Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Tippek

Frissítve: 2019. február 06., 11:05

A tökéletes alvás titka

A pihentető és minőségi alvást rengeteg tényező befolyásolhatja, gondolj csak például a családi gondokra, a munkahelyi kötelezettségekre, egy esetleges elbocsátásra, párkapcsolati problémákra vagy különböző betegségekre.

Nem jól van ez így, főleg annak fényében, ha tudjuk, hogy a gyenge alvásminőség a következőkért felelős:

 • Jelentősen gyengíti az immunrendszert.
 • Rontja az emlékezőképességet, és akár már egy rosszul átaludt éjszaka (kb. 4-6 órányi alvás) is jelentősen befolyásolja a koncentrációs készségedet.
 • Hatással van a fizikai és mentális teljesítményedre.

Azt hiszed, mindent tudsz az alvásról?

Töltsd ki az alábbi kvízt, és teszteld a tudásod.


Ranglista: Azt hiszed, mindent tudsz az alvásról?
maximum 12 pontból
Poz. Név Megadva Pont Eredmény
A táblázat töltődik
Nincs megjeleníthető adat

Nyilván a külső tényezőket nem tudod befolyásolni, de van néhány olyan módszer, amelyeknek köszönhetően enyhíthetsz az alvásproblémáidon, és reggel kipihenten, energiával telten és frissen ébredhetsz. Ezek közül nézünk most meg néhányat.

A legtöbb egészséges felnőttnek legalább 8 óra alvásra van szüksége.

Az első lépés annak meghatározása, hogy mennyi alvásra van szükséged. Bár az értékek személyenként különbözőek, a legtöbb egészséges felnőttnek legalább 8 óra alvásra van szüksége minden éjszaka a megfelelő fizikai és szellemi teljesítményhez.

A legjobb módszer, ha találsz egy olyan hetet, amikor szabadon kísérletezhetsz az ébredés és lefekvés időpontjaival. Bújj ágyba a megfelelő időpontban, és aludj addig, amíg természetes módon fel nem ébredsz (ébresztőóra használata nélkül!). Egy idő után meg fogod találni azt az alvásmennyiséget, amelyre szükséged van, és ha tartod magadat a számodra megfelelő lefekvési és ébredési időpontokhoz, akkor a természetes alvásciklus is hamar helyreáll.

1. Mindig ugyanakkor kelj és feküdj

A szinkronba kerülés a szervezet természetes ébrenléti és alvási ciklusával az egyik legfontosabb stratégia a minőségi alváshoz. Ha minden nap ugyanakkor fekszel és kelsz, sokkal frissebbnek és energiával telinek fogod érezni magadat, mintha különböző időszakokban kelnél és feküdnél. Ez ráadásul akkor is igaz, ha csak egy-két órával módosítod a természetes alvásciklusodat.

Például ha hétköznaponként reggel 6-kor kelsz, és este 10-kor fekszel, mert másnap reggel munkába kell menned, hétvégén viszont reggel 9-ig alszol, akkor elképzelhető, hogy aznap éjszaka csak hajnali 1 környékén tudsz majd csak elaludni.

 • Ugyanakkor feküdj. Minden éjszaka ugyanakkor feküdj le, lehetőleg akkor, amikor fáradtnak érzed magadat, így elkerülheted az álmatlanul forgolódást az ágyban. Ha módosítanál az alvásciklusodon, ne kezdeményezz drasztikus változásokat, próbálj lassan, kis mértékben változtatni, például minden nap 15-30 perccel korábban vagy később kelj fel.
 • Mindig ugyanakkor kelj. Ha eleget aludtál, a tested automatikusan felébreszt, és nem lesz szükség ébresztőórára. Az előző pontra és erre a pontra is igaz, hogy ugyanazt a rendszert tartsd hétvégente és szabadnapokon is.
 • Szundíts egyet napközben. Ha be kell pótolnod pár órányi elveszett alvást, akkor ezt inkább nappal tedd meg, mint tovább aludj másnap reggel, mivel így biztosan nem zavarod meg a természetes alvási ciklusodat. Sőt, fontos, hogy az álmatlanság megelőzése érdekében csak rövid ideig, 20-30 percig szundíts, és azt is inkább csak kora délután.

