Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Betegség

Frissítve: 2017. július 10., 17:10

Laborvizsgálati eredmények

Egészségünk folyamatos és egyszerű nyomon követése érdekében összegyűjtöttük a laborvizsgálati eredmények (vér- és vizeletvizsgálat) fontosabb tételeit, azok jellemzőit, illetve a hozzájuk tartozó normálértékeket (ez utóbbiak az adott laboratóriumban alkalmazott módszertől is függenek).

Fontos megjegyezni, hogy a laborvizsgálati eredmények tényleges kiértékelése az orvos feladata, ezért az alábbi információk kizárólag tájékoztatásként szolgálnak!

Figyeljünk oda arra, hogy vérvétel előtt ne együnk semmit. Ezt elvileg minden orvosnak és páciensnek tudnia kellene, mégis számos vérképvizsgálat eredményez pontatlan adatokat, mivel nem éhgyomorra végzik el azt.

A lényeg:

Ha pontos eredményeket szeretnél kapni, vérvétel előtt 9-12 órával már ne fogyassz semmilyen ételt.

Tartalomjegyzék

1. Vizeletminta eredmények

1.1. Aceton

A vizeletben lévő aceton a cukoranyagcsere zavarát mutatja. Szintje elsősorban az éhezési állapotokban emelkedik meg, például cukorbetegség vagy alkoholizmus fennállása esetén.

A normálértéke éjszakai éhezést követően 50 mg/l alatt van.

1.2. Bilirubin (BI)

Epeúti elzáródással járó betegségek diagnosztikájában használatos. A vörös vértestekben lévő hemoglobin első lebontási terméke a konjugálatlan bilirubin (indirekt bilirubin), mely a májban konjugált bilirubinná (direkt bilirubin) alakul át. Míg az első egyáltalán nem ürül a vesén keresztül, addig az utóbbinak kb. 1%-a szűrődik ki a vizelettel, a többi a májon keresztül az epével ürül, majd a bélben átalakul, és részben vissza is szívódik.

A normálértéke 7-8 µmol/l alatt van.

1.3. Fajsúly (Fs)

A vese koncentráló-képességének felmérésére, illetve a vizeletben található esetleges kóros anyagok kimutatására szolgál. Az alacsony fajsúly híg vizeletre (sok folyadék fogyasztásakor), míg a magas fajsúly koncentrált vizeletre utal (szomjazás esetén).

A normálértéke 1001-1030 g/l.

1.4. Fehérje (Prot.)

A nagy mennyiségű fehérje vesebetegség jele lehet.

A normálértéke 75 mg/nap körül van, a 150 mg/24 óra érték már kórosnak tekinthető.

1.5. Glükóz

Vércukorszint meghatározására szolgál, emelkedett szintje cukorbetegséget jelez.

A normálértéke 0 mmol/l.

1.6. Kalcium (CA)

A vizelettel egy nap alatt ürített kalcium mennyiségét lehet meghatározni. Vesekő gyanúja esetén használják.

A normálértéke 100-300mg/nap.

1.7. Leukocyta

A húgyutak, a prosztata vagy a vese gyulladását jelzik.

A normálérték 10 fehérvérsejt/mikroliter (µl) mennyiség alatt van.

1.8. Lipáz

A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában használják. A lipáz enzim a hasnyálmirigyben termelődik, és a bélben a zsírok bontását végzi. A vérben nagyobb mennyiségben csak a hasnyálmirigy károsodása esetén jelenik meg.

A normálértéke 40-240 IU/l (nemzetközi egység/liter).

1.9. Mikroalbumin (MAU)

A cukorbetegekben kialakuló vesekárosodás kimutatására szolgál.

A normálértéke 30 mg/l alatt van.

1.10. Nitrit

Baktériumok jelenlétére utal a vizeletben.

Normálértéke: a vizelet normálisan nem tartalmaz nitriteket.

1.11. Parathyreoid hormon (Parathormon, PTH)

A kalcium- és foszfor-anyagcsere zavarainak felderítésére szolgál.

