Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!


Ásvány cink

Frissítve: 2016. október 10., 12:07

Cink: az erős immunrendszerért

A cink olyan ásványi mikroelem, amelyre napi rendszerességgel, de csak nagyon kis mennyiségben (legfeljebb 40 mg) van szükség az étrendben.

Kutatások bizonyítják, hogy ha a szervezet növekedéséről van szó, a cink az egyik legfontosabb összetevő az étrendben, de emellett olyan kulcsfontosságú funkciókhoz is szükséges, mint a genetikai aktivitás szabályozása, illetve a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartása.

A cink számos genetikai tevékenység fontos szabályozója. A szervezetünk sejtjeiben lévő sejtmagokban körülbelül 100 000 gén található. Ezen gének utasítják a sejtet különböző funkciókra, és a sejteknek minden helyzetben képesnek kell lenniük értelmezni ezen genetikai utasításokat. Ebben tölt be elengedhetetlen szerepet a cink, és ha az étrendben nem található megfelelő mennyiségű cink, akkor a sejtek tévesen értelmezhetik vagy figyelmen kívül hagyhatják a génektől származó információkat.

A szervezet cinkháztartása elsősorban a csontokban és fogakban található, de jelen van az izmokban, a bőrben, a májban és a férfi nemi szervekben is.

A hasnyálmirigy által termelt inzulin a vércukor sejtekbe történő beépítéséhez szükséges. A sejtjeink inzulinra adott válaszát inzulinválasznak hívjuk, és ha az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, az inzulinválasz csökken, és a vércukorszint stabilizálása egyre nehezebbé válik. A cink anyagcserénk sebességét szintén befolyásolja, ha a szervezetben csökken a cink mennyisége, az anyagcsere lelassul.

A cink a gustin nevű fehérjével együtt közvetlenül vesz részt az ízérzéklés kialakításában, kettejük kapcsolata szükséges az ízérzékelés megfelelő működéshez. A cink és az ízérzékelés közti kapcsolat miatt – illetve mivel az ízlelés és a szaglás oly szorosan kapcsolódik egymáshoz – a csökkent ízérzékelés és szaglás a cinkhiány gyakori tünete.

Számos immunsejtünk optimális működése függ a cinktől. Különösen a gyermekek esetében igaz ez, kutatások bizonyítják, hogy a cinkhiány negatív hatással van a fehérvérsejtek számára és a szervezet immunválaszára, míg a cink utólagos pótlása helyreállítja az optimális egyensúlyt.

A cink kedvező hatásai

A cink egyensúlyban tartja a vércukorszintet (az inzulinhormon alkotóeleme), védi az immunrendszert (megfelelő ellátottság mellett megelőzhetők a megfázásos, influenzás megbetegedések), stabilizálja az anyagcserét, és támogatja a kiváló szaglás- és ízérzékelést . Ezen kívül részt vesz az anyagcsere folyamatokban, az enzimek aktiváló anyagaként tevékenykedik, a bőr védelmében gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja az ekcémás tüneteket, valamint elősegíti a nemi mirigyek működését.

Többek között az alábbi egészségügyi problémák megelőzésében vagy kezelésében játszik komoly szerepet:

  • Pattanások
  • Alkoholizmus
  • Alzheimer-kór
  • Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás
  • Megfázás, influenza
  • Cukorbetegség
  • Epilepszia
  • HIV/AIDS
  • Terméketlenség (férfiaknál)
  • Gyulladásos bélbetegségek
  • Pikkelysömör
  • Időskori szürkehályog

Túladagolás

A cinkbevitel megengedhető felső határértéke 40 milligramm naponta (19 évesnél idősebb felnőtteknél). Túladagolás esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fémes és keserű szájíz, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, görcsök és véres hasmenés.

A cink interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal

Még mérsékelt adagban (18-20 milligramm)  történő bevitele esetén is a cink korlátozza a szervezet rézellátását, kivéve ha az étrendünk rézben gazdag tápanyagokat tartalmaz. Ha kevés kalciumot  viszünk be a szervezetbe, viszont a cinkbevitel magas, akkor a cink a kalcium bélből történő felszívódását is megnehezíti.

