Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Csíkszentmihályi Mihály: Flow

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája

A Flow a tökéletes élmény pszichológiájának eredeti, legátfogóbb kifejtése.

Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia vezető gondolkodója, forradalmi művével saját kiteljesedésük lehetőségeit tudatosan vagy ösztönösen kutató milliók életére volt hatással. Elismert pszichológusok, üzletemberek, művészek, politikusok és sportolók, továbbá a lélek működésével és rejtélyeivel rendszeresen foglalkozó szülők, pedagógusok, orvosok és kreatív szakemberek sokasága merített ihletet a könyvből.

A boldogság keresése és a kizökkent sorsok helyreállítása utáni vágy az emberi lélek mélyéről ered, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással.

A flow elméletének ritka erénye, hogy komoly kutatómunka alapozta meg, ugyanakkor leírása, illetve rendre beigazolódó következtetései a pszichológiában járatlanok számára is érthetőek és sokszor a rendkívüli felismerés erejével hatnak.

A könyv adatlapja

Cím: Flow – Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája
Szerző: Csíkszentmihályi Mihály
Fordította: Legéndyné Szabó Edit

Megjelenés: 2015
Terjedelem: 372 oldal
ISBN: 9789630588331

Eredeti ár: 4 200 Ft

Akadémiai Kiadó, Budapest, 2015

A szerzőről

Csíkszentmihályi Mihály (Fiume, Olaszország, 1934. szeptember 29. –) Széchenyi-díjas pszichológus, Magyar Érdemrend nagykereszt tulajdonosa, pedagógus, egyetemi tanár, az MTA külső tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás.

Mi az élet értelme? Hogyan legyünk boldogok? Csíkszentmihályi Mihály könyvében ezekre az örök kérdésekre adott választ, amivel nagy sikert aratott a társadalom körében. A munka mögött az író életen át tartó kutatása áll. Saját tapasztalatait használta fel és mondta el könyvében és előadásai során.

A modern pszichológia vizsgálati eszközeinek széles skáláját felhasználva több mint két évtizeden keresztül gyűjtötte az adatokat elmélete kidolgozásához. A tudományos munka eredménye a tökéletes élmény elmélete. Csíkszentmihályi professzor hosszú ideig a Chicagói Egyetem pszichológiai tanszékét vezette. A Flow-t megelőzően már több világsikert megért könyvet írt.

Na de mi az a flow?

A flow vagy más néven áramlat fogalmát a Chicagói Egyetem professzora, Csíkszentmihályi Mihály magyar származású pszichológus alkotta meg, és ő volt az, aki egész karrierjét e jelenség tanulmányozására tette fel.

Csíkszentmihályi Mihály: FlowAz 1960-as években fogant meg Csíkszentmihályi fejében a flow gondolata, amikor a kreativitás folyamatát kutatta. Többek között elhivatott festőkkel folytatott beszélgetései alatt hasított belé a felismerés, hogy milyen rendkívüli mértékben képesek ezek az emberek figyelmen kívül hagyni az éhséget, a kényelmetlenséget és a fáradtságot, amíg a képeiken dolgoznak. Ezek a művészek kétségkívül élvezetesnek találták a festést. Amikor a festés szubjektív élményéről beszéltek, úgy fogalmaztak, „olyan volt, mintha lebegtem volna” vagy „mintha valami áramlat sodort volna magával”. Így született meg az áramlat elnevezés.

A flow-élmény olyan természetes hangulatállapotot jelent, amely a mesterséges kedélyjavítással vagy a tisztán hedonikus élvezetekkel szemben pozitív, termékeny és irányítható, és nem okoz lelkifurdalást, szégyent vagy egyéb kárt sem saját magunknak, sem a társadalomnak.

A Wikipédia szerint a flow olyan mentális és fizikai állapot, amelyben egy személy valósággal elmerül egy számára élvezetes tevékenységben, tér- és időérzékelése megszűnik, és maximálisan átadja magát a pillanatnyi élménynek. Biztosan Te is éreztél már olyat, hogy az idő hirtelen elrepült, amikor éppen valamivel foglalkoztál, vagy lúdbőrözött a karod a gyönyörűségtől.

Flow egyébként bármiből származhat, ami kedvenc és gyakori tevékenységed – legyen az kertészkedés, egy tál illatos eper elfogyasztása, zenehallgatás, séta vagy egészséges ételek készítése. De megtapasztalhatod vezetés, barátokkal való beszélgetés vagy élvezetes munkavégzés közben is. Ezzel szemben, nagyon ritkán fordul elő, hogy emberek flow-élményről számolnának be passzív szabadidős tevékenységekkel kapcsolatában (egy újabb érv a tévé előtti bambulás és lustálkodás ellen).

Miért jó a flow?

