Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!


Ásvány kalcium

Frissítve: 2016. április 30., 17:04

Kalcium: a csontépítő

A kalcium az egyik leggyakoribb ásványi anyag a szervezetünkben, a teljes testtömeg kb. 1,5%-át teszi ki. Az összes kalcium 99%-a gyakorlatilag a csontokban és a fogakban található, míg a maradék 1% a különböző szövetekben és a vérben van jelen.

Az elmúlt pár évben gyakran hallottuk, hogy az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a kalciumban gazdag tápanyagok fogyasztása. Ez így is van, és már csak azért is fontos, mivel a kalciummal megelőzhető a csontritkulás (osteoporosis), amely egyre több embert érint a világon, és amelynek egyik fő oka a kalciumszegény étrend.

A kalcium tehát elsősorban a csontok erősségének és sűrűségének karbantartásában játszik kiemelt szerepet, illetve számos olyan fiziológiai folyamatban, amelyek nem kötődnek a csontokhoz, mint például a véralvadás, az izomösszehúzódás, az enzimaktivitás szabályozása, a sejtmembránnal kapcsolatos funkciók, stb. Mivel ezek a fiziológiai funkciók elengedhetetlenek az élethez, a szervezetünk komplex rendszert alkalmaz a vérben lévő kalcium mennyiségének szigorú szabályozásához, illetve a megfelelő mértékű kalcium biztosításához a fenti folyamatokhoz. Ha a vérkalcium szintje alacsony (például a nem megfelelő étrend miatt), a szervezet a csontok kalciumtartalékait használja fel a normál vérkalciumszint fenntartásához, és ez évekkel később csontritkuláshoz vezethet.

A nem megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, a rossz felszívódás és/vagy a túlzott kalciumvesztés az anyagcserében hiányállapotot generálhat. Gyermekeknél ez csontfejlődési rendellenességekhez, illetve angolkórhoz vezethet, míg felnőtteknél csontlágyuláshoz (osteomalacia) és csontritkuláshoz (osteoporosis).

A kalcium kedvező hatásai

Az ásványi anyagok közül a kalciumból található a legtöbb a szervezetben. A foszforral együtt felel az egészséges csontokért és fogakért. A magnéziummal együtt elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez és vérkeringéshez, az idegek és az izmok egészségéhez.

A felnőtt ember csontjaiban lévő kalcium 20%-a évente kiürül és újra pótlódik. A csontlebontás és a csontépülés folyamata felnőtt korban kiegyensúlyozott, ahogy azonban öregszünk, kevesebb csont képződik, miközben több bontódik le, így megkezdődik a csontritkulás.

Segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban. Támogatja az idegrendszert, különösen az idegingerületek átadását. Részt vesz a vas felszívódásában. Hasznos lehet azoknak is, akik túlságosan érzékenyek a stresszre, fokozott hajlamuk van gyulladásra, egyes izomcsoportok görcsére. Mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét.

A kalcium fontos szerepet játszik az alábbi betegségek megelőzésében és/vagy kezelésében:

  • Szürkehályog
  • Vastagbélrák
  • Magas vérnyomás
  • Gyulladásos bélbetegségek
  • Vesekő
  • Csontritkulás

A kalcium hiánya

  • Gyermekkorban a csontfejlődésben okoz károkat, felnőttkorban csontritkulás, könnyen bekövetkező csonttörés, izomgörcsök, izomfájdalmak jelentkezhetnek.
  • Az idegrendszer zavartsággal, koncentrációgyengüléssel, de akár depresszióval is reagálhat.
  • Vasfelszívódási zavart okoz.

A kalcium túladagolása

A túlzott kalciumbevitel (több mint 3000 mg naponta) emelkedett vérkalciumszinthez (hiperkalcémia) vezethet. Ha pedig mindez csökkent  foszforszinttel párosul, akkor a végeredmény lágyrész-meszesedés lehet (erek, szívbillentyűk, ízületek stb), amelynek következtében túlzott mennyiségű kalcium gyülemlik fel a sejtekben (a csontokba való beépülés helyett).

