Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!


Étrend transzzsirok

Frissítve: 2012. december 02., 21:44

Egészségre ártalmas transzzsírok

Az OÉTI nemrégiben tett közzé egy jelentést (pdf), amely egyes forgalomban kapható termékek transzzsír-tartalmát ismerteti. Figyelemreméltó számokról van szó, főleg, ha azt nézzük, hogy a vizsgálati eredmények szerint jó pár feldolgozott élelmiszer transzzsír-tartalma a megengedett érték többszöröse.

Miért fontos ez? Mert a transzzsírok ajánlott határérték feletti fogyasztása kellemes kis szívinfarktust okozhat hosszabb távon, és persze súlyosan károsítja az egészséget. Sőt, egyes kutatók szerint jelenleg nem létezik más olyan élelmiszer-összetevő, amely egységnyi élelmiszerre vonatkozóan a transz-zsírsavaknál nagyobb mértékű egészségkárosodást okozna, ezért a transzzsírok kizárása az étrendünkből rendkívül fontos.

Nézzünk meg pár alapinformációt a transzzsírokról.

Mik azok a transzzsírok?

A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amely a növényi olajok (napraforgó, szója, repce) hidrogénezése során keletkezik, elsősorban élelmiszeripari feldolgozás során. Kisebb mennyiségű transz-zsírsav képződik a növényi olajokkal történő sütés során is.

A növényi olajok alapállapotban jelentős mennyiségben tartalmaznak egészséges (többszörösen telítetlen) zsírsavakat. A hidrogénezés során ezek egy része átalakul más (egyrészt telített, másrészt transz-típusú) zsírsavakká, így a kedvező élettani hatás eltűnik.

Szerencsére ma már léteznek olyan technológiai eljárások, amelyek alkalmazása során nem, vagy csak nagyon kismértékben keletkeznek ezek a vegyületek.

Mi az a hidrogénezés?

A hidrogénezés célja az olajok technológiai tulajdonságainak megváltoztatása. A szobahőmérsékleten folyékony és könnyen avasodó növényi olajok a hidrogénezési eljárás hatására szilárd halmazállapotúvá válnak, így hatékonyabban használhatók élelmiszerek előállítására. Az ezekkel a zsiradékokkal előállított élelmiszerek könnyebben kezelhetők, kevésbé romlandóak, tovább megőrzik a minőségüket, jobban bírják a fagyasztást, és a bennük sütött ételek ropogósabbra sülnek.

Miért veszélyesek a transzzsírok?

A tudományos vizsgálatok szerint napi 1 g alatti transz-zsírsav bevitel még nem jelent számottevő kockázatot. Azonban az egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatása szerint felnőttek esetében 2000 kalória napi energiabevitelt feltételezve, a transzzsírok napi bevitele nem haladhatja meg a 2 grammot.

Tudományos vizsgálatok eredményei igazolják, hogy napi kb. 5 g transz-zsírsavbevitel 23%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A transzzsírok jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek (például szívinfarktus, agyvérzés) kockázatát, jelentősen emelik a rossz koleszterin (LDL), illetve csökkentik a jó koleszterin (HDL) szintjét a vérben, továbbá gyulladáskeltő és érfalkárosító hatásuk felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását.

Egyre több kutatás támasztja alá a transzzsírok szerepét más, a hazai megbetegedési és halálozási statisztikákban előkelő helyen betöltő kórképekben, mint egyes daganatos betegségek, hasi elhízás és cukorbetegség, sőt még az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozhatók.

Transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek

A transzzsírok csak részben vagy teljesen feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő (hidrogénezett növényi zsiradékok vagy ezekkel előállított termékek), a feldolgozatlan élelmiszerekben (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak) nem találhatók meg. Transzzsírokat jellemzően az alábbi élelmiszertípusokban találunk:

 • Kakaós tejmassza, étbevonó massza, illetve ebből készült termékek, például szaloncukor, krémmel töltött kekszek, gofri, nápolyi, teasütemény jellegű édességek, linzerek, stb.
 • Krémmel töltött, bevonómasszával fedett cukrászsütemények, édes és sós leveles tészta alapú sütemények.
 • Bizonyos típusú margarinok (a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott márkákra ez már napjainkban nem jellemző, mivel a margaringyártók újfajta technológiát alkalmaznak).
 • Levesporok, por alakú mártások, szószok, kávéfehérítők, vajas pattogatott kukorica.
 • Éttermekben, iskolai és munkahelyi menzákon megvásárolható, zsiradékban sütött ételek (például hasábburgonya, sült csirke).

