Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Vitamin

Frissítve: 2017. július 10., 17:31

D-vitamin (kalciferol): az erős csontokért

A D-vitamin olyan mikronutriens, amit a szervezetünk magától állít elő, így aztán nem is annyira vitaminnak, mint inkább hormonnak tekinthető.

× Várható olvasási idő: 5 perc

Fény hatására a bőrben D-vitamin képződik, amit a vér a májba szállít, onnan pedig a vesékbe. A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból (provitaminokból) napsugárzás hatására alakul át – az ultraibolya sugarak aktivizálják. Ez az anyag befolyásolja a vér kalciumszintjét is, és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben.

A lényeg:

A D-vitamin hiánya nem egyszerű vitaminhiány, hanem az egészséges fejlődés vagy egyáltalán az egészség egyik alapvető akadálya. Ezért a D-vitamint mindenképpen érdemes pótolni.

Kétfajta D-vitamint ismerünk, egyik a D3, amely napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet táplálék formájában juttatunk be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má.

Mivel a szervezet a D-vitamint eredendően is tartalmazza, előállítja, ezért joggal feltételezhető, hogy alapvető szükségünk van rá.

1. A D-vitamin kedvező hatásai

A D vitamin elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása,  de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik. Táplálékkiegészítőként szedhető önmagában vagy kalciummal párosítva. A legújabb kutatások szerint véd a csontritkulástól, a magas vérnyomástól, a ráktól és számos autoimmun betegségtől.

  • Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik a csontozatuk, s nem lesz erős vázrendszerük. A későbbiekben a csontsűrűség megfelelő mértéke is ettől függ.
  • Időskorra kialakul a csontritkulás, szaporodik a csonttörések száma. Csontjaink állománya ritkulni kezd, egyre több az ízületi betegség, amit pedig egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni. Az idő előrehaladtával a szervezet csökkentett mértékben termel D-vitamint, ezért is különösen fontos időskorban pótolni azt.
  • A fogak épsége, a szuvasodásra való hajlam szintén kapcsolatban áll a D-vitamin-ellátottsággal. A fogínysorvadásban szenvedők esetében a D-vitamin hatékonyan állítja meg az állkapocscsont fogágybetegség következtében kialakuló csontvesztését.
  • A D-vitamin gyógyítja a pikkelysömört. Az ilyen betegségben szenvedőknél általában alacsony a D-vitamin szintje. A tünetek enyhíthetők a napi D-vitamin adag növelésével.
  • A D-vitamin-hiány az említetteken kívül sok más betegség ellen is véd. A rák sem támad csak úgy hirtelen, mindig van előzménye, s meglehet, éppen e vitamin hiánya „segíti” hozzá a szervezetet.
  • Ahhoz, hogy a csontok erősek és jól fejlettek legyenek, szükség van más kalciumra és foszforra is. Ezek felszívódását, beépülését segíti a D-vitamin.

2. A D-vitamin hiánya

Az élet kezdetén, ha a kisgyermek nem részesül megfelelő napfény-mennyiségben és nem jut D-vitaminhoz, a csontjai nem fejlődnek egészségesen. Gyenge, görbe, könnyen törő vázrendszere lesz. Ha a csontok gyengén fejlődnek, akkor az azokat összekötő ízületek sem állnak a helyzet magaslatán, így az izmok működése is alulmarad.

Csecsemőknél vigyázni kell, mert könnyen megeshet a túladagolás. A tápszert fogyasztó csecsemők a veszélyeztetettebbek, mert ezen tápszerek sokszor már eleve tartalmaznak D-vitamint. Ha csepp formában is kap a baba D-vitamint, különösen érdemes odafigyelni. Legjobb megoldás a legalább fél évig tartó, kizárólag anyatejes táplálás.

Hiánya esetén később a csontritkulás esélye is nagyobb, és a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium- és foszfát-anyagcseréhez, ami ha nincs, magával vonja az alacsony kalciumszintet.

D-vitamin-hiány könnyen kialakul egyoldalú táplálkozás, vagy helytelen diéta mellett is.

Az angolkór és a csontlágyulás (osteomalacia) klasszikus D-vitamin-hiánybetegségek. Előbbi gyermekeknél alakulhat ki, és csontszerkezeti problémákat okozhat, míg utóbbi a felnőttekre jellemző, és izomgyengeséghez, illetve törékeny csontokhoz vezethet. Különösen veszélyeztetett csoportok:  időskorúak, elhízottak, kizárólag szoptatós gyermekek és azok, akik nem jutnak elegendő napfényhez.

D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szívbetegség, cukorbetegség vagy akár rák.

Napfény hiányában megoldást jelenthet a szolárium is, de mivel ez is csak egy imitációja a természetesnek, csak akkor érdemes alkalmazni, ha nagyon muszáj, és nincs más választásunk.

3. A D-vitamin túladagolása

Túladagolásának veszélye csak a nagy mennyiségű, mesterséges bevitelnél áll fenn. Mivel zsírban oldódó vitamin, a felesleg elraktározódik.