Mert ilyenkor szinte teljesen megfeledkezünk önmagunkról, problémáinkról és a külvilágról. Az éppen végzett tevékenység örömet és kihívást jelent számunkra, többé válunk általa, fejlesztjük készségeinket, és gyarapítjuk tudásunkat, illetve a tevékenységet pusztán önmagáért végezzük.

Sok minden szól amellett, hogy a szabadidőt aktívan töltsük el a passzivitással szemben. Csíkszentmihályi szerint a flow-élmény közben az alábbiakra vagyunk képesek:

 • kizárólag az adott feladatra összpontosítunk és éberek vagyunk
 • aktívan veszünk részt az életben, élvezzük tevékenységeinket
 • megfeledkezünk önmagunkról, másokról, a környező világról
 • boldognak, erősnek, kreatívnak és hatékonynak érezzük magunkat
 • képességeink csúcsán vagyunk
 • úgy érezzük, hogy képesek vagyunk irányítani életünket
 • elveszítjük az időérzékünket

Mindezek a tényezők értelemmel töltik meg, gazdagítják és intenzívebbé teszik az életünket. No és persze boldogabbá. Tapasztalataim szerint a flow a boldogság egyik titka, és az a szép benne, hogy nem csak boldogabbá tesz, de csökkenti a stresszt, fejleszti a koncentrációs készséget, és javítja a hatékonyságot is a munkában és a magánéletben egyaránt.

Jól hangzik, ugye?

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan tudod elérni a flow állapotát, olvasd el ezt az írást.

Fizetés és szállítás

Rendeld meg a könyvet, és ismerd meg a boldogság egyik alapvető jellemzőjének titkait!

A Flow – Az áramlat című könyv
ára 4 200 Ft helyett 3 590.- Ft.

A fizetés banki átutalással történik. A számlát a rendeléskor megadott névre és címre állítjuk ki, és postán küldjük el neked.

A megrendelt könyvet kérheted házhoz szállítással, vagy a több mint 2500 PostaPont valamelyikében veheted át.

A házhoz szállítás díja 1 190 Ft Magyarország teljes területén. A PostaPontra történő szállítás díja 990 Ft.

Rendelés jelenleg csak Magyarországról lehetséges. Ha más országban élsz, és szeretnéd megrendelni a könyvet, írj a hello@dietless.hu e-mail címre, és értesítünk, amint a rendelés számodra is elérhetővé válik.

A megrendelés lépései

 1. Töltsd ki a megrendelőlapot.
 2. Megrendelés után visszaigazolást kapsz e-mailben a megrendelés adatairól, valamint elküldjük neked a fizetési információkat.
 3. Ha nem kapsz visszaigazolást max. 24 órán belül, írj a hello@dietless.hu e-mail címre, vagy hívj minket a 06 30 405 3625 telefonszámon, és utánanézünk a rendelésednek.
 4. Utald át az összeget a visszaigazolásban megadott bankszámlaszámra.
 5. A számlát a rendeléskor megadott névre és címre állítjuk ki, és postán küldjük el neked.
 6. Ennyi!

Vásárlásoddal közvetlenül támogatod a Dietlesst, így a jövőben is hasznos, színvonalas és ingyenes cikkeket olvashatsz az oldalon.

Megrendelés

Csak a készlet erejéig!

Rendeld meg a könyvet most! A könyv ára 3 590 Ft.

Ne feledd, vásárlásoddal közvetlenül támogatod a Dietlesst, így a jövőben is hasznos, színvonalas és ingyenes cikkeket olvashatsz az oldalon.

A boldogtalanságot vagy az örömteli életet választod?

Az alábbiakban add meg a számlázási adataidat. Kitöltés után ellenőrizd, hogy helyes e-mail címet adtál-e meg, mert ide küldjük a visszaigazolást.

Ha nem kapsz visszaigazolást max. 24 órán belül, írj a hello@dietless.hu e-mail címre, vagy hívj minket a 06 30 405 3625 telefonszámon, és utánanézünk a rendelésednek.

A megadott információkat bizalmasan kezeljük, és harmadik fél részére nem adjuk ki. A személyiségi jogaidat maximálisan tiszteletben tartjuk.

Ez a termék jelenleg nem rendelhető.

Ez a megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséggel jár, és amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 1999. (II.5.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. Ennek értelmében az elektronikus úton leadott megrendelések esetén a megrendelő 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől. Elállási szándékodat a megrendeléstől számított 14 napon belül e-mailben jelezheted a hello@dietless.hu címen. A szerződést a fenti megrendelő űrlap kitöltésével és a Megrendelem gombra való kattintással a Cidyn Bt-vel kötöd (adószám: 22551566-1-05; székhely: 3700 Kazincbarcika, Mikszáth Kálmán út 17., telefon: 06 30 405 3625). Fizetési feltételek: Megrendelésed után visszaigazolást küldünk a megrendelés adatairól, valamint elküldjük a fizetési információkat.


 • Dietless Akadémia

  Dietless Akadémia tanfolyamok
 • Vélemények

  Vélemények

>