A normálértéke 10-65 pg/ml.

1.12. Urobilinogén (UBG)

Epeúti elzáródással járó betegségek, vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek kimutatására szolgál.

A normálértéke kb 17 µmol/l alatt van.

1.13. Vanillin-mandulasav (VMA)

Mellékvesevelő hormonokat (adrenalin, noradrenalin) termelő daganat gyanúja esetén végzik.

A normálértéke felnőtteknél 3,3-6,5 mg/24 óra.

1.14. Vegyhatás (PH)

A vizelet vegyhatását, azaz savasságát-lúgosságát méri, és bakteriális fertőzés meghatározására szolgál.

A normálértéke 4,5-8,5 PH tartományba esik, és az értéke függ az étrendtől is.

1.15. Vizelet vér

A húgyutak, a prosztata vagy a vese betegségeire utal.

A normálértéke 1000 vörösvértest / ml alatt van.

2. Vérvizsgálat eredményei

2.1. Adrenocorticotrop hormon (ACTH)

A mellékvese működési zavarainak felderítésében használják.

A normálértéke reggeli (8-9 óra) vérvétel esetén 1,1- 13,3 pmol/l, éjjeli (24 óra) vérvétel esetén 2,2 pmol/l alatt van.

2.2. Aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI)

A véralvadást szabályzó egyik enzimrendszer működését mutatja. Az alacsonyabb érték fokozott véralvadékonysággal, míg a magasabb érték vérzékenységgel járhat.

A normálértéke 30-40 másodperc.

2.3. Alfa-1-antitripszin (AAT)

Az alfa-1-antitripszin egy vérben keringő fehérje, amelynek alacsony szintje tüdő- és májbetegségekre utal.

A normálértéke a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

2.4. Alfa-fötoprotein, terhesség esetén (AFP)

Magzati fehérje, melynek szintje többféle fejlődési rendellenesség esetén emelkedhet, illetve csökkenhet.

A normálértéke a terhesség korától függ, és mindig az adott laboratórium határozza meg.

2.5. Alfa-fötoprotein tumor – nem terhességben (AFP)

Súlyos májbetegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban nem terhes betegeknél.

A normálértéke 0-15 µg/l.

2.6. Alanin amino-transzferáz (ALT, SGPT)

Májbetegség és májkárosodás felismerésére és elemzésére szolgál.

A normálértéke 10-35 IU/l (nemzetközi egység/liter).

2.7. Amiláz

Akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisára szolgál.

A normálértéke 70-200 UI/l (nemzetközi egység/liter)

2.8. Ammónium (NH4+)

Az ammónium-ion mennyiségét méri a vérben. Emelkedett értéke májelégtelenségre vagy súlyos májbetegségre utal.

A normálértéke férfiaknál 150-550 µg/l, nőknél 100-450 µg/l.

2.9. Anti-nukleáris antitest (ANA)

Az ANA-vizsgálat olyan auto-antitesteket vizsgál, melyek szintje autoimmun betegségekben megemelkedik. Az autoimmun betegségek alapja, hogy az immunrendszer ismeretlen okokból idegennek tart a saját szervezetben lévő sejteket, és immunreakciót indít ellenük. Az ANA az autoimmun betegségekben termelődő ellenanyagok egyike.

A normálértéke negatív, vagyis nem mutatható ki a vérben.

2.10. Anti-dsDNS, anti-dsDNA

A sejtmag ellen termelődő antitesteket összefoglalóan ANA-nak nevezzük, de ezen belül számos antitestet különböztetünk meg, és ezek egyik legfontosabbika a kettős szálú DNS elleni antitest (Anti-dsDNS).

A normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

2.11. Anti-HBc

Akut májgyulladás gyanúja esetén végzik. A B-típusú májgyulladás vírus belső magfehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelynek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője.

2.12. Anti-HBs

A B-típusú májgyulladás vírus felszíni fehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelyek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője. Az anti-HBs a klinikai tünetek csökkenése után jelenik meg, és az egész élet során kimutatható marad jelezve a fertőzésen való átesést.