2. Az ébrenléti és alvási fázisok szabályozása

A melatonin nevű hormon szabályozza a szervezet természetes ébrenléti és alvási ciklusát (a melatonint a tobozmirigy választja ki, és mennyisége a fény hatására változik). A szervezeted éjszaka többet termel belőle, hogy álmos legyél, míg nappal kevesebbet, hogy éber és koncentrált maradj.

Azonban sajnos a modern élet körülményei ezt a természetes kiválasztódást nagyban befolyásolják. Például ha természetes fény nélküli, sötét helyen dolgozol, a koncentrációs készséged csökkenhet, és álmosabbnak érezheted magadat. De az is igaz, hogyha esténként órákat töltesz a televízió előtt, akkor akadályozod a természetes melatonintermelést, és nehezebben alszol el. Íme néhány tipp, amivel egyszerűen szabályozhatod a testedben lévő melatonin szintjét.

2.1 Környezeti fények növelése nappal

 • Tölts minél több időt a szabadban.
 • Engedj be minél több fényt az otthonodba és/vagy a munkahelyedre.
 • Használj fényterápiás lámpát (például Philips GoLite, ami főleg télen hasznos, amikor korlátozottak a fényviszonyok, depressziót és alvászavart és sikeresen kezeltek már vele).

2.2 Környezeti fény korlátozása este

 • Ne nézd sokat a tévé képernyőjét és a számítógép monitorát. Vagy ha sokat dolgozol számítógéppel, akkor használd a F.lux nevű ingyenes és rendkívül hasznos kis alkalmazást. Egy dolgot tud, de azt jól: a monitor fényerejét és színhőmérsékletét a napszaknak megfelelő változtatja. Naplemente után lejjebb veszi a fényerőt és módosítja a színhőmérsékletet, így nem terheli a szemet, majd napfelkeltekor visszaállítja a normál értékeket.
 • Ne olvassu háttérmegvilágítású eszközről (pl. iPadről), használj inkább e-tinta alapú e-könyv olvasót (pl. Kindle).
 • Kerüld a nagy teljesítményű, erős fényű lámpaizzók használatát.
 • Ha lefekszel, gondoskodj arról, hogy valóban sötét legyen a szobában, minél sötétebb annál jobb.
 • Ha az éjszaka közepén fel kell kelned, ne oltsd fel a villanyt, vagy használj zseblámpát, így könnyebben alszol majd vissza.

3. Kellemes éjszakai környezet megteremtése

Ha nyugodtan és békésen alszol el, sokkal mélyebben fogsz aludni. Alakíts ki egy rendszert, és lefekvés előtt ismételd minden este ugyanazt: olvasgass egy picit, vegyél egy forró fürdőt, hallgass kellemes és nyugtató zenét a sötétben, vagy végezz egyszerű nyújtógyakorlatokat.

A jó alvás a REM fázis teljes alvásidőhöz viszonyított arányán múlik (a REM vagy Rapid Eye Movement az alvás egyik fázisának tudományos, angol megnevezése): minél magasabb ez az érték, annál kipihentebbnek érzed magad, és a magasabb REM szint egyúttal alacsonyabb átlagos pulzusszinttel és alacsonyabb testhőmérséklettel is jár.

