Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Lazac mentás salsa mártással

Frissítve: 2018. július 21., 22:28

Lazac mentás salsa mártással

A lazac nemcsak finom, de rendkívül gazdag D-vitaminban, omega-3 zsírsavakban és szelénben.

A pofonegyszerűen elkészíthető mentás salsa pedig remekül hangsúlyozza a lazac zamatát.

Lazac mentás salsa mártással

Lazac mentás salsa mártással

Fogás: Főétel
Konyha: Mediterrán
Kulcsszó: lazac, menta, salsa
Elkészítési idő: 15 perc
Adagok száma: 4 adag
Kalória: 387 kcal

A lazac nemcsak finom, de rendkívül gazdag D-vitaminban, omega-3 zsírsavakban és szelénben.

Nyomtatás

Hozzávalók

  • 4 db lazac filé, kifilézve és a bőre eltávolítva
  • 2 teáskanál friss citromlé
  • só és bors

A salsa mártáshoz:

  • 1 evőkanál apróra vágott friss menta
  • 1 evőkanál apróra vágott friss korianderzöld
  • 1 evőkanál finomra aprított zöldhagyma
  • 1 teáskanál finomra aprított friss gyömbér
  • 1 db érett paradicsom, közepes méretű, a leve és a pépje eltávolítva, a húsa kb. fél centis kockákra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, préselve
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • só és fehér bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Melegítsünk elő a sütőben kb. 150 fokon egy rozsdamentes acél vagy öntöttvas serpenyőt/sütőtálat (ügyeljünk arra, hogy a fogantyú is rozsdamentes acél legyen) körülbelül 10 percig. A serpenyő kb. 15 cm-re legyen a hőforrástól. Fontos, hogy az előmelegítés végére a serpenyő tűzforró legyen.
  2. Szeleteljük fel a fokhagymát, és hagyjuk állni 5-10 percig, így fokozhatjuk a fokhagyma egészségvédő hatását.
  3. Dörzsöljük be a lazacot 2 teáskanál friss citromlével, sóval és fehér borssal.
  4. Amikor a serpenyő felforrósodott, óvatosan vegyük ki a sütőből, helyezzük rá a bepácolt lazacot, majd toljuk vissza a sütőbe. Állítsuk a sütőt grillező üzemmódra. Ügyeljünk arra, hogy a hús hamar meg fog sülni, mivel az előre felforrósított serpenyőnek köszönhetően mindkét oldalon a saját levélben, egyszerre sül át (ezért megfordítani sem szükséges). Honnan tudjuk, hogy mikor készült el a lazac? Ha óvatosan megszúrjuk egy villával, a hús könnyen szétválik, és a belseje enyhén rózsaszínű.
  5. Keverjük össze a salsa hozzávalóit egy kis tálkában, majd tegyük félre.
  6. Ha a lazac elkészült, a salsát szórjuk a tetejére.
  7. Jó étvágyat!
Tápanyagadatok
Lazac mentás salsa mártással
Mennyiség egy adagban
Energia 387 Zsírból származó energia 225
% DV (napi érték)*
Összes zsírtartalom 25g 38%
Többszörösen telítetlen zsír 3g
Szénhidrát 4g 1%
Élelmi rost 1g 4%
Fehérje 35g 70%
C-vitamin 37%
* A százalékos napi értékek kétezer kalóriás étrendre vonatkoznak.
  • Hasznos ez az írás?
  • Igen   Nem

A recept szerzője

Kiss Gábor

Kiss Gábor A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány és a pozitív pszichológia aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Még több egyszerű és egészséges receptet keresel?

33 kedvenc recept: helyes táplálkozás egyszerűenMegtalálod a 33 kedvenc recept 2018-as új és átdolgozott kiadásában:

- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 178 oldalon

- 29 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

INGYENES BÓNUSZOK:

- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


>