2.13. APC-rezisztencia (FVL, Leiden-mutáció, Aktivált Protein-rezisztencia)

A trombózishajlam genetikai hátterének kimutatására szolgál.

2.14. B-típusú átriális natriuretikus peptid (ProBNP)

Vérben található fehérje, amely a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik. Szívelégtelenség kimutatására szolgál.

A normálértéke <450 pg/ml alatt van.

2.15. Carcino-embrionális antigén (CEA)

A magzatban normálisan is megtalálható olyan fehérje, amely vastagbélrák, súlyos májzsugor és további betegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben.

A normálértéke 0-2,5 ug/l.

2.16. C-reaktív protein (CRP)

Ez a fehérje tulajdonképpen az immunsejtek tevékenységének mellékterméke: önmagában nem okoz problémát, inkább csak a gyulladás általános és hatékony jelzőjének tekinthető. Ha elkapunk valamilyen fertőzést, akkor a CRP szintje magas lesz, ugyanis az immunsejtek felveszik a harcot a gyulladással.

A normálértéke 8 mg/l alatt, újszülöttekben 15 mg/l alatt van.

2.17. D-dimer

Emelkedett szintje fokozott véralvadásra utal, ezért vérrögképződéssel járó betegségek jelzésére szolgál.

A normálértéke 0,8 alatt van.

2.18. Direkt-bilirubin

A vérfesték egyik lebontási terméke, szintje májzsugor, májgyulladás, zsírmáj, májdaganat, epeút-elzáródás, epekő, hasnyálmirigy-betegségek esetén emelkedhet meg.

A normálértéke 7 µmol/l (4 mg/l) alatt van.

2.19. Fehérvérsejtszám (fvs-szám, FVS, WBC)

A fehérvérsejtek a szervezet védekező rendszerének tagjai, a csontvelőben termelődnek, a vérben és a nyirokutakban keringenek. Feladatuk az idegen anyagok (baktériumok, vírusok) elpusztítása.

A normálértéke 4300 – 10800 /ml.

2.20. Ferritin

A szervezet vastartalékát méri, vashiányban a szintje csökken. Gyulladásokban, daganatos betegségekben és májkárosodás esetén fokozottan termelődik.

A normálértéke nőknél 4-161µg/l, férfiaknál 16-300µg/l.

2.21. Foszfát (P, PO4)

A vérben lévő foszfátionok koncentrációjának meghatározására szolgál. Csont-, vese- és hormonbetegségek jelenlétére utalhat.

A normálértéke 0,9-1,4 mmol/l.

2.22. Fruktózamin

A vérben található olyan fehérjék szintjét határozza meg, amelyekhez glükóz kapcsolódott  A cukorbetegség megfelelő kezelésének megállapítására szolgál.

A normálértéke 2-3 mmol/l.

2.23. Gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT, y-GT)

Májbetegségek diagnózisára és megfigyelésére szolgál.

A normálértéke 50 IU/l (nemzetközi egység/liter) alatt van.

2.24. Gasztrin

A gyomor és a vékonybél ún. G-sejtjei által termelt hormon, amely a gyomor savelválasztását fokozza. Értéke emésztőrendszeri daganatok esetén emelkedik.

A normálértéke 300ng/l alatt van.

2.25. Glükóz

A glükóz a sejtek üzemanyaga. A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. Az emelkedett glükózszint cukorbetegségre utal.

A normálértéke 3,9 – 5,6 mmol/l.

2.26. Glükóz terhelés, Orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT)

A tüneteket még nem mutató cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot (csökkent cukortolerancia) kimutatására szolgál.

A normálértéke 11,1 mmol/l alatt van.

2.27. Haptoglobin

A máj termeli, és a vérben található fehérje. Vörösvérsejt szétesésével járó betegségek jelenlétének kimutatására szolgál.

A normálértéke 400-3360 mg/l.

