Egészséges ételek és hasznos tippek a mindennapi energiához és a jó közérzethez!


Ásvány cink

Frissítve: 2016. május 09., 17:35

Cink: az erős immunrendszerért

A cink olyan ásványi mikroelem, amelyre napi rendszerességgel, de csak nagyon kis mennyiségben (legfeljebb 40 mg) van szükség az étrendben.

Kutatások bizonyítják, hogy ha a szervezet növekedéséről van szó, a cink az egyik legfontosabb összetevő az étrendben, de emellett olyan kulcsfontosságú funkciókhoz is szükséges, mint a genetikai aktivitás szabályozása, illetve a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartása.

A cink számos genetikai tevékenység fontos szabályozója. A szervezetünk sejtjeiben lévő sejtmagokban körülbelül 100 000 gén található. Ezen gének utasítják a sejtet különböző funkciókra, és a sejteknek minden helyzetben képesnek kell lenniük értelmezni ezen genetikai utasításokat. Ebben tölt be elengedhetetlen szerepet a cink, és ha az étrendben nem található megfelelő mennyiségű cink, akkor a sejtek tévesen értelmezhetik vagy figyelmen kívül hagyhatják a génektől származó információkat.

A szervezet cinkháztartása elsősorban a csontokban és fogakban található, de jelen van az izmokban, a bőrben, a májban és a férfi nemi szervekben is.

A hasnyálmirigy által termelt inzulin a vércukor sejtekbe történő beépítéséhez szükséges. A sejtjeink inzulinra adott válaszát inzulinválasznak hívjuk, és ha az étrendünkben nincs megfelelő mennyiségű cink, az inzulinválasz csökken, és a vércukorszint stabilizálása egyre nehezebbé válik. A cink anyagcserénk sebességét szintén befolyásolja, ha a szervezetben csökken a cink mennyisége, az anyagcsere lelassul.

A cink a gustin nevű fehérjével együtt közvetlenül vesz részt az ízérzéklés kialakításában, kettejük kapcsolata szükséges az ízérzékelés megfelelő működéshez. A cink és az ízérzékelés közti kapcsolat miatt – illetve mivel az ízlelés és a szaglás oly szorosan kapcsolódik egymáshoz – a csökkent ízérzékelés és szaglás a cinkhiány gyakori tünete.

Számos immunsejtünk optimális működése függ a cinktől. Különösen a gyermekek esetében igaz ez, kutatások bizonyítják, hogy a cinkhiány negatív hatással van a fehérvérsejtek számára és a szervezet immunválaszára, míg a cink utólagos pótlása helyreállítja az optimális egyensúlyt.

A cink kedvező hatásai

A cink egyensúlyban tartja a vércukorszintet (az inzulinhormon alkotóeleme), védi az immunrendszert (megfelelő ellátottság mellett megelőzhetők a megfázásos, influenzás megbetegedések), stabilizálja az anyagcserét, és támogatja a kiváló szaglás- és ízérzékelést . Ezen kívül részt vesz az anyagcsere folyamatokban, az enzimek aktiváló anyagaként tevékenykedik, a bőr védelmében gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja az ekcémás tüneteket, valamint elősegíti a nemi mirigyek működését.

Többek között az alábbi egészségügyi problémák megelőzésében vagy kezelésében játszik komoly szerepet:

  • Pattanások
  • Alkoholizmus
  • Alzheimer-kór
  • Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás
  • Megfázás, influenza
  • Cukorbetegség
  • Epilepszia
  • HIV/AIDS
  • Terméketlenség (férfiaknál)
  • Gyulladásos bélbetegségek
  • Pikkelysömör
  • Időskori szürkehályog

Túladagolás

A cinkbevitel megengedhető felső határértéke 40 milligramm naponta (19 évesnél idősebb felnőtteknél). Túladagolás esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fémes és keserű szájíz, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, görcsök és véres hasmenés.

