Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Vitamin

Frissítve: 2020. január 23., 14:39

A D-vitamin hatása, hiánya, túladagolása és forrásai

A D-vitamin olyan mikronutriens, amit a szervezeted magától állít elő, így aztán nem is annyira vitaminnak, mint inkább hormonnak tekinthető.

Fény hatására a bőrben D-vitamin képződik, amit a vér a májba szállít, onnan pedig a vesékbe. A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból (provitaminokból) napsugárzás hatására alakul át – az ultraibolya sugarak aktivizálják. Ez az anyag befolyásolja a vér kalciumszintjét is, és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben.

A lényeg:

A D-vitamin hiánya nem egyszerű vitaminhiány, hanem az egészséges fejlődés vagy egyáltalán az egészség egyik alapvető akadálya. Ezért a D-vitamint mindenképpen érdemes pótolni.

Kétfajta D-vitamin létezik, egyik a D3, amely napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet táplálék formájában juttatsz be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má.

Mivel a szervezet a D-vitamint eredendően is tartalmazza, előállítja, ezért joggal feltételezhető, hogy alapvető szükségünk van rá.

1. A D-vitamin kedvező hatásai

A D vitamin elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása,  de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik. Táplálékkiegészítőként szedhető önmagában vagy kalciummal párosítva. A legújabb kutatások szerint véd a csontritkulástól, a magas vérnyomástól, a ráktól és számos autoimmun betegségtől.

  • Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik a csontozatuk, s nem lesz erős vázrendszerük. A későbbiekben a csontsűrűség megfelelő mértéke is ettől függ.
  • Időskorra kialakul a csontritkulás, szaporodik a csonttörések száma. Csontjaink állománya ritkulni kezd, egyre több az ízületi betegség, amit pedig egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni. Az idő előrehaladtával a szervezet csökkentett mértékben termel D-vitamint, ezért is különösen fontos időskorban pótolni azt.
  • A fogak épsége, a szuvasodásra való hajlam szintén kapcsolatban áll a D-vitamin-ellátottsággal. A fogínysorvadásban szenvedők esetében a D-vitamin hatékonyan állítja meg az állkapocscsont fogágybetegség következtében kialakuló csontvesztését.
  • A D-vitamin gyógyítja a pikkelysömört. Az ilyen betegségben szenvedőknél általában alacsony a D-vitamin szintje. A tünetek enyhíthetők a napi D-vitamin adag növelésével.
  • A D-vitamin-hiány az említetteken kívül sok más betegség ellen is véd. A rák sem támad csak úgy hirtelen, mindig van előzménye, s meglehet, éppen e vitamin hiánya „segíti” hozzá a szervezetet.
  • Ahhoz, hogy a csontok erősek és jól fejlettek legyenek, szükség van más kalciumra és foszforra is. Ezek felszívódását, beépülését segíti a D-vitamin.

2. A D-vitamin hiánya

Az élet kezdetén, ha a kisgyermek nem részesül megfelelő napfény-mennyiségben, és nem jut D-vitaminhoz, a csontjai nem fejlődnek egészségesen. Gyenge, görbe, könnyen törő vázrendszere lesz. Ha a csontok gyengén fejlődnek, akkor az azokat összekötő ízületek sem állnak a helyzet magaslatán, így az izmok működése is alulmarad.

Csecsemőknél vigyázni kell, mert könnyen megeshet a túladagolás. A tápszert fogyasztó csecsemők a veszélyeztetettebbek, mert ezen tápszerek sokszor már eleve tartalmaznak D-vitamint. Ha csepp formában is kap a baba D-vitamint, különösen érdemes odafigyelni. Legjobb megoldás a legalább fél évig tartó, kizárólag anyatejes táplálás.

Hiánya esetén később a csontritkulás esélye is nagyobb, és a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium- és foszfát-anyagcseréhez, ami ha nincs, magával vonja az alacsony kalciumszintet.

D-vitamin-hiány könnyen kialakul egyoldalú táplálkozás, vagy helytelen diéta mellett is.

Az angolkór és a csontlágyulás (osteomalacia) klasszikus D-vitamin-hiánybetegségek. Előbbi gyermekeknél alakulhat ki, és csontszerkezeti problémákat okozhat, míg utóbbi a felnőttekre jellemző, és izomgyengeséghez, illetve törékeny csontokhoz vezethet. Különösen veszélyeztetett csoportok:  időskorúak, elhízottak, kizárólag szoptatós gyermekek és azok, akik nem jutnak elegendő napfényhez.

D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szívbetegség, cukorbetegség vagy akár rák.

Napfény hiányában megoldást jelenthet a szolárium is, de mivel ez is csak egy imitációja a természetesnek, csak akkor érdemes alkalmazni, ha nagyon muszáj, és nincs más választásod.

3. A D-vitamin túladagolása

Túladagolásának veszélye csak a nagy mennyiségű, mesterséges bevitelnél áll fenn. Mivel zsírban oldódó vitamin, a felesleg elraktározódik.

Túladagolásra utaló jel a fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása. A túladagolás megszüntetésével a tünetek is enyhülnek, elmúlnak.

A lényeg:

Nem kell félned attól, hogy a D-vitamint túladagolod. Csak az ajánlott mennyiség 100-200-szorosának hónapokon át tartó szedése okoz túladagolási tüneteket.