2.28. HBs-antigén (HBs-Ag)

A B-típusú fertőző májgyulladás korai szakaszában segít a betegség felismerésében. A vírus felszíni fehérjéjét mutatja ki, azaz annak magas szintje a heveny vírusfertőzés jelzője.

Normálérték: normál állapotban nem található meg a vérben.

2.29. HDL-koleszterin (HDL, HDL-C)

Olyan lipoproteid-típus, amely segít a zsírokat a test távolabbi részeiről a májba szállítani.

A belekből felszívott étel a májba kerül, hogy ez a szerv feldolgozza, utána elossza a test különböző területeire, majd visszajuttassa ugyanide újbóli feldolgozásra. Az elosztási folyamat utolsó lépéséhez, vagyis az étel májba való visszajuttatásához olyan szállítómolekulákra van szükség, mint a HDL.

A HDL-t általában „jó” koleszterinnek tartják, ugyanis a zsírok májba való visszaszállításával részt vesz vénáink és artériáink megtisztításában. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata.

A normálérték 0,9 mmol/l felett van.

2.30. Hematokrit (HCT, HTK)

A vérben lévő szilárd alkotók (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) térfogatarányát mutatja.

A normálérték férfiaknál 45-51%, nőknél 37-48%.

2.31. Hemoglobin, Haemoglobin (HGB)

A vér oxigénszállító molekulája, festékanyaga, amely a vörös vértestekben található. Ha csökken a mennyisége, vérszegénység alakul ki.

A normálértéke férfiaknál 130-180 g/l, nőknél 120-160 g/l.

2.32. Hemoglobin A1c

Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi cukor tapad a vörösvérsejtjeidhez. Minthogy a vörösvérsejtek 120 naponta kicserélődnek, ez az érték információt nyújt az ez idő alatti vércukorszintről.

Egy 1%-nyi A1c-változás egy 1,67 mmol/l-nyi változást tükröz az átlagos vérglükózszintben. Például a 6% A1c-érték 7,5 mmol/l átlagos vérglükózszintnek, míg a 9% A1c-érték 13,5 mmol/l átlagos vérglükózszintnek felel meg.

Minél közelebb van a 6% értékhez az A1c-szint, annál megfelelőbb a vér glükózszint-beállítása. Ahogy viszont emelkedik az A1c-szint, úgy nő a komplikációk kockázata is.

2.33. Homocisztein

Olyan aminosav, amely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Magas vérszintje a szív-érrendszeri betegségek kockázatát növeli.

A normálértéke jellemzően 14 µmol/l alatt van.

2.34. Humán Coriogonadotropin, Humán Koriális Gonadotropin (HCG, β-HCG)

Várandós nőkben a méhlepényben termelődik, de nem várandósokban egyes daganatok esetén is nagy mennyiségben kimutatható a vérben.

A normálértéke férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. A várandósokban 20 U/l a peteérés után 10-12 nappal, majd értéke folyamatosan duplázódik.

2.35. Húgysav

A nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke, a vesén keresztül távozik és a vizelettel ürül. Magas szintje esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le, és gyulladásos reakciót válthat ki, ez a köszvény.

A normálértéke 30-70 mg/l (0,18-0,42 umol/l).

2.36. Indirekt bilirubin

A vérfesték egyik lebontási terméke, emelkedett szintje a vörösvértestek fokozott szétesésére, illetve májbetegségre utal.

A normálértéke 10 µmol/l (6 mg/l) alatt van.

2.37. Kalcium

A kalcium anyagcsere ellenőrzésére szolgál.

A normálértéke a teljes kalciumnál 2,2-2,6 mmol/l, az ionizált kalciumnál 1,0-1,2 mmol/l.

2.38. Kálium (K)

Fontos információt ad a folyadékháztartásról, a hormonális hatásokról, illetve az alkalmazott terápia hatásosságáról.

A normálértéke 3,5-5,0 mmol/l.

2.39. Karbamid, karbamid nitrogén, urea (KN, CN)

Az aminosavak lebomlási terméke, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. Emelkedett szintje jellemzően a veseműködés elégtelenségét mutatja.

A normálértéke 8-20 mg/dl (3-7 mmol/l).