Kutatási eredmények a transzzsírokra vonatkozóan

Magyarországon nem túl rózsás a helyzet. Az OÉTI által 2009-ben elvégzett, legfrissebb lakossági táplálkozási felmérés adatai alapján az elfogyasztott élelmiszer transzzsírsav-tartaImától függően átlagosan 6-8 g körüli transz-zsírsavat juttatunk a szervezetünkbe naponta.

Fontos hangsúlyozni, hogy akik gyakran járnak gyorséttermekbe és ott nagy zsírtartalmú élelmiszereket (sült krumpli, sült csirke) fogyasztanak, továbbá akik sokszor esznek süteményeket, kekszeket, ezek közül is az olcsóbb fajtákat, akár napi 20-25 g transzzsírt is bejuttathatnak szervezetükbe.

2005-ben egy 16 országra kiterjedő dán vizsgálatban a gyorséttermi ételek mellett számos egyéb élelmiszer transz-zsírsavtartalmát elemezték. A gyorsétterem láncok közül a két legnagyobb nemzetközi gyorséttermi lánc üzleteiben vettek mintát a kutatók.

A vizsgálat során kiszámolták, hogy ha valaki a két gyorséttermi lánc által kínált ételből (nagy adag sült burgonya, csirke nuggets), továbbá kekszből és pattogatott kukoricából egy-egy adagot elfogyaszt, ez mennyi transz-zsírsav bevitelt jelent. A vizsgálat végeredménye szerint Magyarország állt ez első helyen 42 g-mal, melyből 25 g gyorséttermi ételekből származott.

Napjainkra a gyorséttermi ételekkel kapcsolatban a helyzet már javult, mivel a legnagyobb gyorséttermi láncok a világ számos országában jelenlévő éttermeikben egységesen nagyon alacsony transzzsírsav-tartalmú zsiradékokat használnak fel ételeik készítése során. Ugyanakkor a kisebb éttermek és az egyéb élelmiszerek vonatkozásában továbbra is fennáll az egészségügyi kockázat lehetősége.

Mi sem igazolja ezt jobban, mint a fent említett dán vizsgálat folytatása 2009-ben. A kutatók az első vizsgálat után négy évvel ismét meghatározták ugyanazon élelmiszerek transz-zsírsav tartalmát, és ugyanúgy kiszámolták az azokból származó bevitelt, mint 2005-ben. Ekkor már hazánkra is sokkal jobb eredmény volt jellemző, a transz-zsírsav bevitel lecsökkent 12 g-ra, amely teljes egészében a kekszből és a pattogatott kukoricából származott, a két nagy gyorséttermi lánc ételei semmit nem adtak hozzá a bevitelhez.

Hogyan csökkenthetjük a transzzsírok bevitelét?

A 2004-ben kiadott hazai táplálkozási ajánlások között az szerepel, hogy a transzzsírok aránya az elfogyasztott élelmiszerben ne legyen nagyobb napi 2 grammnál.

Ennek betartása viszont nem egyszerű, mivel Magyarországon nem kötelező a transzzsírsav-tartalmat feltüntetni az élelmiszereken. Ez azonban remélhetőleg változni fog a jövőben, több európai országban (Ausztria, Svájc, Dánia, Svédország, Izland) már törvény írja elő a transzzsír-tartalom feltüntetését, és ezekben az országokban kimutathatóan csökkent is a szív- és érrendszeri halálozások aránya.

Addig, amíg nálunk be nem vezetik ugyanezt, figyeljünk oda arra, hogy ha a címkén az szerepel, hogy az adott termék teljesen vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz, és ez az összetevők felsorolásában elől szerepel (vagyis abból van a legtöbb), akkor biztosak lehetünk abban, hogy sok benne a transz-zsírsav. Az ilyen termékek fogyasztását mindenképpen korlátozzuk. Sőt, a legjobb, ha olyan terméket vásárolunk, amelyik címkéjén a feltüntetett transzzsírsav-tartalom nulla vagy nem kimutatható.

Emellett lassan és fokozatosan változtassunk étkezési szokásainkon. Fogyasszunk kevesebb süteményt, kekszet, édességet, gyorséttermi ételt és mozikban kapható vajas pattogatott kukoricát. Koncentráljunk a természetes és magas tápértékű ételekre, többek között a zöldségekre és a gyümölcsökre.

Forrásjegyzék

Gyakori kérdések a transz-zsírsavakról, Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, www.oeti.hu/download/gyakori_kerdesek_a_transz-zsirsavakrol.pdf
Kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalma, Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, http://www.oeti.hu/download/tfacsop.pdf

Ha tetszett az írás, kattints az Ajánlom gombra!

Ezeket is olvasd el: ,


A kilókat vagy az egészséges ételeket választod?

Kattints ide, rendeld meg könyvünket, és tegyél az egészségedért! Mindössze 1 perc az egész, és a teljes csomagot megkapod.