4. A D-vitamin természetes forrásai

Miben van D-vitamin? Számos tápanyagforrásban fordul elő, például halban (lazac, hering, makréla, szardínia, szivárványos pisztráng), halmájolajban, margarinban, tojásban vagy tejben. A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin adag megszerzéséhez, és akár már napi 10 perc napozás is áldásos hatású lehet a vitaminhiány megelőzésében.

A D-vitamin egyébként több különböző formában létezik, ezekből kettő – az ergokalciferol (vitamin D2) és a kolkalciferol (vitamin D3) – fontos igazán. A D2 növények fotoszintéziséből jön létre, míg a D3 az emberi szervezetben keletkezik, ha a bőrt napfény (pontosabban UVB sugárzás éri).

Az állati eredetű táplálékok közül a csirkemájat ajánlom leginkább, de ugyanilyen kiváló forrás a halmájolaj, a vaj és a tojássárgája is.

A táplálékkal felvett D2-vitamin a szervezetben alakul át D3-vitaminná. Zöldségben, gyümölcsben nem található meg, mivel zsírban képződő vitamin.

D-vitaminban gazdag további ételeket és recepteket a 33 kedvenc recept című könyvben találsz »

A lényeg:

A D-vitamin legjobb természetes forrása a napfény, ezért tavasszal és nyáron tölts legalább napi 10-15 percet a szabadban. Ősszel és télen (is) fogyassz sok halat, és/vagy egészítsd ki azt napi 1000-2000 NE D-vitaminnal.

5. A D-vitamin napi szükséglete

Általános napi szükséglete gyermekkorban 10 mikrogramm (400 NE – Nemzetközi Egység), felnőtteknek 5 mikrogramm (200 NE). A legújabb kutatások szerint azonban ez a mennyiség korántsem elegendő, és inkább napi 25-50 mikrogramm (1000-2000 NE) fogyasztása javallott.

Napsütés hiányában a bevitt táplálékból lehet fedezni ezt a mennyiséget – figyelembe véve, hogy így kevesebb szívódik fel. A megadott mennyiségek pusztán iránymutatóként szolgálnak, mivel a napfényhiány jelentősen növeli a D-vitamin-igényt.

Ha csak lehet, válaszd a természetes napsütést! Ha rendszeresen éri bőrödet napfény, sokszor nincs is szükség mesterséges utánpótlásra.

Forrásjegyzék

The Natural Med­i­cines Com­pre­hen­sive Database, http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/home.aspx?cs=&s=ND
Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.com
WebMD, http://www.webmd.com
Amanda Ursell: Vitaminok és ásványi anyagok, M-Érték Kiadó, 2004
Berente Ágnes: Vitaminok kertje – Ásványi anyagok, nyomelemek és zöldségek, Vagabund Kiadó, 2009

  • Hasznos ez az írás?
  • Igen   Nem

A szerzőről

Kiss Gábor

Kiss Gábor A mediterrán életmód elkötelezett híve, 2008 óta törekszik az egészségtudatos életre. Azóta, ha csak teheti, mindent elolvas a témában, és két saját könyve is megjelent az életmódváltásról. Ki nem állhatja a szenzációhajhász, tudománytalan zagyvaságokat és a hazug marketinggel profitot elérő cégeket. Szeret a konyhában improvizálni, egészséges finomságokat alkotni. Bár nem mindig sikerül, de igyekszik időt találni a sportra, meditálásra, aktív életre. Mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány és a pozitív pszichológia legújabb eredményeit. És ha úgy van kedve, előszeretettel osztja meg tapasztalatait és gondolatait a Dietless olvasóival. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.

Ha tetszett az írás, szavazz!

3.7 (74.96%) 504 szavazat


  • Csak Mimoza szerint:

    szeretnek etkezesi tanacsot kerni D-vitaminnal kapcsolatban…..koszonom

    • Kvasnika Lászlóné szerint:

      Napi 4000D vit forte sok?

  • Kerekes Károlyné szerint:

    Szia!Úgy hallottam,hogy csak K vitaminnal lehet D vit.szedni,különben káros lehet a szervezetre???Igaz-e???

    • Andrea Csősz szerint:

      Igaz. K2 vitamin nélkül a lágyszövetekben, döntően az artériákban fog lerakódni a kalcium. Egyébként ahhoz, hogy a D3 vitamin hasznosuljon, magnéziumra és A-vitaminra is szükség van. Az fenti írásban jelölt 1000-2000 NE D3 vitamin pedig kevés. Legalább a duplájára van szüksége egy felnött embernek.

  • Pirner Anna szerint:

    A Vigantol 20 000 NE/ml heti 2-3 alkalommal 1 csepp 10 éves gyereknél okozhatja-e, hogy az állandó fogak elszíneződnek (sárgás színűek)

  • Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept

    Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű receptÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

    Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!

    Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettem figyelembe:

    - Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)

    - Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett

    - Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya

    - Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs

    Ingyenes mintamenü letöltése »


    A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

    33 kedvenc recept: helyes táplálkozás egyszerűenMegtalálod a 33 kedvenc recept új és átdolgozott kiadásában:

    - 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 178 oldalon

    - 29 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

    - Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

    - Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

    - Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

    INGYENES BÓNUSZOK:

    - Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

    - Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


    Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen

    Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

    Fedezd fel a Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

    - Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

    - Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

    - Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

    - Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

    - Azonnal alkalmazható, valódi tudás

    Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.


    • Mintamenü ínyenceknek

      Mintamenü ínyenceknekÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

      Töltsd le és teszteld az ingyenes mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz. Tovább »

    • Dietless Akadémia

      Dietless Akadémia tanfolyamok
    • Vélemények

      Vélemények

    >