Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!


Ásvány magnezium

Frissítve: 2016. május 09., 17:36

Magnézium: a szív egészségéért

A magnézium elengedhetetlen a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához, az ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához.

Az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen nélküle. Több mint 300-féle kulcsfontosságú enzim működésének szabályozásában vesz részt, ekként jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és -felhasználó folyamatokban.

A magnézium, mint nyomelem méltatlanul alulértékelt a jóval népszerűbb kalciumhoz képest, pedig nélkülözhetetlen ásvány több száz enzim működésének szabályozásában és az anyagcserében. Több formája is ismert, magnézium-oxid, magnézium-kelát és magnézium-citrát – ezek közül az utóbbit érdemes szedni, mivel az szívódik fel a legkönnyebben. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban, mivel szinergikusan fejtik ki hatásukat, és segítik egymás felszívódását.

A magnézium jellemzői

A kiegyensúlyozott étrend általában már tartalmaz magnéziumot, de bizonyos esetekben (például diéta, fogyókúra – ha nem jut elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetünkbe) érdemes táplálékkiegészítőként szedni a hiánybetegségek, például (izomgyengeség, inzulinrezisztancia, kardiovaszkuláris betegségek, magas vérnyomás, krónikus fáradtság)  megelőzésének érdekében.

Sőt, ha már itt tartunk, inkább magnézium tablettát szedjük kiegészítőként, mint kalciumot, mivel utóbbiból bőven elegendő jut be a szervezetbe napi szinten (gondoljunk csak a tejre, a sajtokra és a joghurtra), míg a magnéziumot sokkal nehezebb pótolni természetes forrásból.

A magnézium pozitív hatásai

  • Elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a keringést. Csökkenti, illetve normális értékre állítja be a koleszterinszintet. Közreműködik az immunrendszer működésében, lassítja az öregedést.
  • A magnézium kiváló savkötő, ezért segíthet gyomorsósav- túltengésben. Ilyenkor étkezés előtt kell bevenni.
  • Hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, csökkenti a kalciumtartalmú vesekövek, valamint az epekövek kialakulásának kockázatát. Segíthet gyomorrontás esetén. Természetes nyugtatószer (kalciummal együtt bevéve), mérsékli a depressziót, tompítja a stressz káros hatásait.
  • Hatással van a vérrögök képződésére, az energiatermelésre, az izom-összehúzódásra és az idegi jelek átadására.
  • Segíti a szívműködést.
  •  Csökkenti a vérnyomást és javítja a keringési rendszert.
  • Lazító és nyugtató hatásának köszönhetően csökkenti a depressziót és a szorongást.
  • Gátolja az öregedést.
  • Megakadályozza a kalcium túlzott lerakódását.
  • Javítja a szellemi teljesítőképességet.

Érdemes tudni

  • A műtrágyázás miatt kevesebb a talajban a magnézium, így ételeink magnéziumtartalma is kisebb a kívánatosnál.
  • A magnézium pótlására a szerves (lehetőleg kelát-) kötésű készítmény a legalkalmasabb.
  • A magnéziumot kalciummal együtt érdemes kiegészítőként szedni. E két elem aránya 1:2 legyen.
  • Magnéziumtartalmú kiegészítői inkább két étkezés között vegyünk be, mert különben a gyomor sósavtartalmának megkötése miatt megzavarhatjuk az emésztés folyamatát.
  • Több magnéziumra van szükségük a terhes és szoptató anyáknak, a fogamzásgátló tablettát vagy ösztrogén hormont szedő nőknek, a szeszes italt gyakran és sokat fogyasztóknak.
  • Sportolók nem nélkülözhetik, mivel a vércukor energiává való átalakításához szükség van magnéziumra.

Hiánya

Az idegrendszer és az izmok működési zavarai, anyagcsere¬problémák, reszketés.

Természetes forrásai

A magnézium elsősorban a sötétzöld színű zöldségekben (spenót, mángold), gyümölcsökben (alma, citrom, grépfrút, füge), olajos magvakban, mandulában, diófélékben, borsóban, babban található meg. Érdemes tudni, hogy a magas zsírtartalmú étrend megnehezíti a magnézium felszívódását, míg a főzés csökkenti a táplálékban lévő természetes magnéziumtartalmat.

Napi szükséglet

A felnőttek számára javasolt napi mennyiség, 300-400 mg. Erős megterhelés, diéta, aktív életmód és sportolás mellett a szervezet akár 500-800 mg-ot is igényelhet. Ne közvetlenül étkezés után szedjük be, mivel megköti a gyomorsavat. Túladagolás esetén hashajtó hatású.

Forrásjegyzék

Robert C. Atkins: Dr. Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs, Touchstone; 1st Fireside Ed edition, 1999.
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011

Ha tetszett az írás, kattints az Ajánlom gombra!

Ezeket is olvasd el: , ,


A kilókat vagy az egészséges ételeket választod?

Kattints ide, és ne maradj le könyvünkről! Mindössze 1 perc az egész, és az összes receptet és ajándékot megkapod.

Vásárlásoddal közvetlenül támogatod a Dietlesst, így a jövőben is hasznos, színvonalas és ingyenes cikkeket olvashatsz az oldalon. Reklámok nélkül.

Köszönjük támogatásod!


Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Kattints ide, és értesülj elsőként a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

  • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
  • hozzászólhatsz témákhoz
  • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
  • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »


A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Vissza a tetejére ↑