2.40. Kreatinin (Crea, Cre)

Az izmokban megtalálható anyag, a kreatin lebomlási terméke. Mivel kizárólag a vesén keresztül távozik, vérszintje a veseműködés jelzője.

A normálértéke 53-133 µm/l.

2.41. Kreatin-kináz (kreatin-foszfokináz, CK, CPK)

Az izomban található ezen enzim aktivitása akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat vagy a szívizomzat sérül. Ez több betegség következménye lehet (szívinfarktus, izomgyulladás, égés, stb.).

A normálértéke férfiaknál 17- 150 UI/l (nemzetközi egység/liter), nőknél: 10 – 80 UI/l.

2.42. Kreatin-kináz-MB (kreatin-foszfokináz-MB, CK-MB, CPK-MB)

A szívizom sérülését jelzi, az enzimaktivitás emelkedése szívinfarktus következményére utal.

A normálértéke 8 UI/l (nemzetközi egység/liter).

2.43. Krioglobulinok, cryoglobulinok (CRYO)

Autoimmun eredetű, kis méretű ereket érintő gyulladás diagnózisára szolgál.

A normálértéke 0,12mg/dl alatt van.

2.44. Laktát-dehidrogenáz (LDH)

Szövetpusztulással járó betegsége (szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés) mértékének és lefolyásának elemzésére szolgál.

A normálértéke 200-400 UI/l (nemzetközi egység/liter).

2.45. LDL-koleszterin (LDL, LDL-C)

Az LDL a HDL-lel pontosan ellentétes funkciót lát el, mert szétosztja a zsírokat a test különböző részein.

Az izmok fenntartásához szükséges energiát, a sejthártya nyersanyagait, az agyunkat felépítő omega-3 zsírsavakat mind-mind az LDL szállítja el a szervezet egyes pontjaira.

Az LDL-t gyakran „rossz” koleszterinnek nevezik. Emelkedett értéke esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata.

A normálértéke 5,2 mmol/l alatt van.

2.46. Magnézium (Mg)

A vérben lévő szabad magnéziumionok szintjének kimutatására szolgál.

A normálértéke 0,75 -1,25 mmol/l.

2.47. Methemoglobin (MetHb)

Mérgező anyagok okozta károsodás kimutatására szolgál. Emelkedett szintje esetén a vér oxigénszállító képessége csökken, és ez a szervezetben oxigénhiányhoz vezet.

A normálértéke a teljes hemoglobin koncentráció kevesebb mint 1%-a.

2.48. Nátrium (Na)

A vér nátriumion-koncentrációját mutatja. A szervezet folyadék- és sóegyensúlyának általános vizsgálatára szolgál.

A normálértéke 135-145 mmol/l.

2.49. Növekedési hormon (GH)

Az agyalapi mirigyből szabadul fel, és legfontosabb hatása a növekedés serkentése. Gyermekkorban az alacsony szintje törpenövést, túltermelődése óriásnövést eredményez.

A normálértéke 0-5 ug/dl.

2.50. Össz-bilirubin

A vérfesték lebomlási terméke, emelkedett szintje a vörös vértestek fokozott lebomlására, májbetegségekre vagy epeút-elzáródásra utal.

A normálértéke 17 umol/l (10 mg/l) alatt van.

2.51. Összkoleszterin

Ez a vérzsírok arányát jelenti, mely vérzsírok a zsíroknak és a koleszterinnek a testben való mozgatását szolgáló fehérjékben találhatóak.

Az egyszerűség kedvéért most ezek mindegyikét az általános kolesztérin névvel illetjük. Ide tartoznak az LDL-ek (alacsony sűrűségű lipoproteidek) és a HDL-ek (magas sűrűségű lipoproteidek).

Ideális esetben a koleszterinszint 120-140 mg/dl érték körül mozog.

2.52. Parathyreoid hormon, Parathormon (PTH)

A mellékpajzsmirigy termeli, a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és a foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében, illetve fokozódik a foszfor ürülése.

