Nyomtatás
Mujaddara: rizs és lencse joghurttal

Mujaddara: rizs és lencse joghurttal

Az arab mujaddara egyik alapváltozata ez, amelyet frissen főtt lencsével és rizzsel készítenek, és jellemzően pirított hagymával és/vagy natúr joghurttal együtt kínálnak.

Fogás Főétel
Konyha Távol-keleti
Kulcsszó Növényi alapú
Elkészítési idő 15 perc
Adagok száma 2 adag
Kalória 270 kcal

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma, apróra szeletelve
  • 250 g hosszú szemű rizs, kb. 8 evőkanál, a basmati rizs ideális választás, de készíthetjük barna rizzsel is
  • 1 konzerv főtt lencse, 400 g, a sós levét öntsük le
  • 1 nagy csipet szárított tört chilli
  • 1 doboz natúr joghurt, a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Főzzük meg a rizst a szokásos módon, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét (inkább ropogós legyen, mint pépes).
  2. Miután a rizs megfőtt, egy wok serpenyőben vagy lábasban melegítsünk 3-4 evőkanál vizet, majd tegyük bele a felszeletelt hagymát és a chillit. Fedő nélkül, gyakran kavargatva, pirítsuk a hagymát addig, amíg barnulni nem kezd.
  3. Adjuk hozzá a főtt rizst és a lencsét, majd kavargassuk néhány percig. Vigyázzunk: könnyen odakaphat.
  4. Miután a rizs és a lencse kellően átmelegedett, szedjük ki egy tányérra, majd friss natúr joghurttal tálaljuk. Tipp: tetszés szerint kínálhatjuk például madársalátával (lásd: fenti képek).
  5. Jó étvágyat!
Tápanyagadatok
Mujaddara: rizs és lencse joghurttal
Mennyiség egy adagban
Energia 270 Zsírból származó energia 45
% DV (napi érték)*
Zsír 5g8%
Telített zsír 2.3g14%
Koleszterin 15mg5%
Nátrium 305mg13%
Kálium 285mg8%
Szénhidrát 40g13%
Élelmi rost 8g33%
Fehérje 17g34%
Vitamin C 10.7mg13%
Kalcium 130mg13%
Vas 6.5mg36%
* A százalékos napi értékek kétezer kalóriás étrendre vonatkoznak.