor mindig kövessük a zöld tea csomagolásán lévő útmutatót

Az elkészítéskor mindig kövessük az adott zöld tea csomagolásán lévő útmutatót, mivel az egyes teatípusoknál a használandó televelek mennyisége, a felöntési idő és a víz hőfoka eltérő.

Kiindulási alapként használjunk 1-2 teáskanál (3-5 g) szálas zöld teát 1-1,5 dl vízhez, a víz 60-80 fokos legyen, a felöntési idő pedig 30-60 másodperc.

Fontos tudni, hogy bár a fekete és oolong teák áztatásához magas hőfokú, forrásban lévő vizet használunk, a zöld tea felöntéséhez jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz (60-80 °C) és kevesebb áztatási idő szükséges, különben a kapott ital íze kesernyés lesz.

A legjobb módszer, ha a csaknem forráspontig hevített vizet hagyjuk visszahűlni kb. 60-80 fokra, mielőtt a tealevelekre öntenénk. Aki fanatikus, használhat konyhai hőmérőt is a hőmérséklet pontos meghatározához, de ez már a másik véglet.

Felöntés után a jó minőségű tealevelek a csésze aljára süllyednek, azonban nem árt, ha a tea kitöltésekor egy kisméretű szűrőt használunk (a japán/kínai teáskannák alapállapotban rendelkeznek ilyen szűrővel).

6.4. Hogyan fogyasszuk a zöld teát?

A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatjuk önmagában, vagy adhatunk hozzá 1 teáskanál citromlevet. Ez nem csak azért jó ötlet, mert így egy kellemesen frissítő, citrusos aromájú italt kapunk, hanem azért is, mert a citromlében lévő C-vitamin a zöld tea egyik hatóanyagának, a katekinnek a felszívódását akár 13-szorosára képes növelni.

Ügyeljünk arra, hogy ne túl forró teába tegyük a citromlevet, hagyjuk picit hűlni, mivel a citromlében lévő C-vitamin nagy része magas hő hatására egyszerűen megsemmisül.

Tippek a zöld tea fogyasztásához:

  • A 1-2 teáskanál szálas teát keverjünk össze vékonyra szeletelt gyömbérrel és citrommal/fodormentával, majd öntsük fel 60-80 Celsius fokos vízzel. Áztatás után adjunk hozzá fejenként egy teáskanál mézet, majd keverjük össze.
  • Áztassunk 1-2 teáskanál szálas teát forró vaníliás szójatejben, majd adjunk hozzá egy csipetnyi fahéjt, fekete borsot, reszelt gyömbért és őrölt szegfűborsot.
  • Áztassunk 1-2 teáskanál szálas teát 2 dl hideg vízben 20-30 percig, így elvehetjük a tea keserű-fanyar ízét, és a kapott italt felhasználhatjuk pácokhoz, öntetekhez, levesekhez és szószokhoz.
  • Tegyünk felvágott körteszeleteket a felöntött zöld tea forró levébe, adjunk hozzá friss, vékonyra szeletelt gyömbért. Csöpögtessünk rá némi mézet, majd szórjunk a tetejére friss mentaleveleket.
  • Főzzünk japán udon tésztát zöld teában kb. 5 pericg, majd hagyjuk kihűlni a tésztát. Öntsük le a teát, majd keverjünk a tésztához szójaszószt és szezámolajat. Adjunk hozzá apró szeletekre vágott tofut, illetve ízlés szerint metélőhagymát, gombát és aprított korianderzöldet.
  • Keverjünk össze fele-fele arányban hideg zöld teát szabadon választott gyümölcslével (tipp: barack, ananász vagy papaya), majd édesítsük az így kapott italt fejenként egy teáskanál mézzel. Keverjük jól össze, és öntsük az egészet egy jégkockákkal teli pohárba.