Túladagolásra utaló jel a fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása. A túladagolás megszüntetésével a tünetek is enyhülnek, elmúlnak.

A lényeg:

Nem kell félned attól, hogy a D-vitamint túladagolod. Csak az ajánlott mennyiség 100-200-szorosának hónapokon át tartó szedése okoz túladagolási tüneteket.

4. A D-vitamin természetes forrásai

Számos tápanyagforrásban fordul elő, például halban (lazac, hering, makréla, szardínia, szivárványos pisztráng), halmájolajban, margarinban, tojásban vagy tejben. A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin adagunk megszerzéséhez, és akár már napi 10 perc napozás is áldásos hatású lehet a vitaminhiány megelőzésében.

A D-vitamin egyébként több különböző formában létezik, ezekből kettő – ergokalciferol (vitamin D2) és a kolkalciferol (vitamin D3) – fontos igazán számunka. A D2 növények fotoszintéziséből jön létre, míg a D3 az emberi szervezetben keletkezik, ha a bőrt napfény (pontosabban UVB sugárzás éri).

Az állati eredetű táplálékok közül a csirkemájat ajánljuk leginkább, de ugyanilyen kiváló forrás a halmájolaj, a vaj és a tojássárgája is.

A táplálékkal felvett D2-vitamin a szervezetben alakul át D3-vitaminná. Zöldségben, gyümölcsben nem található meg, mivel zsírban képződő vitamin.

A lényeg:

A D-vitamin legjobb természetes forrása a napfény, ezért tavasszal és nyáron tölts legalább napi 10-15 percet a szabadban. Ősszel és télen (is) fogyassz sok halat, és/vagy egészítsd ki azt napi 1000-2000 NE D-vitaminnal.

5. A D-vitamin napi szükséglete

Általános napi szükséglete gyermekkorban 10 mikrogramm (400 NE – Nemzetközi Egység), felnőtteknek 5 mikrogramm (200 NE). A legújabb kutatások szerint azonban ez a mennyiség korántsem elegendő, és inkább napi 25-50 mikrogramm (1000-2000 NE) fogyasztása javallott.

Napsütés hiányában a bevitt táplálékból lehet fedezni ezt a mennyiséget – figyelembe véve, hogy így kevesebb szívódik fel. A megadott mennyiségek pusztán iránymutatóként szolgálnak, mivel a napfényhiány jelentősebben növeli a D-vitamin-igényt.

Ha csak lehet, válasszuk a természetes napsütést. Ha rendszeresen éri bőrünket napfény, sokszor nincs is szükségünk mesterséges utánpótlásra.

Forrásjegyzék

The Natural Med­i­cines Com­pre­hen­sive Database, http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/home.aspx?cs=&s=ND
Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.com
WebMD, http://www.webmd.com
Amanda Ursell: Vitaminok és ásványi anyagok, M-Érték Kiadó, 2004
Berente Ágnes: Vitaminok kertje – Ásványi anyagok, nyomelemek és zöldségek, Vagabund Kiadó, 2009

Ha tetszett az írás, szavazz!

D-vitamin (kalciferol): az erős csontokért
3.5 (70.66%) 379 szavazat

Ezeket is olvasd el: , ,


Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept

Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű receptÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!

Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettük figyelembe:

- Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)

- Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett

- Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya

- Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs

Ingyenes mintamenü letöltése »


Étrendtervező: elegendő zöldséget eszel az egészségedért?

Online étrendtervezőMilyen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz nem jut hozzá a szervezeted? Mely zöldségek fogyasztása ajánlott Neked a leginkább? Töltsd ki a tesztet, és megtudod!

A személyre szabott étrendtervező az alábbiakban segít:

- Praktikus áttekintést ad a jelenlegi zöldségfogyasztásodról

- Megmutatja, hogy a jelenlegi étrended hogyan teljesít az egyes zöldségek ajánlott napi bevitelének tekintetében

- Ötleteket ad arra, hogy mely zöldségekből érdemes többet enned, és mely új zöldségekkel lenne érdemes megismerkedned

A kapott eredmények ismeretében képes leszel optimalizálni a zöldségekre épülő étrendedet.

Teszt kitöltése »


A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

Egészséges receptek könyvKattints a receptekért, és tegyél egy lépést az egészségedért! Mindössze 1 perc az egész, és a teljes csomagot megkapod:

- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 95 oldalon

- 15 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

INGYENES BÓNUSZOK:

- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen

Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

Fedezd fel az ingyenes Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

- Azonnal alkalmazható, valódi tudás

Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Ide kattintva elsőként értesülhetsz a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

  • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
  • hozzászólhatsz témákhoz
  • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
  • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »

Köszönöm a befogadást. Most már "csak" türelem,kitartás és motiváció megőrzése marad 😉😆🤞 ... TovábbVissza

Megnézem

Köszönöm a befogadást! ☺ ... TovábbVissza

Megnézem

A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Nem lehet hozzászólni.

Vissza a tetejére ↑

Ezt olvastad már?
Egészségre ártalmas transzzsírok

Az OÉTI nemrégiben tett közzé egy jelentést, amely egyes forgalomban kapható termékek...

Close