 • Zárd ki a környezeti zajokat, vagy legalább tompítsd azokat (füldugóval, ventilátorral, statikus zajjal stb) .
 • Tartsd a szobahőmérsékletet alacsonyan, mivel ez is befolyásolja az alvás minőségét. Sokan például 18-20° C-os környezetben tudnak a legjobban aludni.
 • Használj jó nagy ágyat, amelyen ki tudsz nyújtózkodni, illetve kényelmes párnákat, amelyek megtámasztják a fejedet és a nyakadat.
 • Használj stabil alváspozíciót: feküdj a hasadra, a fejed a párnán legyen, majd fordítsd ki a fejedet jobbra. A karok a derekadnál legyenek, a tenyér felfelé nézzen. Húzd fel a jobb karodat, amíg a könyök 90 fokot nem zár be a törzzsel. A karodat a párna alá is helyezheted, ha úgy kényelmesebb. A módszer előnye, hogy rögzített pozíció, nem tudsz könnyen kimozdulni belőle, és a kevesebb forgolódás miatt könnyebben elalszol.
 • Tim Ferriss írja a 4 Hour Body című könyvében, hogy a REM fázis kitolható a teljes alvásidő több mint 9 órára emelésével, vagy 5 perc ébrenlét beiktatásával kb. 4 és fél óra alvás után. Minél magasabb az agyhullámok amplitúdója, annál mélyebb az alvás, és annál jobb az ébredés utáni fizikai tevékenység. Két pohár vörösbor alvás előtt 4 órával vagy 15 csepp a kaliforniai kakukkmák kivonatából akár 20%-kal képes megnövelni az agyhullámok amplitúdóját. Két evőkanál mogyoróvajjal vagy egy kínai gyógynövényből (Huperzia serrata) készített kivonat szedésével hasonló nyugtató hatást érhetsz el (250 mg huperzine-A 30 perccel lefekvés előtt, és a mérések szerint a REM fázis 20%-kal kitolható).

4. Megfelelő étrend és rendszeres testmozgás

A megfelelő és minőségi étrend és a rendszeres testmozgás nagyban befolyásolja az alvás minőségét. Különösen fontos, hogy odafigyelj arra, hogy mit eszel lefekvés előtt.

 • Kerüld a nehéz ételeket éjszaka. Inkább a szokottnál korábban vacsorázz, lehetőleg lefekvés előtt két órával. A nehéz, zsíros ételek emésztése tovább tart, ezért tovább maradsz fenn, míg a fűszeres és avas ételek irritálhatják a gyomrot. Fogyassz inkább fehérjedús ételeket és/vagy gyümölcsöt.
 • Kerüld a kávét és a magas alkoholtartalmú italokat. Az előbbinél a koffein akár még az elfogyasztás után 10-12 órával is hathat, míg az utóbbinál lehet, hogy hamarabb elaszol, de az alkohol rontja az alvásminőséget.
 • Ne igyál túl sok folyadékot lefekvés előtt, mert éjszaka túl sokszor felkelhetsz miattuk.
 • Tartózkodj a dohányzástól, mivel a nikotin stimuláns hatású, és akadályozza a mély alvást.
 • Egy csésze kamillatea vagy egy pohár meleg tej lefekvés előtt szintén segíthet az elalvásban.
 • A macskagyökér (valeriana) kivonatát szintén évszázadok óta használják alvászavarokra.

Fontos a rendszeres testmozgás, akár már napi 20-30 perc aktív testedzés segíthet a mély álomba merülésben. Ha ülőmunkát végzel, a fizikai terhelés hiánya befolyásolhatja az alvás minőségét. Az emberi test az alvást használja a fizikai és szellemi kimerültség korrigálásához. Ha nincs számottevő fizikai és szellemi kimerültség, akkor az alvásciklus megzavarodhat. Néha egy kis futás vagy úszás, vagy ne adjisten rendszeres edzés csodákat művelhet. Viszont ne közvetlenül lefekvés előtt eddz, mert a megterhelés növeli a pulzusszámot, és ez csak fokozza az ébrenlétet.

Ha sportolsz, kifárasztod a testedet, és sokkal könnyebben fogsz tudni elaludni. A futás vagy a konditerem valóban sokat segít, de nem kell feltétlenül kondibérletet venned: sétálj sokat, kerékpározz vagy végezz sok kerti- és házimunkát, és az eredmény hamar tapasztalható lesz.

Sokan úgy találják, hogy a reggeli vagy kora délután edzés hatásosabb, mivel az esti testmozgás stimulálja a szervezetet, és megnöveli a testhőmérsékletet. Viszont egy kis jóga vagy nyújtás lefekvés előtt mindenkinek hasznára válhat.

5. Kerüld az idegességet és a stresszt

A mindennapi stressz, aggódás, düh és egyéb érzelmek jelentősen befolyásolják, hogy mennyire könnyen alszol el. Gondold át, hogy egyáltalán megéri-e az adott dolgok miatt feleslegesen idegeskedni. Próbáld a félelmet és az aggódást pozitív gondolatokkal felváltani.

