Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!

Ásvány

Frissítve: 2017. augusztus 28., 12:57

Cink: az erős immunrendszerért

Ha fontos számodra az immunrendszered erősítése, és kipróbálnád a cinket, de nem tudod, milyen élettani hatásai vannak, vagy milyen ételekben található meg, az alábbi írás Neked szól.

A cink olyan ásványi mikroelem, amelyre napi rendszerességgel, de csak nagyon kis mennyiségben (legfeljebb 40 mg) van szükség az étrendben.

Kutatások bizonyítják, hogy ha a szervezet növekedéséről van szó, a cink az egyik legfontosabb összetevő az étrendben, de emellett olyan kulcsfontosságú funkciókhoz is szükséges, mint a genetikai aktivitás szabályozása, illetve a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartása.

1. A cink kedvező hatásai

A cink számos genetikai tevékenység fontos szabályozója. A szervezetünk sejtjeiben lévő sejtmagokban körülbelül 100 ezer gén található. Ezek a gének utasítják a sejtet különböző funkciókra, és a sejteknek minden helyzetben képesnek kell lenniük értelmezni ezeket a genetikai utasításokat. Ebben tölt be elengedhetetlen szerepet a cink, és ha az étrendben nem található megfelelő mennyiségű cink, akkor a sejtek tévesen értelmezhetik vagy figyelmen kívül hagyhatják a génektől származó információkat.

A szervezet cinkháztartása elsősorban a csontokban és fogakban található, de jelen van az izmokban, a bőrben, a májban és a férfi nemi szervekben is.

A hasnyálmirigy által termelt inzulin a vércukor sejtekbe történő beépítéséhez szükséges. A sejtjeink inzulinra adott válaszát inzulinválasznak hívjuk, és ha az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, az inzulinválasz csökken, és a vércukorszint stabilizálása egyre nehezebbé válik. A cink anyagcserénk sebességét szintén befolyásolja, ha a szervezetben csökken a cink mennyisége, az anyagcsere lelassul.

A cink a gustin nevű fehérjével együtt közvetlenül vesz részt az ízérzéklés kialakításában, kettejük kapcsolata szükséges az ízérzékelés megfelelő működéshez. A cink és az ízérzékelés közti kapcsolat miatt – illetve mivel az ízlelés és a szaglás oly szorosan kapcsolódik egymáshoz – a csökkent ízérzékelés és szaglás a cinkhiány gyakori tünete.

1.1. További kedvező hatások

Számos immunsejtünk optimális működése függ a cinktől. Különösen a gyermekek esetében igaz ez, kutatások bizonyítják, hogy a cinkhiány negatív hatással van a fehérvérsejtek számára és a szervezet immunválaszára, míg a cink utólagos pótlása helyreállítja az optimális egyensúlyt.

A cink többek között az alábbi egészségügyi problémák megelőzésében vagy kezelésében is komoly szerepet játszik:

  • Pattanások
  • Alkoholizmus
  • Alzheimer-kór
  • Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás
  • Megfázás, influenza
  • Cukorbetegség
  • Epilepszia
  • HIV/AIDS
  • Terméketlenség (férfiaknál)
  • Gyulladásos bélbetegségek
  • Pikkelysömör
  • Időskori szürkehályog

A lényeg:

A cink egyensúlyban tartja a vércukorszintet (az inzulinhormon alkotóeleme), védi az immunrendszert (megfelelő ellátottság mellett megelőzhetők a megfázásos, influenzás megbetegedések), stabilizálja az anyagcserét, és támogatja a kiváló szaglás- és ízérzékelést. Ezen kívül részt vesz az anyagcsere folyamatokban, az enzimek aktiváló anyagaként tevékenykedik, a bőr védelmében gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja az ekcémás tüneteket, valamint elősegíti a nemi mirigyek működését.

2. A cink túladagolása

A cinkbevitel megengedhető felső határértéke 40 milligramm naponta (19 évesnél idősebb felnőtteknél).

Túladagolás esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fémes és keserű szájíz, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, görcsök és véres hasmenés.

