Rendkívül ízletes krémleves, amely különösen az őszi-téli hónapok nagy favoritja. Nemcsak finom, de egészséges is:…
A D-vitamin hatása, hiánya, túladagolása és forrásai
A D-vitamin olyan mikronutriens, amit a szervezeted magától állít elő, így aztán nem is annyira vitaminnak, mint inkább hormonnak tekinthető.
Fény hatására a bőrben D-vitamin képződik, amit a vér a májba szállít, onnan pedig a vesékbe. A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból (provitaminokból) napsugárzás hatására alakul át – az ultraibolya sugarak aktivizálják. Ez az anyag befolyásolja a vér kalciumszintjét is, és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben.
A lényeg:
A D-vitamin hiánya nem egyszerű vitaminhiány, hanem az egészséges fejlődés vagy egyáltalán az egészség egyik alapvető akadálya. Ezért a D-vitamint mindenképpen érdemes pótolni.
Kétfajta D-vitamin létezik, egyik a D3, amely napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet táplálék formájában juttatsz be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má.
Mivel a szervezet a D-vitamint eredendően is tartalmazza, előállítja, ezért joggal feltételezhető, hogy alapvető szükségünk van rá.
Tartalomjegyzék
1. A D-vitamin kedvező hatásai
A D vitamin elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása, de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik. Táplálékkiegészítőként szedhető önmagában vagy kalciummal párosítva. A legújabb kutatások szerint véd a csontritkulástól, a magas vérnyomástól, a ráktól és számos autoimmun betegségtől.
- Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik a csontozatuk, s nem lesz erős vázrendszerük. A későbbiekben a csontsűrűség megfelelő mértéke is ettől függ.
- Időskorra kialakul a csontritkulás, szaporodik a csonttörések száma. Csontjaink állománya ritkulni kezd, egyre több az ízületi betegség, amit pedig egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni. Az idő előrehaladtával a szervezet csökkentett mértékben termel D-vitamint, ezért is különösen fontos időskorban pótolni azt.
- A fogak épsége, a szuvasodásra való hajlam szintén kapcsolatban áll a D-vitamin-ellátottsággal. A fogínysorvadásban szenvedők esetében a D-vitamin hatékonyan állítja meg az állkapocscsont fogágybetegség következtében kialakuló csontvesztését.
- A D-vitamin gyógyítja a pikkelysömört. Az ilyen betegségben szenvedőknél általában alacsony a D-vitamin szintje. A tünetek enyhíthetők a napi D-vitamin adag növelésével.
- A D-vitamin-hiány az említetteken kívül sok más betegség ellen is véd. A rák sem támad csak úgy hirtelen, mindig van előzménye, s meglehet, éppen e vitamin hiánya „segíti” hozzá a szervezetet.
- Ahhoz, hogy a csontok erősek és jól fejlettek legyenek, szükség van más kalciumra és foszforra is. Ezek felszívódását, beépülését segíti a D-vitamin.
2. A D-vitamin hiánya
Az élet kezdetén, ha a kisgyermek nem részesül megfelelő napfény-mennyiségben, és nem jut D-vitaminhoz, a csontjai nem fejlődnek egészségesen. Gyenge, görbe, könnyen törő vázrendszere lesz. Ha a csontok gyengén fejlődnek, akkor az azokat összekötő ízületek sem állnak a helyzet magaslatán, így az izmok működése is alulmarad.
Csecsemőknél vigyázni kell, mert könnyen megeshet a túladagolás. A tápszert fogyasztó csecsemők a veszélyeztetettebbek, mert ezen tápszerek sokszor már eleve tartalmaznak D-vitamint. Ha csepp formában is kap a baba D-vitamint, különösen érdemes odafigyelni. Legjobb megoldás a legalább fél évig tartó, kizárólag anyatejes táplálás.
Hiánya esetén később a csontritkulás esélye is nagyobb, és a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium- és foszfát-anyagcseréhez, ami ha nincs, magával vonja az alacsony kalciumszintet.
D-vitamin-hiány könnyen kialakul egyoldalú táplálkozás, vagy helytelen diéta mellett is.
Az angolkór és a csontlágyulás (osteomalacia) klasszikus D-vitamin-hiánybetegségek. Előbbi gyermekeknél alakulhat ki, és csontszerkezeti problémákat okozhat, míg utóbbi a felnőttekre jellemző, és izomgyengeséghez, illetve törékeny csontokhoz vezethet. Különösen veszélyeztetett csoportok: időskorúak, elhízottak, kizárólag szoptatós gyermekek és azok, akik nem jutnak elegendő napfényhez.
D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szívbetegség, cukorbetegség vagy akár rák.
Napfény hiányában megoldást jelenthet a szolárium is, de mivel ez is csak egy imitációja a természetesnek, csak akkor érdemes alkalmazni, ha nagyon muszáj, és nincs más választásod.