A felnőttek által még éppen tolerálható kalciumbevitel napi felső korlátja az életkor függvényében a következőképpen alakul:

0-6 hónap: 1000 mg
6-12 hónap: 1500 mg
1-3 év: 2500 mg
4-8 év: 2500 mg
9-13 év: 3000 mg
14-18 év: 3000 mg
19-30 év: 2500 mg
31-50 év: 2500 mg
51 év felett: 2000 mg
Terhes és szoptató nők (18 év alatt): 3000 mg
Terhes és szoptató nők (18 év felett): 2500 mg

A kalcium interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal

Az alábbi vitaminok és ásványi anyagok hatással vannak a kalcium felszívódására, hasznosítására és/vagy cseréjére:

  • A D-vitamin gyorsítja a kalcium felszívódását a bélből.
  • A kálium nagy mennyiségű fogyasztása csökkenti a kalcium vizeleten keresztüli távozását.
  • A nátrium, koffein vagy fehérje nagy mennyiségű fogyasztása növeli a kalcium vizeleten keresztüli távozását.
  • A túl sok állati fehérje gátolja a beépülést.
  • Az ételben és a táplálékkiegészítőkben lévő kalcium csökkenti a vas felszívódását.

A kalcium természetes forrásai

Kitűnő kalciumforrások közé tartozik a spenót, a karalábé zöldje, a kelkáposzta, a tofu, a mángold, a joghurt, a mozzarella sajt, a tehéntej és kecsketej. Ugyanilyen hatásos kalciumforrás a bazsalikom, a kakukkfű, a kapor, az oregánó és a fahéj is.

Egyéb természetes források: római saláta, zeller, brokkoli, szezámmag, édeskömény, káposzta, nyári tök, zöldbab, fokhagyma, kelbimbó, narancs, spárga, póréhagyma, rozmaring, római kömény, szegfűszeg, koriander mag, kagyló és tengeri moszat.

A kalcium napi szükséglete

A napi szükséglet gyermekek és felnőttek esetében a következő:

1-3 év: 700 mg
4-8 év: 1000 mg
9-13 év: 1300 mg
14-18 év: 1300 mg
19-30 év: 1000 mg
31-50 év: 1000 mg
51-70 év (férfiak): 1000 mg
51-70 év (nők): 1200 mg
70+ év: 1200mg
Terhes és szoptató nők (18 év alatt): 1300 mg
Terhes és szoptató nők (18 év felett): 1000 mg

Egyéb nevei

Calcium Acetate, Calcium Aspartate, Calcium Carbonate, Calcium Chelate, Calcium Chloride, Calcium Citrate, Calcium Gluconate, Calcium Phosphate, Calcium Sulfate, Tricalcium Phosphate

Forrásjegyzék

Robert C. Atkins: Dr. Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs, Touchstone; 1st Fireside Ed edition, 1999.
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011

Kalcium: a csontépítő
4.25 (85%) 8 szavazat

Ha tetszett az írás, kattints az Ajánlom gombra!

Ezeket is olvasd el:


A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

Egészséges receptek könyvKattints a receptekért, és tegyél egy lépést az egészségedért! Mindössze 1 perc az egész, és a teljes csomagot megkapod:

- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 95 oldalon

- 15 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez


Mit szólnál egy boldog és gondtalan élethez?

A boldogság titkai: hogyan legyünk boldogok a mindennapokban?

„Különböző magánéleti problémák miatt 2016 nekem nem túl szerencsés év volt.

Egy hosszú öngyógyító folyamat részeként ez a könyv egyfajta terápiaként szolgált számomra, amelyben összegyűjtöttem az összes olyan módszert, amelyet akkor és most is aktívan használok a saját életemben a nehézségek leküzdésére.

Mert kell hogy legyen valami, amivel ki tudod húzni a fejedet a vízből, ha úgy adódik.

Mert egyedül csak Te tudsz segíteni saját magadon.

2016 elejétől kezdve végigolvastam a boldogságról és a pozitív pszichológiáról szóló szinte teljes szakirodalmat, és egy kezemen meg tudom számolni hány olyan önsegítő könyv jelent meg magyarul, amely ezoterikus maszlagok és spirituális eszmefuttatások helyett azonnal alkalmazható, valódi tudást kínál.

Ezért született meg ez a könyv. Ha már nekem nem állt rendelkezésemre ilyen tudásanyag, amikor szükségem lett volna rá, legalább Neked legyen meg a lehetőséged az azonnali fejlődésre.”

– Kiss Gábor


Dietless Akadémia: tanulj online tanfolyamon

Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

Iratkozz be az ingyenes Dietless Akadémiára, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

- Azonnal alkalmazható, valódi tudás

Regisztrálj most, és értesítünk, amint lesznek új szabad helyek.

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Ide kattintva elsőként értesülhetsz a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

  • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
  • hozzászólhatsz témákhoz
  • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
  • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »


A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Nem lehet hozzászólni.

Vissza a tetejére ↑