A normálértéke 10-65 pg/ml.

2.53. Prolaktin (PRL)

Az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Emelkedett szintje az agyalapi mirigy hormontermelő daganatára utalhat, viszont a meddőség egyik oka is lehet.

A normálértéke nőknél 15ug/ml, férfiaknál 10ng/ml alatt.

2.54. Procalcitonin (ProCT)

Vérben található fehérje, amely a vérmérgezés hatékony kimutatására szolgál.

A normálértéke 0,5 ng/ml alatt van.

2.55. Prolactin

Tejelválasztást serkentő hormon, az agyalapi mirigy termeli. Nem terhes, nem szoptató nőkben és férfiakban az emelkedett szintje betegségre utalhat.

A normálértéke 0,08 – 6 nmol/l.

2.56. Protein C

A véralvadék feloldódását eredményező folyamatot (fibrinolízist) irányító fehérje, amelynek alacsony szintje fokozott véralvadékonyságot és trombóziskockázatot jelent.

A normálértéke 60-150%, 3-6 mg/l.

2.57. Protein S

A fibrinolízisben szerepet játszó fehérje, amelynek alacsony szintje fokozott véralvadékonyságot és trombózisveszélyt jelent.

A normálértéke férfiaknál 65-145 %, nőknél 50-120%.

2.58. Prosztata specifikus antigén (PSA)

A prosztatában termelődő fehérje, amelynek szintje prosztatabetegségek esetén megnő.

A normálértéke 5 µg/l alatt van.

2.59. Protrombin idő (PI)

A vér alvadékonyságának vizsgálatára szolgál. Az alacsonyabb érték fokozott véralvadékonysággal, a magasabb érték vérzékenységgel járhat.

A normálértéke 11-15 másodperc.

2.60. Pszeudokolineszteráz

Vérben található enzim, amely többféle gyógyszer, például a műtéti altatáshoz alkalmazott szukcinil-kolin lebontását végzi.

2.61. Retikulocitaszám (rtc)

Éretlen, magjukat már elvesztett, élő vörösvérsejtek. Alapesetben csak minimális koncentrációban vannak jelen a vérben.

A normálértéke 18-158×109/l.

2.62. Szabad tiroxin-szint (FT4)

A pajzsmirigy által termelt hormon, annak működésének egyik mutatója. Pajzsmirigy-túlműködés esetén értéke magas, alulműködés esetén pedig alacsony.

A normálértéke 9-24 pmol/l.

2.63. Szérum klorid-szint (Cl)

A szervezet ionösszetételének felmérésére szolgál. Eltérései utalhatnak a víztartalom, a kémhatás vagy az ionösszetétel megváltozására a szív-, tüdő- vagy vesebetegségekben.

A normálértéke 98-106 mmol/l.

2.64. Szérum összfehérje

A fehérjék aminosavakból felépülő óriásmolekulák. A vérben szállítómolekulák, enzimek, antitestek és hormonok formájában fordulnak elő. Alacsony szintje a vízháztartás zavarát, míg emelkedett szintje a vér áramlási tulajdonságainak romlását okozhatja.

A normálértéke 60-84 g/l.

2.65. Teljes vaskötő kapacitás (TVK)

Azt mutatja, hogy a vérplazma vasat szállító fehérjéi milyen arányban telítettek vassal. A vérszegénység okainak felderítésére, a kezelések hatásának elemzésére szolgál.

A normálértéke felnőtteknél 45-72 mmol/l (250-400 mg/dl).

2.66. Thyreoidea-stimuláló hormon, tireotropin (TSH)

Pajzsmirigy-serkentő hormon. Az agyalapi mirigy termeli, és a pajzsmirigy működését, hormontermelését szabályozza.

A normálértéke 0,4-6 mIU/l.

2.67. Tiroxin (T4, fT4)

A pajzsmirigy egyik hormonja, amely a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozza. Alacsony szintje esetén az anyagcsere lelassul, emelkedett szintje esetén az anyagcsere felgyorsul.