3. A D-vitamin túladagolása
Túladagolásának veszélye csak a nagy mennyiségű, mesterséges bevitelnél áll fenn. Mivel zsírban oldódó vitamin, a felesleg elraktározódik.
Túladagolásra utaló jel a fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása. A túladagolás megszüntetésével a tünetek is enyhülnek, elmúlnak.
A lényeg:
Nem kell félned attól, hogy a D-vitamint túladagolod. Csak az ajánlott mennyiség 100-200-szorosának hónapokon át tartó szedése okoz túladagolási tüneteket.
4. A D-vitamin természetes forrásai
Miben van D-vitamin? Számos tápanyagforrásban fordul elő, például halban (lazac, hering, makréla, szardínia, szivárványos pisztráng), halmájolajban, margarinban, tojásban vagy tejben. A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin adag megszerzéséhez, és akár már napi 10 perc napozás is áldásos hatású lehet a vitaminhiány megelőzésében.
A D-vitamin egyébként több különböző formában létezik, ezekből kettő – az ergokalciferol (vitamin D2) és a kolkalciferol (vitamin D3) – fontos igazán. A D2 növények fotoszintéziséből jön létre, míg a D3 az emberi szervezetben keletkezik, ha a bőrt napfény (pontosabban UVB sugárzás éri).
Az állati eredetű táplálékok közül a csirkemájat ajánlom leginkább, de ugyanilyen kiváló forrás a halmájolaj, a vaj és a tojássárgája is.
A táplálékkal felvett D2-vitamin a szervezetben alakul át D3-vitaminná. Zöldségben, gyümölcsben nem található meg, mivel zsírban képződő vitamin.
D-vitaminban gazdag további ételeket és recepteket a 33 kedvenc recept című könyvben találsz »
A lényeg:
A D-vitamin legjobb természetes forrása a napfény, ezért tavasszal és nyáron tölts legalább napi 10-15 percet a szabadban. Ősszel és télen (is) fogyassz sok halat, és/vagy egészítsd ki azt napi 1000-2000 NE D-vitaminnal.
5. A D-vitamin napi szükséglete
Általános napi szükséglete gyermekkorban 10 mikrogramm (400 NE – Nemzetközi Egység), felnőtteknek 5 mikrogramm (200 NE). A legújabb kutatások szerint azonban ez a mennyiség korántsem elegendő, és inkább napi 25-50 mikrogramm (1000-2000 NE) fogyasztása javallott.
Napsütés hiányában a bevitt táplálékból lehet fedezni ezt a mennyiséget – figyelembe véve, hogy így kevesebb szívódik fel. A megadott mennyiségek pusztán iránymutatóként szolgálnak, mivel a napfényhiány jelentősen növeli a D-vitamin-igényt.
Ha csak lehet, válaszd a természetes napsütést! Ha rendszeresen éri bőrödet napfény, sokszor nincs is szükség mesterséges utánpótlásra.
Forrásjegyzék
The Natural Medicines Comprehensive Database, http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/home.aspx?cs=&s=ND
Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.com
WebMD, http://www.webmd.com
Amanda Ursell: Vitaminok és ásványi anyagok, M-Érték Kiadó, 2004
Berente Ágnes: Vitaminok kertje – Ásványi anyagok, nyomelemek és zöldségek, Vagabund Kiadó, 2009
Ha tetszett az írás, szavazz!
Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept
Ötleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?
Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!
Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettem figyelembe:
- Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)
- Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett
- Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya
- Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs
A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?
Megtalálod a 33 kedvenc recept új és átdolgozott kiadásában:
- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 178 oldalon
- 29 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába
- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan
- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)
- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez
INGYENES BÓNUSZOK:
- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá
- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet
Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen
Fedezd fel a Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:
- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez
- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért
- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért
- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)
- Azonnal alkalmazható, valódi tudás
Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.
szeretnek etkezesi tanacsot kerni D-vitaminnal kapcsolatban…..koszonom
Napi 4000D vit forte sok?
Szia!Úgy hallottam,hogy csak K vitaminnal lehet D vit.szedni,különben káros lehet a szervezetre???Igaz-e???
Igaz. K2 vitamin nélkül a lágyszövetekben, döntően az artériákban fog lerakódni a kalcium. Egyébként ahhoz, hogy a D3 vitamin hasznosuljon, magnéziumra és A-vitaminra is szükség van. Az fenti írásban jelölt 1000-2000 NE D3 vitamin pedig kevés. Legalább a duplájára van szüksége egy felnött embernek.
A Vigantol 20 000 NE/ml heti 2-3 alkalommal 1 csepp 10 éves gyereknél okozhatja-e, hogy az állandó fogak elszíneződnek (sárgás színűek)