A fenti negatív interakciókkal szemben viszont a cink kedvezően hat például az A-vitaminra, amelynek a szervezetben történő szállítása és szükség szerinti mobilizálása cink nélkül nem lenne kellően hatékony.

Tünetek a cink hiánya esetén

  • Csökkent ízérzékelés és szaglás
  • Étvágytalanság
  • Növekedési zavar gyermekeknél
  • Depresszió
  • Gyakori megfázások és fertőzések

A cink természetes forrásai

A borjúmáj, a shiitake gomba, a spenót és a szarvashús kiemelkedő cinkforrás, de hasonlóan jó a spárga, a mángold, a kagyló, a bárányhús, a marhahús, a juharszirup, a rák, a zöldborsó, a joghurt, a zab, a tökmag, a szezámmag, a pulykahús és a tönköly is.

A cink napi szükséglete

A cink ajánlott napi bevitele az életkor függvényében a következőképpen alakul:

  • Férfiak és nők, 0-6 hónap: 2 milligramm
  • Férfiak és nők, 6-12 hónap: 3 milligramm
  • Férfiak és nők, 1-3 év: 3 milligramm
  • Férfiak és nők, 4-8 év: 5 milligramm
  • Férfiak és nők, 9-13 év: 8 milligramm
  • 14 évesnél idősebb férfiak: 11 milligramm
  • 14-18 éves nők: 9 milligramm
  • 19 évesnél idősebb nők: 8 milligramm
  • 18 évesnél fiatalabb terhes nők: 12 milligramm
  • 19 évesnél idősebb terhes nők: 11 milligramm
  • 18 évesnél fiatalabb szoptató nők: 13 milligramm
  • 19 évesnél idősebb szoptató nők: 12 milligramm

Forrásjegyzék

Robert C. Atkins: Dr. Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs, Touchstone; 1st Fireside Ed edition, 1999.
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011

Cink: az erős immunrendszerért
4.08 (81.67%) 12 szavazat

Ha tetszett az írás, kattints az Ajánlom gombra!

Ezeket is olvasd el: ,


A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?

Egészséges receptek könyvKattints a receptekért, és tegyél egy lépést az egészségedért! Mindössze 1 perc az egész, és a teljes csomagot megkapod:

- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 95 oldalon

- 15 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába

- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan

- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)

- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez


Mit szólnál egy boldog és gondtalan élethez?

A boldogság titkai: hogyan legyünk boldogok a mindennapokban?

„Különböző magánéleti problémák miatt 2016 nekem nem túl szerencsés év volt.

Egy hosszú öngyógyító folyamat részeként ez a könyv egyfajta terápiaként szolgált számomra, amelyben összegyűjtöttem az összes olyan módszert, amelyet akkor és most is aktívan használok a saját életemben a nehézségek leküzdésére.

Mert kell hogy legyen valami, amivel ki tudod húzni a fejedet a vízből, ha úgy adódik.

Mert egyedül csak Te tudsz segíteni saját magadon.

2016 elejétől kezdve végigolvastam a boldogságról és a pozitív pszichológiáról szóló szinte teljes szakirodalmat, és egy kezemen meg tudom számolni hány olyan önsegítő könyv jelent meg magyarul, amely ezoterikus maszlagok és spirituális eszmefuttatások helyett azonnal alkalmazható, valódi tudást kínál.

Ezért született meg ez a könyv. Ha már nekem nem állt rendelkezésemre ilyen tudásanyag, amikor szükségem lett volna rá, legalább Neked legyen meg a lehetőséged az azonnali fejlődésre.”

– Kiss Gábor


Dietless Akadémia: tanulj online tanfolyamon

Dietless Akadémia: online tanfolyamok egyszerűen

Iratkozz be az ingyenes Dietless Akadémiára, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:

- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez

- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért

- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért

- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)

- Azonnal alkalmazható, valódi tudás

Regisztrálj most, és értesítünk, amint lesznek új szabad helyek.

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Ide kattintva elsőként értesülhetsz a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

  • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
  • hozzászólhatsz témákhoz
  • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
  • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »


A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Nem lehet hozzászólni.

Vissza a tetejére ↑

Ezt olvastad már?
kalcium
Kalcium: a csontépítő

A kalcium az egyik leggyakoribb ásványi anyag a szervezetünkben, a teljes testtömeg kb. 1,5%-át teszi ...

Close