Vásárlásoddal közvetlenül támogatod a Dietlesst, így a jövőben is hasznos, színvonalas és ingyenes cikkeket olvashatsz az oldalon. Reklámok nélkül.

Köszönjük támogatásod!


Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Kattints ide, és értesülj elsőként a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

 • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
 • hozzászólhatsz témákhoz
 • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
 • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »

5 órával ezelőtt

Katalin Kmetyné Szénási

Köszönöm hogy a csoport tagja lehetek ... TovábbVissza

Megnézem

6 órával ezelőtt

Markaly Ibolya

Köszönöm a befogadást, szép estét kívánok minden csoport társamnak!:) ... TovábbVissza

Megnézem

10 órával ezelőtt

Robert Mocsari

FIGYELEM !!!
Az egészsége az Ön kezében van !!!
Egészség Teszt Készülék minden családnak elerhető áron !!!

Ez nem varázslat, csak tiszta tudomány. A Rofes készülék betekintést enged a szervezet általános állapotába, 17 szerv és szervrendszer állapotába, valamint a fizikó-emocionális kondícióba. A napi szintű tesztek lehetőséget biztosítanak a szervek és a teljes szervezet változásainak figyelemmel kísérésére. A mentális és érzelmi állapot felmérésének segítségével, mely befolyásolja a fáradtságot, a stresszt és az idegi feszültséget, lehetőséget biztosít Önnek, hogy befolyásolja a szervezet érzelmi állapotát. Kontrollálhatja életstílusát, étrendjét, a fizikai aktivitás intenzitását, a stressz szintjét és a káros elemek támadásait.A Rofes eszköz használata nagyon biztonságos és a használatának nincsenek negatív hatásai, nagyszerű segítséget nyújt Önnek és vásárlóinak a tanulóktól az orvos doktorokig.

[Használata és Elemei]

A Rofes egészségügyi teszt az elektromos jelkibocsájtás elvén működik. Stimulálja a szervezet biológiailag aktív pontjait P-7 a bal csukló belső felületén apró elektromos impulzusok kibocsájtásával a szervek felé, ezzel kiváltva válasz reakciókat. A válaszreakciók ritmusát az eszköz összehasonlítja az egyéni szervezetek alap reakcióival.
Csak csatlakoztassa Rofes készülékét tabletjéhez vagy számítógépéhez, az összes software-t és használati útmutatót az eszköz tartalmazza. Rövid és egyszerű instrukciók segítségével pár perc alatt elsajátíthatja a kezeléshez szükséges ismereteket, megvizsgálhat embereket és elemezheti az eredményeket mindössze 3 perc alatt.
A Rofes egészségügyi teszt már a kialakulása előtt jelzi a problémát, mielőtt még hatást gyakorolna az egészségre. A Rofes megmutatja, hogy a rossz szokások, a stressz, a rossz munkakörülmények és más káros külső tényezők hogyan károsítják a szervezetet és gyakorolnak hatást az egészségre.

[Tulajdonságok]

•Felméri a szervezet állapotát, 17 szerv és szervrendszer.
•Begyűjti és elemzi az eredményeket kevesebb, mint 3 perc alatt.
•Megállapítja a fizikó-emocionális állapotot.
•Kimutatja a rossz szokások hatásait.
•Meghatározza a stressz és a rossz munkakörülmények negatív hatásait.
•Kimutatja, amennyiben káros külső tényezők pusztítják szervezetét.
•Figyelmeztet lehetséges problémákra az egészségügyi kockázat előtt.
•Figyelemmel kíséri az étrend-kiegészítők, orvosságok és gyógyszerek hatékonyságát.

[Előnyei]

Teszteljen, elemezzen tömegeket és prezentálja az eredményt késlekedés nélkül. Vizsgálati találkozók a lehetséges vásárlókkal, csodákat művelhet az eladási és toborzási eredményeivel.
Továbbá az eszköz kiválóan követik nyomon és mutatják ki az étrend-kiegészítők, orvosságok és gyógyszerek hatékonyságát, melyet a vizsgált személy szedni kezdett. Az első tesztet követően próbáljon ki egy terméket, majd 30 perc elteltével ismételje meg a tesztet. Ezzel a módszerrel tudományos bizonyítékot szerez a pozitív hatásokról mindössze fél óra alatt.

Tel:+36(70) 677 7593
Skype: robertmarsh426
Email:mocsarirobert@gmail.com
... TovábbVissza

Megnézem

A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Vissza a tetejére ↑
 • Válaszd az egészséges ételeket

  Hazánkban a lakosság több mint 60%-a túlsúlyos vagy elhízott. Csak rajtad múlik, hogy tovább gyűjtögeted a kilókat, vagy az egészséges ételeket és a jó közérzetet választod.