Szedd össze magadat: vigyél szervezettséget és rendet az életedbe, állíts fel prioritásokat, delegáld a feladataidat másokra, alkalmazz hatékony időgazdálkodási módszereket.

Törekedj a mindennapi boldogság és a lelki béke teremtésére. Ha szükséged van rá, vegyél ki szabadságot és pihenj. Nevess sokat a barátaiddal. Lefekvés előtt szabadítsd meg elmédet a felesleges gondolatoktól, írd le, mit kell csinálnod holnap, állíts fel fontossági sorrendet, határidőket, majd tedd félre az egészet másnapig.

6. Relaxációs módszerek alváshoz

A relaxáció mindenki számára hasznos, de különösen javallott azoknak, akik alvásproblémáktól szenvednek:

 • Mély légzések. Hunyd be a szemed, és vegyél lassan minden egyes lélegzetvétellel egyre mélyebb és mélyebb lélegzeteket.
 • Lazítsd el magad, hunyd be a szemed, és kezdd el lejátszani a fejedben az aznap eseményeit, attól a pillanattól kezdve, hogy felkeltél. Ne hagyj ki semmit, kezdd ott, hogy kinyitottad a szemed, kikászálódtál az ágyból, elindítottad a kávéfőzőt, bementél a fürdőszobába, megmostad a kezed, stb.
 • Progresszív izomlazítás. Kezdd a lábujjaidnál: feszítsd meg az izmokat, amennyire csak tudod, majd lazítsd el teljesen. Haladj a lábujjaidtól felfelé egészen a fejedig.
 • Vizualizáció. Hunyd be a szemedet, és képzeld magadat egy gyönyörű, békés, kellemes és nyugodt környezetbe. Koncentrálj arra, hogy ez a hely mennyire el tud lazítani Téged.
 • Próbáld ki a meditációt. Azonnali stresszoldás és relaxáció érhető el egy 5 perc alatt elvégezhető, kezdő szintű meditációs technikával.

Végül, de nem utolsósorban fontos megjegyezni, hogy a kísérletezésen van a hangsúly. Ami valakinél működik, az nem biztos, hogy nálad is működni fog, ezért fontos, hogy megtaláld a fenti módszerek közül azokat, amelyek a leginkább hatékonyak és kivitelezhetőek számodra.

Sok sikert!

Te mennyire alszol jól? Milyen módszerekkel próbálkoztál már korábban? Tippek, ötletek? Írd meg kommentben!

Irodalomjegyzék:

ArmMed Media: Circadian Rhythms, http://sleep.health.am/index.php/sleep/more/circadian-rhythms
BSCS: Information about Sleep, http://science.education.nih.gov/supplements/nih3/sleep/guide/info-sleep.htm
National Sleep Foundation: Melatonin and Sleep, http://www.sleepfoundation.org/article/sleep-topics/melatonin-and-sleep
Melinda Smith, M.A., Lawrence Robinson, Joanna Saisan, M.S.W., and Robert Segal, M.A.: How to Sleep Better, http://www.helpguide.org/life/sleep_tips.htm
James Quirk: How to Sleep Better, http://www.wikihow.com/Sleep-Better
Mayo Clinic: Sleep Tips: 7 Steps to Better Sleep, http://www.mayoclinic.com/health/sleep/HQ01387
Gina Trapani: Top 10 Ways to Sleep Smarter and Better, http://lifehacker.com/309030/top-10-ways-to-sleep-smarter-and-better
Whitson Gordon: Top 10 Tricks for Getting Better Sleep, http://lifehacker.com/5876083/top-10-tricks-for-better-sleep
Tim Ferriss: The 4-Hour Body, Crown Archetype; 1st edition (December 14, 2010)

Michael J. Breus, PhD: How to Sleep Better – ’Sleep Hygiene’ Solutions for Better Sleep, http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/sleep-hygiene
Dr. Joseph Mercola: Want a Good Night’s Sleep? Then Never Do These Things Before Bed, http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/02/secrets-to-a-good-night-sleep.aspx
Dr. Joseph Mercola: Do Cold Temperatures Improve Sleep? , http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/17/Do-Cold-Temperatures-Improve-Sleep.aspx