7. A zöld tea és a koffein

A zöld tea tartalmaz ugyan koffeint, de jóval kisebb menniységben mint a kávé. A zöld tea tényleges koffeintartalma a tealevelek mennyiségétől, az áztatási idő hosszától és a felöntések számától függ. Például a legtöbb koffein a tealevelek első felöntésekor oldódik ki.

Zöld tea

A zöld tea tartalmaz ugyan koffeint, de jóval kisebb menniységben mint a kávé

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy átlagosan mennyi koffein található a teában, illetve más koffeintartalmú italokban és a csokoládéban.

TermékTípusKoffeintartalom (mg/adag)
TeaFekete és oolong tea50 mg/190 ml
Zöld tea (fajtától függően)20-45 mg/230 ml
Fekete tea47 mg/230 ml
KávéFőzött (szűrt)100-115 mg/190 ml
Instant75 mg/190 ml
Szénsavas üdítőkNormál és cukormentes11-70 mg/330 ml
EnergiaitalokMinden típus28-87 mg/250 ml
CsokoládéEgy tábla5,5-35,5 mg/50 gramm

(Zárójelben jegyeznénk meg, hogy nem minden koffein oldódik ki a tealevelekből, így ezek a számok csupán a zöld és fekete tea koffeintartalombeli különbségének relatív szintjét mutatják, és nem tükrözik az egyes teákban található abszolút kofffeinmennyiséget.)

7.1. Mennyi koffeint visel el a szervezetünk?

A koffeinbevitel napi ajánlott mértéke továbbra is komoly vitákat képez a szakértők között.

Napi 75 mg-nál kevesebb koffein még nem okoz különösebb mellékhatásokat. A gondok ott kezdődnek, ha valaki napi szinten több mint 200 milligramm koffeint visz be a szervezetébe.

Zöld tea

A koffein mintegy 80%-a az első felöntés után kioldódik a tealevelekből

Persze mindez a koffeinérzékenységtől is függ, ami mindegyikünknél más és más.

Azt ajánljuk, hogy ha érzékeny vagy a koffeinre, akkor inkább második felöntésből származó zöld teát fogyassz, mivel a koffein mintegy 80%-a az első felöntés után azonnal kioldódik a tealevelekből.

Az eljárás tehát a következő:

  1. Öntsd fel a tealeveleket 60-80 Celsius fokos vízzel.
  2. Várj kb. 45-60 másodpercet.
  3. Szűrd le a teát, és ajánld fel az első adagot például a párodnak, aki remélhetőleg nem érzékeny a koffeinre.
  4. Ismételd meg az 1-3. lépést, és fogyaszd el a második adagot – a koffein nagy része ekkora már eltávozott a teából.

8. A zöld tea kölcsönhatása különböző vegyületekkel

A teában lévő tanninok csökkenthetik az alábbi vegyületek felszívódását és hatékonyságát:

  • atropin
  • kodein
  • warfarin

A teában lévő koffein kölcsönhatásba léphet az alábbi vegyületekkel, és veszélyes mértékben felerősítheti azok hatását:

  • efedrin
  • pszeudoefedrin
  • teofillin
  • aminofillin

8.1. A zöld tea és a vas

Magas tannintartalmának köszönhetően a tea – beleértve a zöld teát is – korlátozhatja a vas felszívódását.

Bár bizonyos esetekben ez a mellékhatás előnyös lehet, ha vashiányban szenvedsz vagy hajlamos vagy erre, akkor inkább kerüld a zöld tea fogyasztását.

8.2. A bors növeli az EGCG hatékonyságát

Szakértők szerint a fekete bors biokaktív összetevője, a piperin növeli a zöld tea aktív hatóanyagának, az EGCG-nek a szervezetben való felszívódását.

Ezért ha legközelebb zöld teát fogyasztasz bármilyen étel mellé (például leves, saláta, húsok), akkor ízlés szerint fűszerezd azt frissen őrült fekete borssal, mivel így fokozhatod az EGCG hatékonyságát.

