Az A-vitamin egy zsírban oldódó fontos vitamin, amely elsősorban a bőrünk és a látásunk egészségéért…
Frissítve: 2018. január 10., 16:42
B3-vitamin (niacin): az energiateremtő
A más néven niacinként is ismert B3-vitamin valójában egy egész tápanyagcsoportot takar, ide tartozik például a nikotin-amid és a nikotinsav is.
A B3-vitamin hatása
A többi B-komplex-vitaminhoz hasonlóan a B3-vitamin részt vesz a szervezet energiaellátási folyamataiban. A B3-vitamin két származéka (a nikotinamid-adenin-dinukleotid és a nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát) kiemelt szerepet játszik a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok átalakításában a szervezet számára hasznosítható energia létrehozásakor.
A B3-vitamin vegyületei részt vesznek a szervezetre káros szabadgyökök semlegesítésében is, így a B3-vitamin nem csak a szervezet energiaellátásában tölt be fontos szerepet, hanem véd a sejtszintű károsodás ellen is.
A B3-vitamin természetes forrásai
A B3-vitamint természetes ételekből könnyen lehet pótolni. Kiváló forrása a csirkehús, a pulykahús, a tonhal és a csiperkegomba.
Jó forrása a spárga, a hüvelyesek (borsó, lencse, bab), de szintén fontos forrás a gyümölcsök közül a sárgadinnye, a magok közül a napraforgómag és a gabonafélék közül a barna rizs és az árpa. És persze ne feledkezzünk meg a gyökérzöldségekről és a leveles zöldségekről sem.
Vízben oldódó vitaminként a B3-vitamin hajlamos hő hatására kioldódni az élelmiszerekből. Egy tanulmány szerint egyes húsok főzésekor kétszer annyi B3-vitamin oldódik ki a vízbe, mint amennyi elveszik a sütés során.
Ennek ellenére a B3-vitamint tartalmazó ételek javasolt elkészítési módja továbbra is a kíméletes párolás vagy főzés legyen. Például a zöldségekből kioldódó B3-vitamin leves formájában egészséges és tápláló.
A B3-vitamin hiánya
Napjainkban a B3-vitamin hiánya nem képvisel jelentős kockázatot, részben mert rengeteg olyan állati ételt fogyasztunk (például csirke és pulyka), amelyek jelentős mennyiségben tartalmaznak B3-vitamint. Arról nem is beszélve, hogy egyes gabonatermékeket manapság B3-vitaminnal dúsítanak a gyártás során.
Bár a B3-vitamin elsődleges forrásai az állati eredetű ételek (már egy kisebb adag csirke- vagy pulykahús fedezi a napi ajánlott bevitel 25%-át), a vegetáriánusoknak sem okozhat gondot a megfelelő B3-bevitel. Miért? Mert a gombák, a hüvelyesek, a különböző diófélék és magok, valamint a friss zöldségek szintén gazdag forrásai a B3-vitaminnak.
Érdekességképpen itt jegyeznénk meg, hogy napjainkban a B3-vitamin hiányának egyik fő kiváltó oka az alkoholizmus. Legyen ez egy újabb érv a túlzott mértékű alkoholfogyasztás ellen.
A B3-vitamin kapcsolata más tápanyagokkal
A Wikipédia meghatározása szerint a vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont mivel kellő mennyiségben az előállítására nem mindig vagyunk képesek, ezért tápanyag formájában vagyunk kénytelenek hozzájutni. Ez többé-kevésbé pontos megfogalmazás, hiszen az emberi szervezet bizonyos vegyületekből valóban képes vitaminokat előállítani.
A B3-vitamin is ilyen, a szervezet a triptofán nevű aminosavból szintetizálja azt (az aminosavak az állati fehérjék építőkövei, és ezek elsődleges forrásai a különböző húsok). Gyakorlatilag erre a folyamatra azonban nincs szükség, mivel a magas fehérjetartalmú ételek gazdagok B3-vitaminban.