 • Hasznos ez az írás?
 • Igen   Nem

A szerzőről

Kiss Gábor

Kiss Gábor A mediterrán életmód elkötelezett híve, 2008 óta törekszik az egészségtudatos életre. Azóta, ha csak teheti, mindent elolvas a témában, és két saját könyve is megjelent az életmódváltásról. Ki nem állhatja a szenzációhajhász, tudománytalan zagyvaságokat és a hazug marketinggel profitot elérő cégeket. Szeret a konyhában improvizálni, egészséges finomságokat alkotni. Bár nem mindig sikerül, de igyekszik időt találni a sportra, meditálásra, aktív életre. Mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány és a pozitív pszichológia legújabb eredményeit. És ha úgy van kedve, előszeretettel osztja meg tapasztalatait és gondolatait a Dietless olvasóival. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.

Ha tetszett az írás, szavazz!

4.3 (85.52%) 29 szavazat


Űzd el a stresszt örökre: stresszoldó meditáció 5 perc alatt

Űzd el a stresszt örökre: stresszoldó meditáció 5 perc alatt

Sokat stresszelsz a magánéletben vagy a munkában? Szorongás, fáradtság, kiégés vagy álmatlanság jellemez?

Töltsd le ezt az ingyenes e-könyvet, és fedezd fel a stresszoldó meditáció kedvező élettani hatásait és technikáját.

A meditációt Magyarországon még mindig túl sok spirituális és ezoterikus maszlag veszi körül, és elvont filozófiával átszőtt gyakorlatnak tartják – nem csoda, ha sokan ódzkodnak tőle.

Pedig semmi köze a valláshoz. Egy egyszerű és hasznos önsegítő módszerről van szó, amelyet bárki képes elsajátítani 5 perc alatt.

Ingyenes e-könyv letöltése »

Mit szólnál egy boldog és gondtalan élethez?

A boldogság titkai: hogyan legyünk boldogok a mindennapokban?

„Különböző magánéleti problémák miatt 2016 nekem nem túl szerencsés év volt.

Egy hosszú öngyógyító folyamat részeként ez a könyv egyfajta terápiaként szolgált számomra, amelyben összegyűjtöttem az összes olyan módszert, amelyet akkor és most is aktívan használok a saját életemben a nehézségek leküzdésére.

Mert kell hogy legyen valami, amivel ki tudod húzni a fejedet a vízből, ha úgy adódik.

Mert egyedül csak Te tudsz segíteni saját magadon.

2016 elejétől kezdve végigolvastam a boldogságról és a pozitív pszichológiáról szóló szinte teljes szakirodalmat, és egy kezemen meg tudom számolni hány olyan önsegítő könyv jelent meg magyarul, amely ezoterikus maszlagok és spirituális eszmefuttatások helyett azonnal alkalmazható, valódi tudást kínál.

Ezért született meg ez a könyv. Ha már nekem nem állt rendelkezésemre ilyen tudásanyag, amikor szükségem lett volna rá, legalább Neked legyen meg a lehetőséged az azonnali fejlődésre.”

– Kiss Gábor


Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept

Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű receptÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!

Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettem figyelembe:

- Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)

- Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett

- Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya

- Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs

Ingyenes mintamenü letöltése »


A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

33 kedvenc recept: helyes táplálkozás egyszerűenMegtalálod a 33 kedvenc recept új és átdolgozott kiadásában:

- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 178 oldalon

- 29 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

INGYENES BÓNUSZOK:

- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen

Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

Fedezd fel a Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

- Azonnal alkalmazható, valódi tudás

Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.


 • Mintamenü ínyenceknek

  Mintamenü ínyenceknekÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

  Töltsd le és teszteld az ingyenes mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz. Tovább »

 • Űzd el a stresszt örökre

  Stresszoldó meditációSokat stresszelsz a magánéletben vagy a munkában?

  Szorongás, fáradtság, kiégés vagy álmatlanság jellemez?

  Töltsd le az ingyenes e-könyvet, és fedezd fel a stresszoldó meditáció kedvező élettani hatásait és technikáját. Tovább »

 • Dietless Akadémia

  Dietless Akadémia tanfolyamok
 • Vélemények

  Vélemények

>