A cink interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal

Még mérsékelt adagban (18-20 milligramm)  történő bevitele esetén is a cink korlátozza a szervezet rézellátását, kivéve ha az étrendünk rézben gazdag tápanyagokat tartalmaz. Ha kevés kalciumot  viszünk be a szervezetbe, viszont a cinkbevitel magas, akkor a cink a kalcium bélből történő felszívódását is megnehezíti.

A fenti negatív interakciókkal szemben viszont a cink kedvezően hat például az A-vitaminra, amelynek a szervezetben történő szállítása és szükség szerinti mobilizálása cink nélkül nem lenne kellően hatékony.

Tünetek a cink hiánya esetén

  • Csökkent ízérzékelés és szaglás
  • Étvágytalanság
  • Növekedési zavar gyermekeknél
  • Depresszió
  • Gyakori megfázások és fertőzések

A cink természetes forrásai

A borjúmáj, a shiitake gomba, a spenót és a szarvashús kiemelkedő cinkforrás, de hasonlóan jó a spárga, a mángold, a kagyló, a bárányhús, a marhahús, a juharszirup, a rák, a zöldborsó, a joghurt, a zab, a tökmag, a szezámmag, a pulykahús és a tönköly is.

A cink napi szükséglete

A cink ajánlott napi bevitele az életkor függvényében a következőképpen alakul:

  • Férfiak és nők, 0-6 hónap: 2 milligramm
  • Férfiak és nők, 6-12 hónap: 3 milligramm
  • Férfiak és nők, 1-3 év: 3 milligramm
  • Férfiak és nők, 4-8 év: 5 milligramm
  • Férfiak és nők, 9-13 év: 8 milligramm
  • 14 évesnél idősebb férfiak: 11 milligramm
  • 14-18 éves nők: 9 milligramm
  • 19 évesnél idősebb nők: 8 milligramm
  • 18 évesnél fiatalabb terhes nők: 12 milligramm
  • 19 évesnél idősebb terhes nők: 11 milligramm
  • 18 évesnél fiatalabb szoptató nők: 13 milligramm
  • 19 évesnél idősebb szoptató nők: 12 milligramm

Forrásjegyzék

Robert C. Atkins: Dr. Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs, Touchstone; 1st Fireside Ed edition, 1999.
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011

Ha tetszett az írás, kattints az Ajánlom gombra!

Ezeket is olvasd el: ,


A kilókat vagy az egészséges ételeket választod?

Kattints ide, és rendeld meg könyvünket! Mindössze 1 perc az egész, és az összes receptet és ajándékot megkapod.

Vásárlásoddal közvetlenül támogatod a Dietlesst, így a jövőben is hasznos, színvonalas és ingyenes cikkeket olvashatsz az oldalon. Reklámok nélkül.

Köszönjük támogatásod!


Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Kattints ide, és értesülj elsőként a legérdekesebb cikkekről és aktualitásokról! Célunk egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása, ahol bátran kérdezhetsz és tanulhatsz másoktól.

A csoport tagjaként az alábbiakra van lehetőséged:

  • kérdéseket tehetsz fel, és böngészheted mások válaszait
  • hozzászólhatsz témákhoz
  • beküldhetsz érdekes cikkeket és egészséges recepteket
  • megoszthatod tapasztalataidat velünk

Közösen, együtt, hatékonyan és könnyedén. Csatlakozás ingyenesen itt »

1 nappal ezelőtt

Horváth Kristóf

Horváth Kristóf megosztotta Egészségesen az életért fényképét a csoporttal: Egészséges életmód könnyedén. ... TovábbVissza

Megnézem

A szerzőről:

A mediterrán életmód elkötelezett híve, évek óta törekszik az egészségtudatos életre. Rendszeresen sportol, aktív életet él, és mindemellett érdeklődéssel követi a modern táplálkozástudomány aktuális eredményeit, és ha úgy van kedve, előszeretettel kísérletezik önmagán. Írj Gábornak levelet az e-mail címére: gabor@dietless.hu.


Nem lehet hozzászólni.

Vissza a tetejére ↑