9. A Dietless tippje

Ha még soha nem kóstoltál zöld teát, mindenképpen próbáld ki. Ha ízlik, fogyassz belőle rendszeresen 1-2 csészével naponta. A reggeli zöld tea finom illata és fantasztikus aromája a mindennapi boldogság egyik titka.

Válaszd bátran kávé helyett, vagy ha a reggeli kávédról nem tudsz lemondani, akkor fogyassz egy csésze zöld teát délelőtt vagy kora délután.

Hamar rá fogsz jönni, hogy frissítő és nyugtató hatásának, kellemes aromájának, valamint édes-vajas ízének köszönhetően a zöld tea a világ egyik legjobb itala.

Forrásjegyzék

George Mateljan: The World’s Healthiest Foods – Essential Guide for the Healthiest Way of Eating, GMF Publishing, 2007
Khokhar S, Magnusdottir SG: Total phenol, catechin, and caffeine contents of teas commonly consumed in the United kingdom. J Agric Food Chem. 2002 Jan 30;50(3):565-70.
Juliet Gray: Caffeine, coffee and health. Nutrition and Food Science, 1998. 6:314-319.
USDA National Nutrient Database for Standard Reference, ndb.nal.usda.gov
Food Surveillance Information Sheet No. 144 (No. 103 revised)
Chinese Tea, http://www.china.org.cn/learning_chinese/Chinese_tea/2011-08/02/content_23123028.htm
Kiss Mariann: Teakalauz – A teáról praktikusan, HVG Kiadó, 2007
Kiss Mariann: Teakalauz – A tea kultúrtörténete, HVG Kiadó, 2007
Green Tea and Cancer Prevention: New Clues, http://www.webmd.com/prostate-cancer/news/20121018/green-tea-cancer-prevention-new-clues
Daruma (Bodhidharma) – Father of Zen Buddhism, http://www.onmarkproductions.com/html/daruma.shtml
Teakörkép A-tól Z-ig, http://terebess.hu/tea/korkep.html
Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_sinensis
Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Tea

Ha tetszett az írás, szavazz!

Zöld tea
4.8 (95%) 24 szavazat

Ezeket is olvasd el:


Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept

Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű receptÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!

Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettük figyelembe:

- Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)

- Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett

- Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya

- Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs

Ingyenes mintamenü letöltése »


Étrendtervező: elegendő zöldséget eszel az egészségedért?

Online étrendtervezőMilyen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz nem jut hozzá a szervezeted? Mely zöldségek fogyasztása ajánlott Neked a leginkább? Töltsd ki a tesztet, és megtudod!

A személyre szabott étrendtervező az alábbiakban segít:

- Praktikus áttekintést ad a jelenlegi zöldségfogyasztásodról

- Megmutatja, hogy a jelenlegi étrended hogyan teljesít az egyes zöldségek ajánlott napi bevitelének tekintetében

- Ötleteket ad arra, hogy mely zöldségekből érdemes többet enned, és mely új zöldségekkel lenne érdemes megismerkedned

A kapott eredmények ismeretében képes leszel optimalizálni a zöldségekre épülő étrendedet.

Teszt kitöltése »


A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

Egészséges receptek könyvKattints a receptekért, és tegyél egy lépést az egészségedért! Mindössze 1 perc az egész, és a teljes csomagot megkapod:

- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 95 oldalon

- 15 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

INGYENES BÓNUSZOK:

- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen

Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

Fedezd fel az ingyenes Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

- Azonnal alkalmazható, valódi tudás

Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Ide kattintva elsőként értesülhetsz a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

  • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
  • hozzászólhatsz témákhoz
  • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
  • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »

Köszönöm a befogadást. Most már "csak" türelem,kitartás és motiváció megőrzése marad 😉😆🤞 ... TovábbVissza

Megnézem

Köszönöm a befogadást! ☺ ... TovábbVissza

Megnézem

A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Nem lehet hozzászólni.

Vissza a tetejére ↑