A normálértéke T4-nél 50-110 µg/l (64-142 nmol/l), fT4-nél 8-18 ng/l (10-23 pmol/l).

2.68. Transzferrin

A vér fő vasszállító fehérjéje. Emelkedett értéke a szervezet magas vaskoncentrációjára utal. A vérszegénység okainak felderítésére és a kezelések ellenőrzésére szolgál.

A normálértéke felnőtteknél 200-340 g/dl.

2.69. Triglicerid

Amikor zsírokról beszélünk, akkor igazából a trigliceridre gondolunk. Ez egy olyan molekula, amelyben három zsírsav kapcsolódik a glicerinhez.

A trigliceridszint azt mutatja meg, hogy mennyi vérzsír kering a szervezetben. Azt hihetnénk, hogy ha magas zsírtartalmú étrendet követünk, akkor a trigliceridszint is magas lesz. Furcsa módon ez nem így van. A trigliceridszint alapján valójában az étkezési szénhidrátokra, illetve az inzulinérzékenységre vonatkozóan vonhatunk le következtetéseket.

Magas szénhidrátbevitel + alacsony inzulinérzékenység = magas trigliceridszint. Ha alacsony a trigliceridszint, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem fogyasztunk túl sok szénhidrátot, és az életmódunk is elfogadható, hiszen még érzékenyek vagyunk az inzulinra.

Ezzel szemben, ha trigliceridszintünk 100 mg/dl fölé emelkedik, akkor valószínűleg gyulladással kapcsolatos problémáink keletkeznek majd, vérünkben pedig nagyon meg fog növekedni a kicsi, tömör, érszűkületet okozó LDL-ek aránya.

A triglicerid normálértéke 30-40 mg/dl körül mozog.

2.70. Trombin idő (TI)

Emelkedett értéke a véralvadási rendszer zavarára utal, és vérzékenység alakulhat ki.

A normálértéke 20-22 másodperc.

2.71. Trombocita (PLT, Thr)

A trombociták a véralvadásban résztvevő véralkotók, csökkent számuk vérzékenységet okoz.

A normálértéke 150 000-300 000 /ml.

2.72. Troponin-T, Troponin

A szívizomból felszabaduló egyik fehérje, amelynek szintje megnő a szívizomelhalással járó betegségekben (infarktus, koszorúér-betegség).

A normálértéke 0,1 ng/ml alatt van.

2.73. Vas (FE)

A vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, és a vér oxigénszállító kapacitása csökken.

A normálértéke felnőtt férfiaknál 12-31 umol/l (65-175 mg/dl), felnőtt nőknél 9-30 umol/l (50-170 mg/dl).

2.74. Vércsoport-meghatározás (AB0)

Minden olyan esetben elvégzik, amikor a beavatkozás során elképzelhető, hogy a betegnek vérre lesz szüksége.

2.75. Vörösvértest-süllyedés, Westergren vizsgálat (vvt-süllyedés, We)

A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására figyelmeztet. Az értéke fertőzés, gyulladás, tumor esetén megemelkedik.

A normálértéke 50 év alatti férfiaknál 15 mm/óra alatt, 50 év feletti férfiaknál 20 mm/óra alatt, 50 év alatti nőknél 20 mm/óra alatt, 50 év feletti nőknél 30 mm/óra alatt van.

2.76. Vörösvértest-térfogat, átlagos sejttérfogat (MCV, vvt-térfogat)

A vörösvértest-szám alapján számított érték, a vérszegénység felismerésére, okainak meghatározására szolgál.

A normálértéke 80-100 fl.

Forrásjegyzék

HáziPatika.com, http://www.hazipatika.com/laboreredmenyek
WebMD: Complete Blood Count (CBC), http://www.webmd.com/a-to-z-guides/complete-blood-count-cbc
WikiPedia: Reference ranges for blood tests, http://en.wikipedia.org/wiki/Reference_ranges_for_blood_tests
Robb Wolf: Paleolit megoldás – Az ősi, emberi étrend, Scolar Kiadó, 2012

Laborvizsgálati eredmények
4.5 (90%) 30 szavazat

Ha tetszett az írás, szavazz!