Azért annyit megjegyeznénk, hogy a kutatók jelenleg is vizsgálják a B3-vitamin triptofánból történő előállítási folyamatát, és az sem tisztázott még a tudomány számára, hogy milyen egyéb tápanyagok játszanak szerepet a triptofán B3-má alakításában. Annyit tudunk, hogy B6-vitamin szükséges az átalakításhoz, de az nem világos, hogy a B6-vitamin-hiány milyen hatással van az átalakítási folyamatra.
A B3-vitamin napi szükséglete
Ha ételből viszed be a B3-vitamint, nem kell aggódnod a túladagolás miatt. A táplálékkiegészítőkből bevitt B3-vitamin felső korlátértékeit az egyes korosztályokban az alábbiakban találod:
- 1-3 év: 10 milligramm
- 4-8 év: 15 milligramm
- 9-13 év: 20 milligramm
- 14-18 év: 30 milligramm
- 19 éves vagy idősebb: 35 milligramm
- Terhes vagy szoptató nők, 18 éves vagy fiatalabb: 30 milligramm
- Terhes vagy szoptató nők, 19 éves vagy idősebb: 35 milligramm
Még egyszer hangsúlyoznánk, a fenti korlátértékek a táplálékkiegészítőkből bevitt B3-vitaminra vonatkoznak. A B3-vitamin természetes ételek formájában nem jelent kockázatot.
Forrásjegyzék
George Mateljan: The World’s Healthiest Foods – Essential Guide for the Healthiest Way of Eating, World’s Healthiest Foods, 2006
The Natural Medicines Comprehensive Database, http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/home.aspx?cs=&s=ND
Leskova E, Kubikova J, Kovacikova E, et al. Vitamin losses: retention during heat treatment and continual changes expressed by mathematical models. J Food Comp Anal 2006;19:252-76.
Ha tetszett az írás, szavazz!
Mintamenü ínyenceknek: 3 egészséges és egyszerű recept
Ötleteket keresel egészséges ételek készítéséhez? Ínyenc vagy, de kevés az időd a főzőcskézésre?
Töltsd le és teszteld ezt a mintamenüt, amely három egészséges és egyszerű receptet tartalmaz!
Az ingyenes mintamenü összeállításakor a szokásos szempontokat vettem figyelembe:
- Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)
- Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett
- Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya
- Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs
A mindennapi energia és a jó közérzet titkát keresed?
Megtalálod a 33 kedvenc recept új és átdolgozott kiadásában:
- 33 egészséges recept étvágygerjesztően ínycsiklandó és színes fotókkal 178 oldalon
- 29 oldalas bevezetés az egészséges táplálkozásba, valamint a zöldségek és gyümölcsök világába
- Zöldség és/vagy gyümölcs alapú receptek változatosan
- Prémium fűszerkombinációk, amelyek jól kiegészítik egymást (próbáld ki, majd meglátod)
- Semmi sznobéria: egyszerű, egészséges, olcsó és finom receptek a mindennapi energiához és a jó közérzethez
INGYENES BÓNUSZOK:
- Havi bevásárlólista, amelyet böngészhetsz a számítógépen, magaddal vihetsz a mobilodon, vagy egyszerűen kinyomtathatod, és firkálhatsz rá
- Útmutató a GI-hez, amelyből megtudhatod, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintedet
Dietless Akadémia: életmódváltás egyszerűen
Fedezd fel a Dietless Akadémiát, és sajátítsd el az egészséges táplálkozás és a mediterrán életmód naprakész tudományát online:
- Praktikus online tanfolyamok és oktatóanyagok a mindennapi energiához és a jó közérzethez
- Rövid és áttekinthető leckék a hatékony tanulásért
- Azonnali értékelés a kvízek után, játékos tesztek és feladatok a tudásod elmélyítéséért
- Letölthető segédanyagok (táplálkozási útmutatók, ellenőrzőlisták, táblázatok, bevásárlólista, stb)
- Azonnal alkalmazható, valódi tudás
Kérj értesítőt, és szólunk, amint lesznek új szabad helyek.
A B3 vitamin a kutatasok szerint vizben oldva hatasos a glaukoma ellen. Milyen mennyisegben hatasos a bevitel ?