3. A cink interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal

Mérsékelt adagban (18-20 milligramm) történő bevitele esetén is a cink korlátozza a szervezet rézellátását, kivéve ha az étrendünk rézben gazdag tápanyagokat tartalmaz. Ha kevés kalciumot viszünk be a szervezetbe, viszont a cinkbevitel magas, akkor a cink a kalcium bélből történő felszívódását is megnehezíti.

A fenti negatív interakciókkal szemben viszont a cink kedvezően hat például az A-vitaminra, amelynek a szervezetben történő szállítása és szükség szerinti mobilizálása cink nélkül nem lenne kellően hatékony.

4. Tünetek a cink hiánya esetén

  • Csökkent ízérzékelés és szaglás
  • Étvágytalanság
  • Növekedési zavar gyermekeknél
  • Depresszió
  • Gyakori megfázások és fertőzések

5. A cink természetes forrásai

A borjúmáj, a shiitake gomba, a spenót és a szarvashús kiemelkedő cinkforrás, de hasonlóan jó a spárga, a mángold, a kagyló, a bárányhús, a marhahús, a juharszirup, a rák, a zöldborsó, a joghurt, a zab, a tökmag, a szezámmag, a pulykahús és a tönköly is.

6. A cink napi szükséglete

A cink ajánlott napi bevitele az életkor függvényében a következőképpen alakul:

ÉletkorMennyiség
Gyermekek (0-6 hónap)2 mg
Gyermekek (6-12 hónap)3 mg
Gyermekek (1-3 év)3 mg
Gyermekek (4-8 év)5 mg
Gyermekek (9-13 év)8 mg
14 évesnél idősebb férfiak11 mg
14-18 éves nők9 mg
19 évesnél idősebb nők8 mg
18 évesnél fiatalabb terhes nők12 mg
19 évesnél idősebb terhes nők11 mg
18 évesnél fiatalabb szoptató nők13 mg
19 évesnél idősebb szoptató nők12 mg

Forrásjegyzék

Robert C. Atkins: Dr. Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs, Touchstone; 1st Fireside Ed edition, 1999.
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011

Ha tetszett az írás, szavazz!

Cink: az erős immunrendszerért
4.4 (87.69%) 52 szavazat

Ezeket is olvasd el: ,


Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept

Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű receptÖtleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?

Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!

Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettük figyelembe:

- Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)

- Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett

- Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya

- Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs

Ingyenes mintamenü letöltése »


Étrendtervező: elegendő zöldséget eszel az egészségedért?

Online étrendtervezőMilyen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz nem jut hozzá a szervezeted? Mely zöldségek fogyasztása ajánlott Neked a leginkább? Töltsd ki a tesztet, és megtudod!

A személyre szabott étrendtervező az alábbiakban segít:

- Praktikus áttekintést ad a jelenlegi zöldségfogyasztásodról

- Megmutatja, hogy a jelenlegi étrended hogyan teljesít az egyes zöldségek ajánlott napi bevitelének tekintetében

- Ötleteket ad arra, hogy mely zöldségekből érdemes többet enned, és mely új zöldségekkel lenne érdemes megismerkedned

A kapott eredmények ismeretében képes leszel optimalizálni a zöldségekre épülő étrendedet.

Teszt kitöltése »


A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

Egészséges receptek könyvKattints a receptekért, és tegyél egy lépést az egészségedért! Mindössze 1 perc az egész, és a teljes csomagot megkapod:

- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 95 oldalon

- 15 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez

INGYENES BÓNUSZOK:

- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá

- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet


Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen

Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

Fedezd fel az ingyenes Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

- Azonnal alkalmazható, valódi tudás

Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Ide kattintva elsőként értesülhetsz a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

  • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
  • hozzászólhatsz témákhoz
  • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
  • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »

Köszönöm a befogadást. Most már "csak" türelem,kitartás és motiváció megőrzése marad 😉😆🤞 ... TovábbVissza

Megnézem

Köszönöm a befogadást! ☺ ... TovábbVissza

Megnézem

A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Nem lehet hozzászólni.

Vissza a tetejére ↑