Ezeket is olvasd el:


Űzd el a stresszt örökre: stresszoldó meditáció 5 perc alatt

Űzd el a stresszt örökre: stresszoldó meditáció 5 perc alatt

Sokat stresszelsz a magánéletben vagy a munkában? Szorongás, fáradtság, kiégés vagy álmatlanság jellemez?

Töltsd le ezt az ingyenes e-könyvet, és fedezd fel a stresszoldó meditáció kedvező élettani hatásait és technikáját.

A meditációt Magyarországon még mindig túl sok spirituális és ezoterikus maszlag veszi körül, és elvont filozófiával átszőtt gyakorlatnak tartják – nem csoda, ha sokan ódzkodnak tőle.

Pedig semmi köze a valláshoz. Egy egyszerű és hasznos önsegítő módszerről van szó, amelyet bárki képes elsajátítani 5 perc alatt.

Ingyenes e-könyv letöltése »

Mit szólnál egy boldog és gondtalan élethez?

A boldogság titkai: hogyan legyünk boldogok a mindennapokban?

„Különböző magánéleti problémák miatt 2016 nekem nem túl szerencsés év volt.

Egy hosszú öngyógyító folyamat részeként ez a könyv egyfajta terápiaként szolgált számomra, amelyben összegyűjtöttem az összes olyan módszert, amelyet akkor és most is aktívan használok a saját életemben a nehézségek leküzdésére.

Mert kell hogy legyen valami, amivel ki tudod húzni a fejedet a vízből, ha úgy adódik.

Mert egyedül csak Te tudsz segíteni saját magadon.

2016 elejétől kezdve végigolvastam a boldogságról és a pozitív pszichológiáról szóló szinte teljes szakirodalmat, és egy kezemen meg tudom számolni hány olyan önsegítő könyv jelent meg magyarul, amely ezoterikus maszlagok és spirituális eszmefuttatások helyett azonnal alkalmazható, valódi tudást kínál.

Ezért született meg ez a könyv. Ha már nekem nem állt rendelkezésemre ilyen tudásanyag, amikor szükségem lett volna rá, legalább Neked legyen meg a lehetőséged az azonnali fejlődésre.”

– Kiss Gábor


Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept

Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű receptÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!

Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettük figyelembe:

- Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)

- Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett

- Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya

- Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs

Ingyenes mintamenü letöltése »


Étrendtervező: elegendő zöldséget eszel az egészségedért?

Online étrendtervezőMilyen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz nem jut hozzá a szervezeted? Mely zöldségek fogyasztása ajánlott Neked a leginkább? Töltsd ki a tesztet, és megtudod!

A személyre szabott étrendtervező az alábbiakban segít:

- Praktikus áttekintést ad a jelenlegi zöldségfogyasztásodról

- Megmutatja, hogy a jelenlegi étrended hogyan teljesít az egyes zöldségek ajánlott napi bevitelének tekintetében

- Ötleteket ad arra, hogy mely zöldségekből érdemes többet enned, és mely új zöldségekkel lenne érdemes megismerkedned

A kapott eredmények ismeretében képes leszel optimalizálni a zöldségekre épülő étrendedet.

Teszt kitöltése »


A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

Egészséges receptek könyvKattints a receptekért, és tegyél egy lépést az egészségedért! Mindössze 1 perc az egész, és a teljes csomagot megkapod:

- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 95 oldalon

- 15 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

INGYENES BÓNUSZOK:

- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen

Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

Fedezd fel az ingyenes Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

- Azonnal alkalmazható, valódi tudás

Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Ide kattintva elsőként értesülhetsz a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

  • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
  • hozzászólhatsz témákhoz
  • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
  • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »


A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Nem lehet hozzászólni.

Vissza a tetejére ↑

Ezt olvastad már?
Az aminosavak és fehérjék szerepe a táplálkozásban

A szakértők által meghatározott ajánlás szerint a napi fehérjebevitel a 18 év feletti nőknél minimum...

Close