  A mindennapi energia és a jó közérzet nem idő kérdése. Tovább »

 • Rólunk

  Mint talán Te is tudod, a jó közérzet, a mindennapi energia és a tartós fogyás titka az életmód, az étrend és az egészséghez való hozzáállás fokozatos és tudatos megváltoztatásában rejlik.

  A Dietless ehhez szeretne most segítséget és útmutatást nyújtani. Tovább »

 • Szeress minket a Facebookon

 • Facebook

  5 órával ezelőtt

  Katalin Kmetyné Szénási

  Köszönöm hogy a csoport tagja lehetek TovábbVissza

  Megnézem

  6 órával ezelőtt

  Markaly Ibolya

  Köszönöm a befogadást, szép estét kívánok minden csoport társamnak!:) TovábbVissza

  Megnézem

  10 órával ezelőtt

  Robert Mocsari

  FIGYELEM !!!
  Az egészsége az Ön kezében van !!!
  Egészség Teszt Készülék minden családnak elerhető áron !!!

  Ez nem varázslat, csak tiszta tudomány. A Rofes készülék betekintést enged a szervezet általános állapotába, 17 szerv és szervrendszer állapotába, valamint a fizikó-emocionális kondícióba. A napi szintű tesztek lehetőséget biztosítanak a szervek és a teljes szervezet változásainak figyelemmel kísérésére. A mentális és érzelmi állapot felmérésének segítségével, mely befolyásolja a fáradtságot, a stresszt és az idegi feszültséget, lehetőséget biztosít Önnek, hogy befolyásolja a szervezet érzelmi állapotát. Kontrollálhatja életstílusát, étrendjét, a fizikai aktivitás intenzitását, a stressz szintjét és a káros elemek támadásait.A Rofes eszköz használata nagyon biztonságos és a használatának nincsenek negatív hatásai, nagyszerű segítséget nyújt Önnek és vásárlóinak a tanulóktól az orvos doktorokig.

  [Használata és Elemei]

  A Rofes egészségügyi teszt az elektromos jelkibocsájtás elvén működik. Stimulálja a szervezet biológiailag aktív pontjait P-7 a bal csukló belső felületén apró elektromos impulzusok kibocsájtásával a szervek felé, ezzel kiváltva válasz reakciókat. A válaszreakciók ritmusát az eszköz összehasonlítja az egyéni szervezetek alap reakcióival.
  Csak csatlakoztassa Rofes készülékét tabletjéhez vagy számítógépéhez, az összes software-t és használati útmutatót az eszköz tartalmazza. Rövid és egyszerű instrukciók segítségével pár perc alatt elsajátíthatja a kezeléshez szükséges ismereteket, megvizsgálhat embereket és elemezheti az eredményeket mindössze 3 perc alatt.
  A Rofes egészségügyi teszt már a kialakulása előtt jelzi a problémát, mielőtt még hatást gyakorolna az egészségre. A Rofes megmutatja, hogy a rossz szokások, a stressz, a rossz munkakörülmények és más káros külső tényezők hogyan károsítják a szervezetet és gyakorolnak hatást az egészségre.

  [Tulajdonságok]

  •Felméri a szervezet állapotát, 17 szerv és szervrendszer.
  •Begyűjti és elemzi az eredményeket kevesebb, mint 3 perc alatt.
  •Megállapítja a fizikó-emocionális állapotot.
  •Kimutatja a rossz szokások hatásait.
  •Meghatározza a stressz és a rossz munkakörülmények negatív hatásait.
  •Kimutatja, amennyiben káros külső tényezők pusztítják szervezetét.
  •Figyelmeztet lehetséges problémákra az egészségügyi kockázat előtt.
  •Figyelemmel kíséri az étrend-kiegészítők, orvosságok és gyógyszerek hatékonyságát.

  [Előnyei]

  Teszteljen, elemezzen tömegeket és prezentálja az eredményt késlekedés nélkül. Vizsgálati találkozók a lehetséges vásárlókkal, csodákat művelhet az eladási és toborzási eredményeivel.
  Továbbá az eszköz kiválóan követik nyomon és mutatják ki az étrend-kiegészítők, orvosságok és gyógyszerek hatékonyságát, melyet a vizsgált személy szedni kezdett. Az első tesztet követően próbáljon ki egy terméket, majd 30 perc elteltével ismételje meg a tesztet. Ezzel a módszerrel tudományos bizonyítékot szerez a pozitív hatásokról mindössze fél óra alatt.

  Tel:+36(70) 677 7593
  Skype: robertmarsh426
  Email:mocsarirobert@gmail.com
  TovábbVissza

  Megnézem

Ezt olvastad már?
parolt-bab-es-edesburgonya_03
Párolt bab és édesburgonya

Ez az izgalmasan fűszerezett és tápláló vegetáriánus étel ideális választás főételnek vagy akár kiadós köretnek ...

Close